25 Nisan 2024, Perşembe
spot_img

'Afetler Haziran'da da durmadı'

semsi bayraktarTZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin Haziran ayında da rahat yüzü görmediğini vurguladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim 2013’te başlayan üretim sezonunda doğal afetlerin hemen hepsini yaşayan çiftçinin, Haziran ayında da rahat yüzü görmediğini vurguladı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, “Bursa, Yozgat, Muğla, Manisa, Ankara, Eskişehir, Çankırı, Kırıkkale, Çorum, Kayseri, Samsun, Amasya, Denizli, Nevşehir, Manisa, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Yalova, Bilecik, Sinop, Ordu, Tokat, Sivas, Gaziantep, İzmir, Konya illerinde 4,5,6 ve 13 Haziran tarihlerinde görülen aşırı yağış, bazı illerde de dolu ürüne zarar verdi” ifadelerine yer verdi.

“EKİM-MAYIS AYLARINDA YAĞIŞ AZALMASI EN FAZLA AKDENİZ’DE GÖRÜLDÜ”
Ekim-Nisan döneminde Mart ayı dışında normalin çok altında kalan yağışların Mayıs ayında normalin üzerine çıktığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Mayıs ayında yağış ortalaması normalin yüzde 21, geçen yılın yüzde 37.2 üzerinde 58,5 milimetre (mm) olarak gerçekleşmiştir. Her ne kadar Mayıs ayı yağışları normalin üzerinde olsa da kış aylarında yağışların yetersiz kalması nedeniyle 2013 Ekim-2014 Mayıs döneminde, birikimli yağışlar genel olarak normalden ve geçen yılın aynı dönemindeki yağışından az oldu. Normali 549,5 milimetre (mm), geçen yılın aynı dönem ortalaması ise 614,8 mm iken, 2013 Ekim-2014 Mayıs döneminde yağış ortalaması 426,5 mm’de kaldı. Bu dönemdeki yağış miktarı normale göre yüzde 22.4, geçen yıla göre ise yüzde 30.6 azaldı.

Ekim-Mayıs aylarında birikimli olarak normale göre yağış azalması yüzde 32.2 ile en fazla Akdeniz Bölgesinde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 30.6 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 30.5 ile Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 26.5 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 14.1 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 13.1 ile Ege Bölgesi, yüzde 12.8 ile Marmara Bölgesi izledi.”

Mayıs ayında kuraklık riskinin oluştuğu İç Anadolu bölgesinde normalinin üzerinde oluşan yağışın, bazı alanlarda faydalı olduğunu belirten Bayraktar, kış yağışlarındaki yağışlar yetersiz olduğu İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde bahar aylarına kadar yeterli gelişimi tamamlanamayan alanlarda, Mayıs ayı yağışlarının etkisinin beklenenin altında kaldığını vurguladı.

“ÜRETİCİNİN ZARARLARI TELAFİ EDİLMELİ”
Bayraktar, çiftçinin Haziran ayında bile büyük zarara uğradığını bildirerek, Ziraat Odalarından TZOB’a intikal eden raporlara göre başka illerdeki hasar tespitlerini de takip ettiklerine dikkat çekti. Bayraktar, zarar gören alanlarda TARSİM sigorta eksperleri ve hasar tespit komisyonlarının çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Üreticilerin iklimsel olumsuzluklar nedeniyle zorlu ve sıkıntılı bir dönem geçirdiğini bildiren Bayraktar, “Her ne kadar dolu zararı sigorta kapsamında olsa da üreticilerin büyük bölümü çeşitli nedenlerle sigorta yaptıramamıştır. Ayrıca kuraklık gibi risk kapsamı dışında afetler için ihtiyaca cevap verememektedir. Üreticilerin zararları telafi edilmelidir” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER