28 Mart 2024, Perşembe
spot_img

Bu yönetmelikte bazı maddeler kaldırıldı

Hazine Müsteşarlığı ‘Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Sermaye Yeterliliklerinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik’te değişiklik yaptı. Yönetmelikten bazı maddeler kaldırıldı, bazı maddeler ise değiştirildi.

SİGORTAMEDYA

“Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Sermaye Yeterliliklerinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımladı.

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikte, “23/8/2015 tarihli ve 29454 sayılı Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Sermaye Yeterliliklerinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik”in bazı maddelerinin değiştirildiği belirtildi. Yapılan açıklamada yönetmeliğin 8’inci maddesinin birinci fıkrası ve onuncu fıkrasının değiştirildiği ve dördüncü fıkrasının yürürlükten kaldırıldığı bildirildi. Aynı yönetmeliğin 9’uncu maddesinin dördüncü fıkrası da revize edildi.

‘Özsermaye’nin tanımında yenilik

Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Sermaye Yeterliliklerinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin 8’inci maddesinin birinci fıkrası “İkinci yönteme göre gerekli özsermaye; aktif riski, reasürans riski, muallak tazminat karşılığı riski, yazım riski ve kur riski hesabı sonucunda bulunan tutarların toplamıdır” şeklinde değişti. 8’inci maddenin onuncu fıkrası ise şu şekilde revize edildi: “Yazım riski hesabında Sosyal Güvenlik Kurumu, Tarım Sigortaları Havuzu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu, Yeşil Kart Havuzu ve Riskli Sigortalılar Havuzuna devredilen primler dikkate alınmaz.”

8’inci maddenin kaldırılan dördüncü fıkrası ise şöyle: “Aşırı prim artışı riski hesabında, hayat ve hayat dışı branşları itibarıyla brüt yazılan primlerde yıllık artış oranının sektör artış oranından %20’den fazla olması durumunda %20’yi aşan kısma karşılık gelen prim tutarı için 0,2 çarpan uygulanır. Yıllık brüt yazılan primler toplamı 100 milyon TL’den düşük olan şirketler için ve branşlar itibarıyla ruhsat tarihinden itibaren ilk 3 yıl aşırı prim artışı riski hesaplanmaz. Bu tutar her yıl TÜFE oranında artırılır.”

Aynı yönetmeliğin 9’uncu maddesinin dördüncü fıkrasında ise “Müsteşarlık, gerekli görülen hallerde bu maddede geçen süreleri başvuru üzerine uzatabilir” denildi.

Yönetmeliğin 30 Haziran 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilirken, bu yönetmeliğin hükümlerini Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı bulunduğu Bakan’ın yürüteceği ibaresine yer verildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER