20 Nisan 2024, Cumartesi
spot_img

Can Kantar: Otomatik katılım; çıksak mı, kalsak mı?

can kantar postaDevlet katkısı bilgileri e-Devlet’te Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 1 Ocak 2017’den sonra değişik bir boyut kazanacak. Çeşitli kademelerde tüm çalışanlar, otomatik olarak BES’e dahil edilecek.

Sisteme dahil olacakların kafası karışık. Öncelikle böyle bir şey neden yapıldı, kısaca anlatayım.

BES ve otomatik katılım, bireylerin tasarruf etmesini özendiren bir sistem. Tasarruf etme alışkanlığında dünya sıralamasında çok gerilerdeyiz. Eskimeden kullandığımız cep telefonunun yeni modelini almak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Varımızı yoğumuzu yeni çıkana yatırdığımızda, acil ihtiyaç doğup para gerektiğinde ise borç sarmalına giriyoruz.

Yapılan bu birikimlerin sadece bireylere faydası yok. Burada biriken fonlar Türkiye ekonomisi için de çok önemli. Böyle fonlarımız olsa son günlerde yaşadığımız ekonomideki dalgalanmalardan hiç etkilenmeyebilirdik.

Zor dönemlerde nasıl birbirimize kenetleniyorsak, tasarruf yapma konusunda da aynı duyarlılığı göstermeliyiz.

Giriş zorunlu, çıkış serbest

Sisteme otomatik katılacakların kafasında ne yapacaklarına dair soru işaretleri var. Sisteme otomatik ve zorunlu bir katılım olacak, ama isteyen belirlenen sürede kesilen parasının tamamını alıp çıkabilecek. Sistemde kalanların birikimlerine devlet yüzde 25 katkının yanında 1.000 TL de ikramiye verecek. Sistem ve şirketler güvenli, paranızı her an çekebilir, çıkabilirsiniz. Denemekte fayda yok mu? Çünkü bizlerin başka türlü birikim yapma imkanı yok denecek kadar az. Yastık altına, bankaya üç kuruş para koyabilenin aklını çelecek illaki bir tüketim yolu çıkacaktır. Tabii ki çalışanların zorlukla geçinebildiğini biliyorum. Ama ilk fırsatta yeni çıkan cep telefonunu almak için çırpındığını da görüyorum. Şayet bütçeler gerçekten kritik bir seviyede değilse, otomatik katılım belki de gereksiz harcamaların önüne geçebilecek bir fırsat. Gelin sistemde kalmayı deneyin.

CAN KANTAR / POSTA GAZETESİ

2 YORUMLAR

  1. Can Bey merhaba,

    Yazdıklarınıza katılıyorum, ancak içinde emeklilik geçen ve etkisi uzun zamanda belli olacak bir sistemden bahsediyoruz. Eğer sistem baştan düzgün kurgulanmaz ise ileride sonuçları ortaya çıkınca hayal kırıklığı yaratabilir diye düşünüyorum. Benim tek düşüncem tasarruf edilmesi gereken tutarın nasıl %3 olarak belirlendiğidir. Elbette bu sistem kurulmadan önce sigorta şirketlerinde ve kamuda görevli değerli uzmanların detaylı çalışmalar yapmış olduğunu düşünüyorum ama bu konuda matematikçilerden, istatistikçilerden, aktüerlerden, üniversitede gören yapan öğretim görevlilerinden de görüşler alınması, insanları sistemde kalmaya daha fazla ikna etmez mi? Tasarrufa evet ama %3 ile ne bekleyelim, ikinci bir emeklilik mi, fazlası mı yoksa azı mı? Teşekkürler.

    • Haklısınız Gökhan bey. zorunlu olduğu için katılımcıları çok daha fazla korkutmamak için olabilir mi ? Bekleyip göreceğiz. İlginiz için teşekkür ederim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER