18 Nisan 2024, Perşembe
spot_img

Devrim Ersöz: Stres yönetiminde 9 altın kural

Stresin hemen hemen herkesi etkileyen bir faktör olduğunu belirten Hayatımız Sigortalı yazarı ve Eğitmen Devrim Ersöz, stresi azaltmanın dokuz altın kuralını açıkladı.  

Yaşadığımız çağda stres hemen herkesi etkileyen önemli bir faktör olarak yerini korumaktadır. İnsanların hastalıklarının yüzde 75’inden fazlasının zihinsel ve duygusal problemlerden kaynaklandığını tüm doktorlar ifade etmektedir. Maddi konular, sosyal problemler ve yaşamsal sorumluluklarımız bizde stres yaratabilir. Dozunda bir stres yaşamımızı devam ettirebilmemiz için gerekliyken, depresyon yaratacak ölçüde bir stres ise başa çıkılması gereken önemli bir sorundur.

Stresi azaltmak için aşağıdaki dokuz altın kuralı hatırlamanız fayda sağlayacaktır.

  1. Yaşamın bir problem yumağı olduğunu düşünmeyiniz. Hayatta tüm sorunların üstesinden gelmek ya da problemlerle başa çıkabilmek için olumlu düşünmek yeterlidir.
  2. Zamanın üzerimizde yarattığı baskı en çok stres yaratan unsurlardandır. Gün içinde yapmak zorunda olduğumuz işleri önem sırasına göre dizdiğimizde ve buna göre iş listesi oluşturduğumuzda daha huzurlu olabiliriz.
  3. Bitmeyen işler ve biriken görevler konsantrasyonumuzu bozarak bizi strese sokar. Elinizdeki bir işi bitirmeden yenilerine başlamak tüm zaman planlamamızı etkileyerek zihinsel durumumuzu olumsuz etkiler.
  4. Fiziksel yetersizliklerimizi hayattaki başarılarımızın önünde engel olarak görmek yapacağımız en büyük hata olacaktır. Çok büyük fiziksel engellerine rağmen sıra dışı başarılar elde etmiş yüzlerce insan vardır. Zorlandığımız anlarda bu örnekleri aklımıza getirerek motive olabiliriz.
  5. Yaşamdan beklentilerimizi yüksek tuttuğumuzda üzerimizdeki baskı daha da artmaktadır. Sade ve abartısız bir yaşam tarzını benimsemek her zamankinden daha az bir stres düzeyi içinde olmanızı sağlayacaktır.
  6. İyi niyet ve merhametle başkalarının problemlerini çözmeye çalıştığımız zamanlar olacaktır. Ancak bunları kendimize dert etmeye başladığımızda stresimiz artar. Her insan kendi sorunlarını çözecek güce ve kaynağa sahiptir. Başkalarının çözemediğiniz problemleri için kendinizi suçlamayın.
  7. Zihinsel olarak dingin olmak beden ve ruh sağlımızı da olumlu etkileyecek önemli bir durumdur. Sizi eleştiren insanlara bile sevgi ve hoşgörüyle yaklaşmak zihinsel bir tatmin ve iyileşme sağlayacaktır. Bununla birlikte dinginlik sağlayacak başka aktivitelere de yönelebiliriz. Stres anda kalamadığımız geçmişte olan ya da gelecekte olabilecek olumsuz şeyleri düşündüğümüzde ortaya çıkar. Bir hobi sahibi olmak stresle mücadelede çok yardımcı olabilir. Hobilerimizle uğraşırken o anda kalır, geçmiş ve geleceği düşünmeyiz. Anı yaşamak ise bize daha çok keyif verir ve ruhumuzu besler.
  8. Aşırı hırs ve yüksek beklentiler en büyük stres kaynaklarındandır. Tarih aşırı hırsları uğruna kendini yok etmiş ve çevresine de büyük zararlar vermiş pek çok karakterle doludur.
  9. Bu son ve en önemli madde mevcut koşularla uzlaşma sağlamaktır. Yaşadığımız koşullara uyum sağlayamadığımızda endişemiz daha da artmaktadır. Günlük hayatımızda ne yiyeceğimizi, ne giyeceğimizi planladığımız stressiz düşünceler beynimizi fazla yormaz. Ama önemli bir parti için ne giyeceğimizi ya da akşam evimize ilk defa gelecek çok değerli bir misafir için ne yiyeceğimizi planlamak kaygı ve stres yaratabilir.

Stresin yarattığı baskıyı izole edebilmek

İnsan hayatı pek çok şeyi sorun etmeye değmeyecek kadar kısadır. Yaşama dair tüm gerçekliğimizi duyu organlarımızla algıladığımız şekliyle zihnimizde yaratırız. Stressiz bir yaşam mümkün değildir. Önemli olan stresin yarattığı baskıyı izole edebilmek ve karşılaştığımız durumları olumlu bir çerçeveden izleyebilmektir.

Keyifli ve az stresli bir ömür dileğiyle…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER