29 Mart 2024, Cuma
spot_img

Fatih Acer: Sigorta sektörü InsurTech ile gelişecek

fatih acer koşe

Dünyada her şey hızla değişmekte ve hiçbir şey dünle aynı kalmamaktadır. Özellikle teknoloji alanındaki değişimler inanılmaz bir hız ile sürmektedir. Dijital çağ ile birlikte online yaşamaya başlayan kullanıcıların, gündelik yaşantıları oldukça kolaylaşmış ve birçok sektörün işleyiş şekli değişmiştir.

Bu noktada sigorta sektöründe devrim niteliğinde projelerin doğmasını sağlayacak bir kavramdan bahsetmek istiyorum; InsurTech. Bize bahşedilen hayat, bu hayatı sürerken kazandığımız maddi ve manevi değerler olduğu sürece hayatımızın bir parçası olan sigorta, teknoloji ile birleşerek hayatımıza yenilikler katacak.

InsurTech nedir?

InsurTech, sigortacılar (sigorta şirketleri, acenteler, brokerlar, bankalar) ve sigortalıların hayatlarını kolaylaştıracak, risklerini minimize edecek, tüm inovatif teknolojiler, high tech teknolojilerin geliştirilmesine, mentorluk, fon, tecrübe yani maddi manevi destek sağlayan, sınırsız fırsatlara sahip bir sistemdir.

Sigorta şirketleri; kasko poliçesi için aracınızın yaşı, sigortalı bilgileri ve hasarsızlık gibi kriterler üzerinden hesaplama yapıyor ve bu sorular sigorta poliçesinin fiyatında etkin oluyor. InsurTech ise Internet of Things uygulamaları ile aracınızın ve sizin davranış/kullanım analizinizi yaparak, risklerinizi tespit edip, risk oluşumlarını da minimize edecek şekilde size özel daha doğru sigorta poliçesi önerecek projeleri destekleyerek, sektörün gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Sigortacılığın geldiği bu son sistemde amaç, müşterinin ihtiyaçlarını karşılayacak, risklerini kapatacak nitelikte eksiksiz olarak sigorta hizmetlerinin sunulmasıdır. Sektörün büyümesi ve gelişmesi için sigorta şirketleri artık yenilikçi, inovatif ve eksiksiz hizmet sunmak zorundalar.

İşine önem veren, hizmeti nasıl sunacağını iyi bilen yenilikçi girişimciler, işlerini InsurTech ile doğru modelledikleri takdirde sigorta sektörünün gelişmesinde büyük faydalar sağlayabilir, global arenada ilgi odağı olabilir ve şirket değerlerini milyonlara hatta milyar dolara yükseltebilir.

Dünyada çok büyük hacimli işler yapılıyor

dijital

Dünyada InsurTech alanında en büyük atılım yapan ülkeler ABD, İngiltere, Almanya ve Hollanda. Hükümetin ve lider sigorta şirketlerinin desteklediği bu startuplar çok büyük hacimli işler yapıyor. Hatta reasürans şirketleri bile InsurTech atılımı yapıyor.

Örneğin; dünyanın lider sigorta şirketlerinden Axa’nın desteğiyle İngiltere’de faaliyete geçen InsurTech firması Trov; kamera, bilgisayar ya da telefon gibi kişisel eşyalara sigorta güvencesi sunuyor. Akıllı telefonlar üzerinden hizmet sunan Trov’un CEO’su Scott Walchek “Riski an be an takip ediyoruz. Siz bir şeyi açtığınız anda sigortanız da devreye giriyor, kapadığınızda da anında kapanıp kullandığınız süre hesaplanıyor. Fiyatlama bu kullanım süresi üzerinden yapılıyor” dedi. Trov şirketi beş yıldır Avusturalya’da hizmet veriyor, İngiltere’de faaliyete geçti ve bu sene içerisinde de ABD’de hayata geçmeyi planlıyor.

Diğer bir örnek ise Lemonade, ABD yatırım şirketlerinden sigorta alanında bugüne kadar yapılmış en ciddi fon desteğini alıyor. Ortalama otuz saniye içerisinde teklif sunan bu sistem, hasar ödemelerini ise üç dakikada gerçekleştirmeyi taahhüt ediyor. Lemonade, yapay zekadan ve dijital teknolojilerden yararlanıyor. Chat bot ile hizmet sunan Lemonade müşterilerinin tek yapması gereken bu chat botlar ile yazışarak kendisine uygun sigorta teklifine ulaşmak. Chat botlar gerekli bilgileri alıp müşteriye sigorta seçeneklerini sunuyor. Kendisine uygun teklife ulaşan müşteri, kredi kartı ve mobil imza ile sisteme kaydolup, poliçesini satın alabiliyor.

Ya da Bought by Many… Şirket iyileşme aşamasındaki kanser hastalarının seyahat sigortası yaptırabilmesi gibi büyük sigorta şirketlerinin hiç dokunmadığı alanlara girecek. Bu firma yatırımcılardan 12.5 milyon İngiliz sterlini yatırım aldı.

Sigorta müşterisiyle yakın ilişki kuruluyor

InsurTech startupları sadece kullanıcı dostu bir yaklaşım sergilemekle kalmayıp aynı zamanda sigorta müşterisiyle yakın bir ilişki kurarak; risk önleme, uyarma, yönlendirme gibi hizmetlerle hem sigorta şirketlerinin uğradıkları zararların önüne geçilmesini sağlayacak hem de müşterinin her açıdan korunduğu bir hizmet sunulmuş olacak. Geliştirilen startuplar kaza, sağlık, yangın gibi alanlarda akıllı cihazlar yoluyla oluşabilecek riskleri tespit ederek kontrol altına alıp, sıfıra indirme hedefindedir.

Blockchain devletlerin de ilgisini çekiyor

dijitalleşme

Türkiye’de yeni yeni konuşulmaya başlanan InsurTech ile hareketlenecek bir diğer kavram ise Blockchain (blok zinciri). Müşteriler ve aracıları ortak bir platformda buluşturmayı amaçlayan Blockchain, dijital hesap defteri ile güvenli ve bir kuruma bağlı kalmadan kullanıcılar tarafından işlemlerin kontrol edilmesini sağlayan bir veri tabanıdır. İşlemlerin güvenilir ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak daha etkili ve üretken bir ortam yaratıyor. Şirketlerin evrak ve diğer firmalarla yaptıkları işlemlerin maliyetlerini ve karışıklığını da minimize ederek işlemlerin hızlı yapılmasını sağlıyor. Gelen talepler Blockchain altyapısında otomatik bir süzgeçten geçerek akıllı sözleşmelerin oluşmasını da sağlıyor. Tedarik zinciri, ürün yaşam döngüsü, güvenli veri depolama, şeffaf veri paylaşımı gibi alanlarda kullanılabilecek Blockchain teknolojisi; dünyadaki tüm teknoloji firmaları, girişimler ve devletlerin ilgisini çekmiş durumda.

FinTech yapısında giderek etkisi artan, sahtekarlık ve dolandırıcılıklara engel olması beklenen Blockchain teknolojisinin Fintech ve InsurTech girişimleri ile etkisini artırması bekleniyor. Zamanla değerinin daha çok anlaşılacağı belirtilen Blockchainin birçok alanda katma değerli ürün ve hizmetin ortaya çıkmasına yardımcı olacağı düşünülüyor.

Sigorta sektörü, ekonomiyi canlandıracak lokomotif olabilir

Sigorta sektörünün geleceği InsurTech ile yön bulacak. Dünyada teknolojik olarak bu tarz çözümlerin sayısı her geçen gün artarken, yenilerinin hayatımıza daha çok gireceği bir dönemin tam eşiğindeyiz. Eğer elinizde başarı potansiyeli yüksek bir proje varsa bu proje ya yeni ya da var olanı daha iyi şekilde üretilebiliyorsa InsurTech ile bunu çok hızlı gerçekleştirebilirsiniz. Dünyada InsurTech yatırımlarının yüzde 47’lik bölümü çekirdek ve melek yatırım aşamasında gerçekleşmiş. Siz de projeniz için bir melek yatırımcı bulabilirsiniz, hatta projeniz sigorta sektöründe belli bir yer edinecek gerekli niteliklere sahip hale gelirse sizin bulmanıza gerek kalmadan yatırımcılar sizi bulacaktır.

Ülkemiz ve kendimiz için yapılabilecek çok şey var. Biraz cesaret, biraz motivasyon ve bol bol teknoloji ve yaratıcılık! Hedefi belirleyip o hedef doğrultusunda çalışmak İşte global büyümenin ve başarının sırrı bu. Bu tarz girişimler yaratıp melek yatırımcıların dikkatini çektiğimiz sürece sigorta sektörü dünyadaki örnekleri gibi ülke ekonomisini canlandıracak en sağlam lokomotif haline gelecektir.

Ülkemizde InsurTech, geçtiğimiz yılları FinTech (finans teknolojileri) gölgesinde geçirdi. Finansal teknoloji ekosistemini aynı çatı altında toplayarak genişletmek amacıyla kurulan “FinTech İstanbul Platformu” bu konuda InsurTech için de iyi bir örnek oldu. FinTech Istanbul’da 200’den fazla girişim ortaya çıktı ve bu girişimlerin 2016 yılında gerçekleştirdikleri işlem hacmi 15 milyar dolara yaklaştı. 2017 yılında ise InsurTech atılım yapmaya hazırlanıyor. Birkaç ay içerisinde InsurTech tanıtım etkinlikleri ülkemizde başlayacak.

Özetle, dijital çağ bizden yeni datalar üretmemizi, bu datayı incelememizi ve elimizdeki bilgi ve veriler ışığında yaratıcı ve yenilikçi çözümler üretmemizi istiyor.

Fikirlerinizi bizimle paylaşın

Biz de AcerPro olarak; banka ve sigorta sektöründe geliştirdiğimiz projeler ve yenilikçi yazılım çözümleriyle bugüne kadar sigorta sektörünün destekçisi olduk. Dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip edip, ülkemizde sigorta şirketlerinin, bankaların, brokerlerin ve acentelerimizin son trendleri yakalamaları adına hep yanlarında bulunduk. Farkettik ki tecrubelerimiz birçok ülkeye de ışık tutacak seviyeye gelmiş, biz de İsviçre’de de kurduğumuz şirketimizle, bankasürans ve dijital sigortacılık alanlarında projeler üretmeye başladık. Hedefimiz dünyanın en büyük dijital sigorta platformlarını üreten yazılım şirketi olmak. Bu hedefe ulaşabilmek adına InsurTech uygulamalarını geliştirmek, Türkiye’de, İsviçre’de başta olmak üzere, dünyada bu alanda öncü olmak istiyoruz. Siz değerli okurların da bu konuda mevcut startup fikir veya projeleriniz varsa harekete geçebilmek adına bizlerle iletişime geçebilir, bu alanda ilerleme kaydeden diğer kanallarımızla tanışabilir ve hem ülkemize hem sigorta sektörüne hem de firmanıza değer katabilirsiniz.

İnsana ve teknolojiye yapılan yatırımlar, firmanızı geleceğe taşıyacak, büyütecek en büyük yatırımlardır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER