29 Mart 2024, Cuma
spot_img

Mustafa Nazlıer: Meslek lisesi, memleket meselesi

Sigorta Eksperi Mustafa Nazlıer, Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin Ağustos sayısında, “Meslek Lisesi, memleket meselesi” başlıklı yazısında ülkenin en önemli sorunlarından olan eğitime dikkat çekti.

Koç Grubu’nun yıllar önce başlattığı ve ‘mesleki teknik eğitimi’ özendirme programı çerçevesinde hazırlanan projeye yazısında yer veren Nazlıer, meslek lisesinin önemini vurguladı. Nazlıer, meslek liselerinin sanayi, bilişim ve hizmet sektörüne eleman yetiştirmede önemli bir rol oynadığına da yazısında yer verdi.

Sigorta sektörü olarak sürekli geçmiş ile olan hesaplaşma ve iş yoğunluğumuz hiçbir zaman bugünü yaşamaya olanak tanımadığı gibi gelecekten bahsetmeye de engel. Birçok sebebi olduğu için tümüne yer vermek mümkün değil. En önemlisi her zaman ve büyük sorunun “OTORİTE VESİYASALLAŞMA” oluğunu artık kanıksadık. Çok fazla engel ve müdahaleye rağmen sektörün varlığı ve sürekliliği için ortaya çıkan fırsatları iyi değerlendirmek gerek.

İnşaat dışında enerji sektörü, sigortacılık faaliyetlerinde yoğungündem yaratıyor. Enerji sektörünün gelişimine paralel sigorta sektöründe de gelişim ve değişim hızlı yaşanıyor. Dün ve bu gün için sektör uğraşı halinde olsa da önemli bir fırsat olarakgördüğüm Enerji Bakanlığı’nın planladığı “Tabii Kaynaklar veYenilenebilir Enerji Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri” projesinde sigorta sektörünün mutlaka yer almasıgerektiğine inanıyorum. Bu tür bir girişimin sigorta sektörünün kendi geleceğine yapacağı yatırım olduğudüşüncesindeyim. Sigorta sektörü enerji piyasasında kalıcı ve etkin bir faaliyet ile sonuç odaklı fayda sağlayacak ise bu fırsatları değerlendirmelidir. Buna en iyi örnek, hatta tüm zamanların en iyi çözüm önerisi olarak gördüğüm, son dereceetkileyici ve başarılı bir proje olarak “MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ” çalışmasının iyi bir model olduğunu düşünüyorum.

Kök Sebep Analizi

KOÇ topluluğu iş dünyasının sorunlarını irdelerken bir çeşit KÖK SEBEP ANALİZİ soncunda bu tür bir projeye ihtiyaç duyarak amaçlarını aşağıdaki şekilde özetliyor: Amacımız, Koç Topluluğu tarafından Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ilebaşlatılan “Mesleki–Teknik Eğitimi Özendirme Programı” çerçevesinde, olanakları kısıtlı başarılı ilköğretim mezunu gençlerin sanayi, bilişim ve hizmet sektörüne eleman yetiştiren Meslek Liseleri’ne girmelerinin desteklenmesi, staj olanağı sağlayarak, bilgi, beceri ve yeterliliklerinin artırılmasıve ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesidir.

İş dünyası geleceğine yatırım için bu tür projeleri yaratırken sigorta sektör Milli Enerji ve Maden Politikası, “Milli Enerji Eğitim Hamlesi” kapsamında kurulan ve kurulacak olan “Tabii Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri” için girişimde bulunabilir.

Tecrübelerin sunumu sağlanmalıdır

Özellikle enerji santrallerinin işletilmesinde çok büyük öneme sahip Risk ve Hasar Yönetimi-Sürdürülebilirlik konulu ders içeriğini oluşturarak eğitim ayağında yer almalıdır. Bu konuda bir proje oluşturmak için sektörde tecrübe sahibi olan kişi vekurumlarla irtibata geçilmeli, bilimsel makaleler incelenmeli, mevcut yasa ve yönetmelikler dikkate alınmalı, risk analizi, hasar yönetimi, survey ve ihtisaslı konularındaki tecrübelerinsunumu sağlanmalıdır.

Enerji sahasında nitelikli birey yetiştirmek zor ve çok önemli bir konudur. Bu anlamda da teknolojik bilgiyi bilimsel yolla pratik bir hâle getirmenin zaruriyeti için Meslek ve Teknik Anadolu Liseleri’nin sayısı artırılarak Türk enerji sahasına nitelikli personel yetiştirmek için çalışılacağı görülmüştür.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI, 2011’ e göre; Yenilenebilir enerji teknolojileri alanı, meteorolojik, mekanik, elektronik ve yazılım bilimlerinin kullanılarak elektrik enerjisinin üretilmesi ve endüstriyel kullanım uygulamalarını gerçekleştirecek kalifiye eleman yetiştirmektir. Bu bilimler kullanılarak kalifiye eleman yetiştirecek eğitim  müfredatı oluşturulmaktadır. Bu alanıneğitim açısından faydaları; yüksek teknolojinin eğitimde kullanılması, öğretmenlerin ileri teknoloji becerileri kazanması ve endüstrinin  ihtiyaç duyduğu teknolojik eğitimkurumu formatına dönüşmesidir.

Yenilenebilir enerji teknolojilerinin faydaları

Yenilenebilir enerji teknolojileri alanının öğrenci açısından faydaları; mezuniyet sonrası endüstride iş bulabilme endişesitaşımamalarının yanı sıra kendi işyerini açabilme imkânı kazanmasıdır. Enerji sektöründeki gelişmeler doğrultusundaileriye yönelik yeni iş imkânları, yani farklı enerji üretme yöntemleri kullanıldığında bu öğrenciler öncelikli ve personel seçimi sırasında avantajlı konumda olacaklardır. Yenilenebilirenerji teknolojileri alanının endüstri açısından faydaları; işgücü piyasasına uygun eleman bulabilme, endüstrininzorlandığı projelerde kurumun danışmanlık hizmetlerindenfaydalanma imkânı. Yenilenebilir enerji teknolojileri alanının ulusal açıdan faydaları; bu eğitim modeliyle yetişecek olan teknisyenler yenilenebilir enerji tesislerinin işletilmesinde dış bağımlılığı minimize edecektir. Yetişecek olan teknisyenler ne kadar çok olursa bu sektörün hızlı bir şekilde büyümesi kaçınılmaz olacaktır. Yenilenebilir enerji teknolojileri alanının kurulum ve montaj açısından faydaları; bu eğitim kurumunda yetişecek teknisyenler teorik ve uygulamalı olarak sektördeyetiştikleri için yapılan işlerin uluslararası standartlara uygun olması sağlanacaktır. Aksi takdirde birçok sektörde olduğu gibi standart dışı uygulamalarla karşılaşılacaktır.

Sürdürülebilir kalkınma hedefi

Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu(BTYK) 2010/101 Sayılı Kararı ile 2023 yılında ülkemiz enerjisinin en az yüzde 30 nunyenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması hedefinibelirlemiştir. Aynı şekilde Vizyon 2023 Strateji Belgesi’nde sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda, “Yenilenebilir enerji kaynaklarından (Hidrolik, Rüzgar, Güneş) enerjiüretebilmek; bunun için gerekli üretim sistemlerini geliştirebilmek” ifadesi yer almaktadır. Yeni yasal düzenlemelerle ülkemizin yenilenebilir enerji sektöründeki gelişmeler hız kazanmış, buna paralel olarak da vakitkaybetmeden bu sektörün ihtiyaç duyacağı teknik personelin yetiştirilmesi mevcut enerji kurulum piyasasında yer alan teknisyenlerin el yordamıyla yenilenebilir enerji tesisleri kurması ve buna ek olarak kurucu şirketlerin bakım onarım faaliyetlerini de ülke dışından yürütme istekleridir. Bu endüstride maliyetlerin yüksek olması, alışanların eğitimsiz olması, standartların yakalanamaması, kaynakların etkinkullanılamaması ve rekabet gücünün az olması nedeniyle üretim kontrolünün sağlanamaması, girdilerde standardın tespit edilememesi ve işletmecilerin en çok şikâyet ettiği konular arasında yer almaktadır.

NOT: Yazının devamı Ağustos sayısında yer alacaktır.

2 YORUMLAR

  1. Koç gurubu ile Tüsiad ve Mason Siyonist Haçlıların Mesut Yılmaz’ın Başbakanlığı döneminde CHP ile birlikte sırf imam hatip okullarını kapatılıp Allah ile olan kavgalarını devam ettirmeleri uğruna bütün MESLEK LİSELERİ de kapatıldı. Yani Türkiyenin sanayi ve teknolojik gelişmesini sağlayacak teknik eleman yetiştirilmesinin önün kapatıldı…Mustafa Nazlıer kardeşim..Sonra aynı mahreçler yaptıkları haltın kendilerine zarar verdiğini anlayıncaaaaa koç gurubununun önderliğinde 2002 yılında HALKIN iktidara getirdiği AK parti yönetimi, tekrar meslek okullarını özendirmek için kamuoyunda yaptığı girişimlere destek vermek zorunda kaldı..
    Son yedi yıldır Türkiye’de sigortacılar aynı haltı yapıp; Kadrolu eksperleri ile düşük işçilikler ve anlaşmalı servis alternatif onarım tehdidi üzerinden yürütüp oto sanatkarlarının çırak kalfa ve ustalığın yetişme ortamını iğdiş ettiler…Ayrıca Türkiye genelinde binlerce ustanın atölyelerinin iflasına ve sonrasında kapanmasına yol açtılar. Halen bu rezalet devam ettiriliyor. Siz bu insanların gerçek hakkını vermez iseniz bu ustalar yanlarında çırak kalfa yı ve yetiştirdikleri ustayı besleyemezler…..devamında ise usta dediğimiz eli öpülesi sanatkarları yetiştiremezsiniz. Bakın sonunda ne oldu yetkili marka servislerine de becerili kalfalar ve ustalar oto sanayi sitelerinden yetişip gelmeyince, T S E nin yaptığı en son incelemeye göre, TSE belgeli bu servislerden , kaliteli işçilik kalkınca, hasarlı araçların onarımı kalitesizleştirildi…Bunun başlıca müsebbibi Hazine,Sigortacılık Denetleme,TSE , TOBB ve Tüketiciyi Koruma adı altındaki STK’lardır. Yani eğitim meselesi memleket meselesi lafını 2007 yılında ortaya atan koç ve buna benzer kuruluşuların eseri meslek liselerinin kapatılması. Sigortacıların ve kadrolu eksperlerin oto sanatkarların 7 yıldır aynı işçilik ücretlerini tehdit ederek uygulamasının hiçbir farkı yok. Biz Sigorta Eksperleri Sendikası olarak Siyasi iradeyi, Cevdet Yılmaz ın MYK’da olduğu dönemde uyardık. Siyasi irade iki sigortacılık genel müdürü ile sigortacılık genel müdürünü görevden aldı yetmez..En az son beş yılın eksper raporların üzerinden yapılan suistimalin adli yargıda hesabının sorulması şart

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER