19 Nisan 2024, Cuma
spot_img

“Risklere karşı önlemini alan firma sigortasız kalmaz”

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Nart Risk Management Forum’da ilaç ve kimya sektöründeki riskler masaya yatırıldı. 2’inci oturumun başkanlığını yapan Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, “İyi ve kötü riskin ayrışması gerekli. Önlemlerini alan firmalar, yangın çıksa bile sigortalanabiliyor” dedi.

ALP SÜER / SİGORTAMEDYA

Geleneksel hale gelen ve bu yıl 13’üncüsü düzenlenen ‘Nart Risk Management Forum’, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da reel sektör ile sigorta ve finans sektörü temsilcilerini bir araya getirdi. Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği tarafından düzenlenen ve 10 Eylül’de İstanbul-Hilton’da gerçekleşen Forum’un bu yıl ki konusu ‘İlaç ve Kimya Sektörü Risklerinin Yönetimi’ idi.

nart 2018 1

SigortaMedya olarak izlediğimiz Forum’da çok önemli birkaç mesaj verildi. Bunları, ‘ilaç ve kimya sektöründe riskler artıyor; risklere karşı önlem alınmalı’, ‘özellikle siber riskler gibi yeni gelişen risklere dikkat!’, ‘kimya gibi riskli sektörlerdeki tesislerin sigortalanmadığı doğru değil; riskini iyi yöneten ve gerekli önlemlerini alan şirketler sigorta teminatı bulabiliyor’ şeklinde özetleyebiliriz. Sigorta teminatı konusunda 2’inci oturumun başkanlığını yapan Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken’in sözleri büyük ilgi gördü. Ölken, gerekli risk önlemlerini alan firmaların sigorta teminatı bulabildiklerini söyledi.

Her riske aynı şekilde davranamayız

Sigortacılar olarak her riske aynı şekilde davranmama durumunda olduklarını belirten Ölken, “İyi ve kötü riskin ayrışması lazım. Önlem alan da almayan da kendini aynı kategoride görüyor. En büyük hasar ödeyen sigorta şirketlerinden birinin yöneticisi olarak şunu söyleyebilirim ki; önlemlerini alan firmalar, yangın çıksa bile sigortalanabiliyor. Şeffaflık ve birlikte risk yönetimi istiyoruz. Bunlar olduktan sonra sigortalanmamak mümkün değil” dedi.

Forumda açılış konuşmalarını Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart, Türk Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu ve Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar yaptı.

nart 2018 3

Sigorta sektörü bankacılığın gölgesinde kaldı

Konuşmasında sigorta sektörünün ülkemiz açısından önemine değinen Çağlar, sektörün gayrisafi milli hasılanın 35 katı kadar teminat verdiğini ve 2017’de 28 milyar TL hasar ödediğini söyledi. Sektörün bunca önemine karşın Türkiye’de yeterince gelişmediğini vurgulayan Çağlar, “Sigorta sektörü, bankacılık sektörünün gölgesinde kaldı. Sektörde prim üretiminin, gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 1.6 iken, bu oran OECD ülkelerinde yüzde 6.7” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Forum’da iki tane de oturum gerçekleşti. Oturum Başkanlığını Türkiye İlaç Sanayi Derneği Başkanı Cengiz Celayir’in yaptığı ve Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. CEO’su Dr. Süha Taşpolatoğlu, Allianz Global Corporate Specialty AG Yönetim Kurulu Üyesi, Orta, Doğu Avrupa Bölge CEO’su Andreas Berger, AbbVie Türkiye Genel Müdürü Dr. Mete Hüsemoğlu, Allianz HealtCare CEO’su Selim Taşo ile Levent Nart’ın katıldığı oturumda dünyada ve Türkiye’de ilaç ve kimya sektöründe yeni boyutlar ve trendler ele alındı.

nart 2018 2

Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken’in, oturum başkanlığını yaptığı, “Dünya’da ve Türkiye’de İlaç ve Kimya Risklerinin Yönetiminde Çözüm Senaryoları” konulu oturuma konuşmacı olarak Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Başkanı Haluk Erceber, Kiplas Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Uzunyol, Münich Re Türkiye, Azerbaycan, Yunanistan ve Kıbrıs Müşteri İlişkileri Müdürü Jurgen Bruckner ve Emerging Risk at Ryan Specialty Group CEO’su Jamie Bouloux katıldı.

Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart:

İlaç ve kimya sektörlerindeki riskler iyi yönetilmeli

10 yıl önceki Forum’da da ilaç ve kimya konusunu işlediklerini belirten Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart neden yeniden ilaç ve kimya sektörlerini seçtikleri konusunda şunları söyledi: “İlacın merkezinde insan var. İlaç sektörü dünyada 1.1 trilyon dolar, Türkiye’de ise 7 milyar dolarlık iş hacmine sahip. Ülkemiz, dünyanın 16’ıncı büyük pazarı. Kimya sektöründe ise 4 trilyon dolarlık dünya ticaret hacminin 32 milyar dolar ciroluk kısmı Türkiye’de üretiliyor. Ülkemiz, yüzde 1’lik pazar payına sahip. 300 bin kişi istihdam ediliyor. Araç üretiminin yüzde 40’ı kimyadan oluşuyor.” Nart, konuşmasında, Türkiye’de İlaç ve kimya sektörlerindeki risklerin iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER