28 Mart 2024, Perşembe
spot_img

Zihinsel Detoks nasıl yapılır?

Devrim Ersöz’ün bu ayki Hayatımız Sigortalı Dergisi’nde çıkan yazısının başlığı, ‘Zihinsel Detoks nasıl yapılır?’ Ersöz, yazısında bedensel detoksun yanında zihinsel detoksun önemine dikkat çekerek neler yapılması gerektiğini sıralıyor. Buna göre zihinsel detoks için öncelikle olumlu düşünmek gerekiyor. Bunun yanında meditasyon yapmak ya da zamanımızı kontrol edeceğimiz şeylere ayırmak yapılması gerekenlerden bazıları.  Diğerleri için yazıya göz atmakta fayda var…

On bir yaşındaki oğluma bakınca bazen kendi kendime “tekrar çocuk olmak vardı” diyorum. Çocuklar çoğu zaman kaygısız ve stressiz bir hayat yaşıyorlar. Endişe duyacak şeyler onlar için oldukça az. Ne yazık ki yaş ilerledikçe yetişkinliğin sorumlulukları ve stresi üzerimize biniyor hem fiziksel hem de duygusal acılar yaşıyoruz.

detoks

Diğer taraftan tam da yaz sezonu. İş yaşamının koşuşturmacasından sıyrılıp tatil yapmak hepimizin hakkı. Böylece kafamızı boşaltıp rahatlıyoruz. Bir takım zihinsel molalar bize iyi geliyor.

Zhinsel detoks yapmanın basit yolları…

Tatil imkânı olmayanlar ya da kısa süreli tatille yetinemeyenler için bu ay zihinsel detoks önerileri yazmaya karar verdim.

Detoks dendiğinde çoğu zaman bedenin fiziksel temizliğini düşünüyoruz. Vücudumuzdaki toksinleri temizlememiz gerekli olsa da, zihinsel bir detoks daha önemlidir. Zihin ve beden bir bütündür. İkisinin birlikte temiz olması iyi dengelenmiş bir varlık halini yaratır. Bir zihinsel detoks yapmanın basit yolları var.

  1. Olumlu düşünün: Çoğunlukla odaklandığınız şeylere dikkat edin. Gerçekten bunlar için zaman ayırmaya değer mi? Cevabınız hayır ise, bir değişiklik yapın. Düşüncelerimiz kişiliğimizi çerçeveler. Pozitif düşünceler geliştirdiğimizde daha olumlu bir insan oluruz.
  2. Meditasyon deneyin: Meditasyon her zaman yoga yapan biri gibi aktivitelerde bulunmayı gerektirmez. Zihinsel bir molaya ihtiyaç duyduğunuzda sakin bir okuma aktivitesi, bitki bakımı veya kısa bir doğa yürüyüşü de işe yarayacaktır. Böylece yıpratıcı düşüncelere yoğunlaşmak yerine zihninizi yenilemenin ve iç huzurunuzu bulmanın harika bir yolunu deneyimlemiş olursunuz.
    Sahi en son ne zaman yalnız başına doğada bir yürüyüşe çıktınız?
  3. Zamanınızı kontrol edebileceğiniz şeylere harcayarak geçirin: Stres aklımızı negatif enerjiyle doldurabilir. Kontrol edemediğimiz olayları düşünmekte ve konuşmakta çok fazla fayda yoktur. Örneğin İstanbul trafiğinin yoğunluğunu engelleyebilmeniz mümkün değildir. Bunu düşünmek veya konuşmak yerine trafikte nasıl daha eğlenceli vakit geçirebileceğinize kafa yormanız daha elverişlidir.
    Uzun süredir dinlemek istediğiniz bir grubun albümü vardı ya. Hangi çekmecedeydi o?
  4. İçsel duygularınızı ifade edin: Düşüncelerinizi sadece kendinize saklamayın. İçinizde şişen bir balon gibi gerginlik yaratabilirler. Bir şey sizi rahatsız ediyorsa onu biriyle konuşun. Stresin yarısı stres yaratan şeyi birine anlatınca geçer.
  5. Teknoloji kullanımını azaltın: İnternette ve sosyal medyada çok cazip şeyler var ve merak ediyoruz. Kokusu üzerinde bir gazete ya da dergi okumayalı ne kadar oldu?
  6. Çevrenizdeki negatif enerjiyi temizleyin: Zihinsel ve fiziksel temizlik birlikte olursa daha etkili olur. Evde sahip olduğunuz her şeye gerçekten ihtiyacınız var mı? Artık kullanmadığınız eşyaları toplayın ve ihtiyacı olan birine verin ya da bir hayır kurumuna bağışlayın. Epostalarınızı gözden geçirin ve tüm eski gereksiz mesajları silin. İş yerinizdeki dolaplarınızda yıllardır sakladığınız ve hiç işinize yaramayan belgeleri imha edin. Eşyaları azaltın. Günün sonunda çevreniz daha sade ve net olduğunda, zihniniz de daha net olur.

Zihinsel bir detoks ile daha iyi bir yaşam sürmeye başlayabilirsiniz. Hadi hemen başlayın kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER