28 Mart 2024, Perşembe
spot_img

BES’teki çocukların birikimi 1 milyar liraya dayandı

SEDDK Başkan Vekili Ali Ersoy, “Henüz, 1 yıllık süre tamamlanmış olmasına rağmen, 18 yaş altı 400 bine yakın katılımcımız sisteme dahil oldu, bunların toplam fon büyüklüğü ise 1 milyar TL’ye yaklaştı” dedi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Vekili Ali Ersoy,  2003 yılında başlayan BES uygulamasının, topluma tasarruf alışkanlığı kazandırdığını açıkladı. 15 emeklilik şirketinin faaliyet gösterdiği bu alanda, 14 milyon civarındaki katılımcı ve çalışanlar ile 271 milyar TL’si BES tarafında, 21 milyar TL’si ise OKS tarafında olmak üzere yaklaşık 292 milyar TL büyüklüğe ulaşıldığını ifade eden Ersoy, birçok kişinin geleceğini finansal anlamda güvence altına almasına aracı olunduğunu söyledi.

Ersoy, 18 yaş altı BES’e olan ilginin tahminlerinin üzerinde olduğunu da vurguladı. Ersoy, “Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız için ebeveynlerinin de son derece bilinçli ve gayretli olduklarını görmekteyiz. Henüz, 1 yıllık süre tamamlanmış olmasına rağmen, 18 yaş altı 400 bine yakın katılımcımız sisteme dahil olmuş, bunların toplam fon büyüklüğü 1 milyar TL’ye yaklaşmıştır” diye konuştu.

BES’i tasarrufun önemli bir parçası yapacağız

Ersoy, başlangıcından bu yana gösterdiği hızlı büyüme ivmesi ile finansal sistemin önemli aktörlerinden birisi haline gelen BES’in daha da yaygınlaşması ve penetrasyonunun artması için sistemin geliştirilmesine ve devlet desteğinin devamlılığına yönelik çalışmaların devam edeceğini aktararak, “Vizyonumuz, her vatandaşımızın doğum anından ölümüne kadar hayatının önemli dönüm noktalarında ona destek olacak bir BES sözleşmesine sahip olabilmesi ve tasarrufu hayatımızın bir parçası haline getirebilmektir” diye konuştu. Ali Ersoy, emeklilik döneminde çalışanların gelirinin düştüğünü ve bu durumdan dolayı çalıştığı dönemde birikimi olmayan vatandaşların emeklilik dönemlerinde aynı refah seviyesini korumakta zorluk yaşayabildiğini belirterek, bu noktada devreye giren BES’in, vatandaşların gelirlerinin yüksek olduğu dönemde yapacakları birikimler ile bu birikimlere sağlanan yüzde 30 devlet katkısı ve fon getirileriyle vatandaşların rahat bir emeklilik dönemi geçirmesine imkân tanıdığını dile getirdi.

Üniversite eğitimi için kısmen ödeme alma hakkı getirmeyi planlıyoruz

Gelecek dönemde BES’in cazibesini artırmaya yönelik birtakım adımlar atılacağını bildiren Ali Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kapsamda, konut alma, evlilik ve iş kurma gibi katılımcıların finansmana ihtiyaç duyacakları önemli olaylarda, avantajlı koşullarla birikimlerini kısmen çekerek sistemde kalmaya devam edebilecekleri bir uygulama üzerinde de çalışmalarımız son aşamaya gelmiştir. Bahsedilen çalışma kapsamında, 18 yaşından önce sisteme girmiş katılımcılarımıza, üniversite eğitimi için kısmen ödeme alma hakkı getirmeyi de planlamaktayız.”

‘BES Hediye Sertifikası’nda son aşamaya geldik

Ersoy, bunların yanında “BES Hediye Sertifikası” uygulamasıyla, kişilerin yakınlarına özel günlerinde, dijital yöntemleri kullanarak kolay ve pratik bir şekilde katkı payı hediye etmelerine olanak tanıyacak çalışmalarımızda da son aşamaya geldiklerini vurguladı.

SEDDK Başkan Vekili Ersoy, tüm bu düzenlemelerin hayata geçmesi ile kısa bir süre içerisinde, BES’teki toplam katılımcı sayısının 17 milyonu aşacağını, toplam fon büyüklüğünün de 500 milyar TL’ye ulaşacağını öngördüklerini dile getirdi.

‘Aras ile Sohbetler’ BES’i gençlere tanıtacak

SEDDK, Bireysel Emeklilik Sistemi ve sistemin kapsamının genişletilmesi ile ilgili olarak kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla bir kamu spotu da hazırladı. RTÜK tarafından yayına alınan ve “Aras ile Sohbetler: Harçlık, birikim, devlet katkısı” başlığını taşıyan kamu spotu, 18 yaş altı BES’e yönelik dikkati artırmayı ve sisteme genç yaşta girişin önemini kamuoyuna duyurmayı amaçlıyor. Kamu spotu, ailelerin küçük yaşlardan itibaren çocuklarının geleceği için BES yaptırabileceği ilhamını veriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER