20 Nisan 2024, Cumartesi
spot_img

ABD’de sektörde son iki yıldaki şirket birleşmeleri

Risk altındaki yüksek sermayeler ve kârlılık arayışı, şirketleri dışarıdan büyümeye teşvik etti. Çok bölünmüş ve kırılgan bir yapıda olan ABD sigorta piyasası, farklı oyuncular arasındaki birleşmeler için uygun bir zemin sunuyor. Ayrıca, son yıllarda başlayan vergi reformları şirketleri maliyetleri düşürmeye ve konsantre olmaya teşvik etmekte.

ABD’de sigorta sektöründe 2017 ve 2018 yıllarında yapılan hayat dışı birleşme ve satın alma işlemleri:

  • Aralık 2018, sigorta şirketi Santa Cigna, sağlık yönetim şirketi Express Scripts’i 54 milyar ABD Doları karşılığında satın aldı. Bu hamle ABD’deki sağlık sektöründe en büyük oyunculardan birini doğurdu.
  • Aralık 2018, Aspen Sigorta Holding’in Amerikan yatırım fonu Apollo tarafından 2,6 milyar USD karşılığında devralınması.
  • Temmuz 2018, Bermuda merkezli reasürör Validus’un Amerikan sigorta şirketi AIG tarafından 5.56 milyar USD karşılığında satın alınması.
  • Kasım 2017’de, Amerikan sağlık sigortası Aetna, eczane zinciri CVS Health tarafından devralındı. İşlemin 69 milyar ABD Doları tutarında olduğuna inanılıyor.
  • Ocak 2017, Amerikan hayat dışında dördüncü büyük sigorta şirketi Liberty Mutual Holding, 3 milyar USD tutarında bir bedel karşılığında Ironshore’u kontrol altına aldı.

2017 yılında ABD yetkililerinin müdahalesi ile, sağlık sigortasında iki mega birleşme, Amerikan makamları tarafından engellendi. Amerikan Adalet Bakanlığı (DOJ), Humana’nın Aetna tarafından 33 milyar ABD dolarına ve Cigna’nın Anthem’i 50 milyar ABD Dolarına satın alınmasını reddetti. Amerikan makamları rekabetin azalacağı, sağlık hizmetlerine erişim konusunda adil olmayan fırsatların çoğalacağı ve primlerin artacağı görüşleri nedeni ile bu tür birleşmelerin ABD sigorta piyasasının sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacağına inanıyor. Dahası, bu tür hareketlerin çok sayıda küçük oyuncunun ortadan kaybolmasına ve devlerin rakipsiz kalmasına yol açması da muhtemeldir.

2009-2017 Arasında USA da yerli Şirketlerin gelişimi (ABD

Kaynak: Ulusal Sigorta Komisyon Üyeleri Birliği (NAIC)


www.servetgurkan.com.tr

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER