28 Mart 2024, Perşembe
spot_img

2022 BES’in yılı olacak

Fiba Emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, “Ekonomik unsurlarda çok farklı bir gelişme olmazsa 2022 bireysel emekliliğin yılı olabilir” dedi.

Sigorta sektöründe 2021 yılında yıldızı en çok parlayan alan BES oldu. Devlet katkısın yüzde 30’a çıkarılması ve yapılan diğer düzenlemeler hem katılımcı sayısını hem de fon büyüklüğünü önemli rakamlara ulaştırdı. Sigorta Ekranı’nda Sigortamedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’a ve Damla Özafşar’a konuk olan Fiba Emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, pandemi koşullarına rağmen sisteme olan ilginin artarak devam ettiğini söyledi.

BES’te güven duygusu işliyor

Öztürkoğlu, pandemi koşulları göz önüne alındığında geçen yılın sigorta sektörü ve bireysel emeklilik açısından kötü geçmediğini söyledi. Öztürkoğlu, BES’in büyümesini sürdürdüğüne dikkat çekerek, “250 milyar liraya yakın fon büyüklüğü mevduattan sonraki en büyük tasarruf. 13 milyon katılımcımız var. Ekonomik anlamda zorlukların yaşandığı bir dönemde katılımcı sayısını koruyor olmak sektör adına sevindirici” dedi. Son 3 yılda enflasyonun çok üzerinde getiri sağlayan bir sektör olduklarını dile getiren Öztürkoğlu, bu anlamda katılımcıların birikimlerinin büyümesine de katkı yaptıklarını söyledi. Pandemi koşullarına rağmen BES’teki katkı payı ödemelerinde de bir artış gözlemlediklerini söyleyen Öztürkoğlu, “Rakamlara bakarak bireysel emeklilik sisteminde güven duygusunun daha fazla işlediğini söyleyebilirim” dedi.

Birikimin teminat olarak gösterilmesi çok önemli

Kısmı çekiş ve birikimin teminat olarak gösterilmesinin kredi tarafında ve bireysel emeklilik için çok önemli olduğunu vurgulayan Öztürkoğlu, ekonomik unsurlarda çok farklı bir gelişme olmazsa 2022’nin bireysel emekliliğin yılı olabileceğini söyledi. Bireysel emeklilikte 18 yaş ve altındakilerin sisteme dâhil olmasının sistem ve ülke açısından çok önemli bir kazanım olduğuna dikkat çeken Öztürkoğlu, gençlerin sisteme uzun süre katkı payı ödemelerinin emeklilik dönemleri için çok önemli olduğunu söyledi. Öztürkoğlu, kısmi çekiş ve devlet katkısının yüzde 30’a çıkartılmasının kamu nezdinde sisteme duyulan güvenin göstergesi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Asgari brüt ücret tutarına yapılan yüzde 30’luk zamla beraber eskiden 42 bin lira üzerinden yüzde 25 alırken şimdi 60 bin lira üzerinden yüzde 30, yani 18 bin lira alıyorsunuz. 45 yaş üstündeki kişilere, bireysel otomatik katılım sistemi ile bireysel emeklilik sistemine dâhil olma opsiyonu geldi. Burada otomatik katılımdaki devlet katkısı ile bireysel gönüllü sistemdeki devlet katkısı birbirinden ayrı çalışıyor. Dolayısıyla iki sisteme dâhil olan kişiler için devlet katkısı limiti 120 bin TL’ye çıkmış oluyor. Bu da yılda 36 bin lira, yüzde 30 getiri demek.”

2021 yılının büyüme ile kapattık

Fiba Emeklilik hakkında da bilgiler veren Öztürkoğlu, “Kurulduğumuz yıldan beri sektör ortalamalarının üzerinde bir büyüme sergiliyoruz. 2021 yılını da bireysel emeklilik açısından 4 milyara yakın fon büyüklüğü ve 600 milyonun üzerinde prim üretimi ile kapattık. Hayat tarafında da yine sektörün üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik” dedi.

Yıl sonunda hayat tarafında da büyüme bekliyoruz

2022 yılı öngörülerini de açıklayan Öztürkoğlu, içinde bulunduğumuz yılda dalgalı seyrin hâkim olacağını tahmin ettiğini söyledi. “Özellikle tüketici kredileri tarafında nasıl bir rotaya girileceğini önümüzdeki dönemlerde göreceğiz” diyen Öztürkoğlu, bunun ekonomi ve enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak seyredeceğini belirtti. Öztürkoğlu, faiz oranlarının henüz istenilen düşük seviyelerde olmadığını aktararak, “Bu yüksek faizlerle bireysel kredilere talep olmayabilir. Bankalar tarafında verme iştahı da olmayabilir. Hayat sigortası prim üretimleri açısından baskılayıcı bir unsur olacaktır. Ama günün sonunda da sistemler işleyişini sürdürecektir. 2022’nin sonuna geldiğimizde hayat tarafında da bir büyüme olacağını, yılın özellikle ikinci yarısından sonra sistemlerin çok daha iyi çalıştığı bir döneme gireceğimizi ümit ediyorum” diye konuştu.

Acentelerimizin stratejik ortağıyız

Acente dostu bir şirket olduklarını dile getiren Öztürkoğlu, “2016 yılı itibariyle 200 acente ile başladığımız süreçte her geçen gün üzerine koyduk ve bugün bireysel emeklilik alanında ve hayat sigortası anlamında 800’ün üzerinde acentemiz var. Acentelerimizle iyi bir ilişki kurduğumuzu düşünüyoruz. Onların stratejik ortakları olup onları daha az operasyonla işlem yapmaları için teknolojiyle donatıyoruz” dedi.

Hayat, BES ve sağlık sigortaları bütün olarak önemli

Bireysel emeklilik sistemi ile sağlık sigortasının bir dönüşüm yaşayacağına inandıklarını ifade eden Öztürkoğlu, şunları söyledi: “Bütünleşik emeklilik sistemi bunun bir ön prototipi diyebiliriz. Sağlık sektörü de gelecek yıllarda biraz daha şekil değiştirebilir. Çünkü bireysel emekliliğin yan unsuru. Hayatın bütünselliği açısından baktığımızda yaşıyorsanız ve emeklilik sürecine geldiyseniz ekonomik kayıplarınız ya da devamını bireysel emeklilik sistemindeki birikmiş kapitallerinizden ya da maaşlarınızdan alacaksınız. Bu dönem içerisinde yaşamsal riskleriniz gerçekleşirse siz ya da yakınlarınız hayat sigortasındaki belirlemiş olduğunuz risklerle bunları gidermiş olacaksınız. Geriye sağlık sistemi ile ilgili unsurlar kalıyor. Dolayısıyla bunların üçünün bir bütün olarak bireyi tamamlayan risk sigortaları olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Sağlıkta farklı ürünler üzerinde çalışıyoruz

Sağlık alanında ciddi bir büyüme ya da ilerleme kaydedemediklerini söyleyen Öztürkoğlu, “Bu alanda ciddi bir oyuncu olarak 2022 ve sonrası için farklı ürünler üzerinde çalışıyoruz. Sağlık sigortası önümüzdeki dönemlerde de önemli olacak” şeklinde konuştu. Öztürkoğlu, tamamlayıcı sağlık sigortasının daha kontrollü olması ve daha düşük ücretlerle alınabilmesi nedeniyle ilgi gördüğünü ifade ederek, “Burada sektör olarak bize düşen görev, biraz daha bu ürünleri bireylere daha kolay ulaştığımız bir ürün çeşidine dönüştürmek” ifadelerini kullandı.

Acenteler gelir modellerini çeşitlendirmeli

Fiba Emeklilik tarafında acentelerin payının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Öztürkoğlu, sadece hayat, sağlık satan acentelerimizi bireysel emeklilik tarafına yönlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Öztürkoğlu, “Portföylerindeki katılımcıların ya da müşterilerinin bireysel emeklilik sistemine girmesi için gayret gösteriyoruz. Bireysel emeklilik çok uzun vadede acentelerimize devamlı gelir getiren sistem. Fiba Emeklilik olarak gelirimizi uzun vadede acentemizle de paylaşıyoruz. Bizimle çalışan acentelerimiz devamlı gelir elde ediyorlar ve belli bir portföy büyüklüğüne ulaşmış acentelerimiz ekonomik dalgalanmalardan daha az etkileniyorlar” dedi.

Uzun vadeli gelir modellerinden yanayız

Öztürkoğlu, bankada sattıkları ürünlerden çok daha fazlasını acentelerine sunduklarını söyleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Piyasadaki bütün birikimli ürünlerden, prim iadeli ürünlerden, uzun süreli şu anda en fazla tercih edilen sabit primli ve tüm ek teminatları bünyesinde barındıran ürünlerimizi acentelerimiz tarafında satışa sunuyoruz. Burada daha çok dijital ortamlardan satışlar yapıyoruz. İsteyen acentelerimizin online ekranlarını, web sayfalarını, İnternet üzerinden bizim satış kanallarımıza yönlendirerek teknolojik olarak fazla maliyete girmeden satışlarının yapılmasını sağlıyoruz. Fiba Emeklilik olarak bizim konumlandırmamız da uzun vadede gelir modelleri. Portföy oluştuğunda uzun vadede acentelerin her daim gelirini bildiği bir sistemle çalışıyoruz. Dolayısıyla Fiba Emeklilik ile çalışan acenteler ekonomik dalgalanmalardan çok etkilenmeden portföy yapısına bağlı olarak sürdürülebilir bir gelir elde etme imkânına sahip.”

Teknolojiye inanan ve yatırım yapan bir şirketiz

Öztürkoğlu, programda dijitalleşmeyle ilgili bilgilerde verdi. Teknolojik adaptasyon süreçlerinin çok hızlı olduğunu belirterek hızlı hareket ettiklerini belirten Öztürkoğlu, sorunlarını teknoloji ile çözen ve tüm hizmetlerini teknoloji ile veren bir şirket olduklarını söyledi ve ekledi: “Akıllı chatbot’umuz var. Tüm işlemlerinizi oradan yapabilir, bireysel emeklilik ürünü ya da hayat sigortası ürünü alıp ödeme araçlarınızı ya da fon dağılım ürünlerini değiştirebilirsiniz. Teknoloji, bizim iş ortaklıklarımızda da büyük kolaylıklar sağlıyor. Bir firma ya da bir acente ile çalışmaya başladığımızda çok hızlı bir şekilde uyum sağlayıp çok daha hızlı hizmet verebiliyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER