19 Nisan 2024, Cuma
spot_img

Ağır hasar kaydı nedir?

Bir aracın hasar kaydının olmaması, aracın satışı durumunda büyük bir avantajdır. Araç ile hasarlı bir kaza yapıldığında ise aracın hasarı Tramer denilen araç sorgulama sistemine işlenir. “Ağır hasar kaydı nedir, ağır hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır, pert kaydındaki fark nedir, ağır hasar kaydı silinebilir mi” gibi sorularınız varsa, yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Ağır hasar kaydı ne demek?

Kaza sonucunda araçta oluşan zararın belirlenen bir seviyenin üzerinde olması durumuna ağır hasar kaydı adı verilir. Aracın çarpma sonucunda kaput, kapı, tampon gibi bir bölgesinde oluşan büyük hasarlar nedeniyle, araç hasar kaydı açılır. Bu zarar, kaza yerinde tutulan ekspertiz raporlarına göre belirlenir. Alım satım işlemlerinde karşılaşılan ağır hasar kaydına sahip araçlar, piyasa değerinden daha düşük tutarlara satılır. Fakat alım satım işlemlerinde başka bir sorun yaşanmaz. Aracın durumu, Tramer (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) araç sorgulaması ile incelenebilir.

Ağır hasar kaydı olan araçların trafikte olması, tehlikeli ve yasak değildir. Eğer hasarlı aracın trafiğe çıkması sağlıklı olmayacağı belirlenirse trafikten men edilir. Bu duruma da pert kaydı denir. Pert olan aracın trafiğe dönmesi zordur; çok masraflı bir bakım ve tamir süreci gerekir. Ağır hasar kaydı ve pert kaydı arasında farkları da yazımızda bulabilirsiniz.

Ağır hasar kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılır?

İkinci el bir araç satın almayı düşündüğünüz zaman ilk önce ağır hasar kaydı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu kontrol hem aracın fiyatının belirlenmesini hem de ileride oluşabilecek sorunları önceden bilmenizi sağlar. Araç hasar kaydı sorgulama işlemini Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom gibi anlaşmalı GSM operatörlerinden, aracıya gerek olmadan SMS ile kolayca yapabilirsiniz.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sistemi üzerinden, araç hasar kaydı sorguladığınız aracın plakasını, aralarında boşluk olmadan yazıp 5664’e gönderdikten sonra aracın plakası değişmiş olsa bile, tüm hasar kayıtları size en kısa süre yine SMS olarak gelir. Her sorgulama ücretinin 11 TL ücreti bulunduğunu, sorgulamanın 2003 yılından sonraki kasko ve trafik sigortası hasar ödemeleri ile sınırlı olduğunu belirtelim. Ayrıca sigorta şirketleri aracılığıyla yapılmayan hasar onarımları sistemde kayıtlı değildir ve ağır hasar kaydı bilgileri, cam hasar ödemelerini içermemektedir.
Telefonla sorgu için 1890 Alo Hasar çağrı merkezini arayabilir, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi web sayfası üzerinden sorgulamak için de linki tıklayabilirsiniz: sbm.org.tr

Ağır hasar kaydı ile pert aynı şey mi?

Çoğu zaman ağır hasar kaydı ve pert kaydı birbirine karıştırılabiliyor. Aradaki farkı şöyle özetleyebiliriz: Hasarlı araçta, yüzde 70 ve üzeri oranda hasar tespit edildiğinde pert kaydı oluşturulur ve pert olan araçlar trafikten men edilir. Ağır hasar kaydı limiti yüzde 70’in altıdır ve bu oranın altındaki araçlar, ağır hasar kaydı sisteminde yer alır. Pert ve ağır hasar kaydı olan tüm araçlar, Tramer sistemine kaydedilir. Bu sistem sayesinde ikinci el araba işlemlerinde güvenli bir alışveriş gerçekleşir.

Değişensiz ağır hasar kaydı ve bedelsiz ağır hasar kaydı nedir?

İkinci el araç alım satımlarında bir de “değişensiz ağır hasar kayıtlı araç” bilgisi görülür. Eğer araç kaza sonrası ağır hasar kaydı almış ama herhangi bir parçası değişmemişse değişensiz ağır hasar kayıtlı araç olarak işlenir. Sel gibi olaylarda aracın elektronik hasarlı olması, aracın ölümlü bir kazaya karışarak yüksek tazminat bedelinden dolayı ağır hasar kaydı almış olması gibi durumlar bu kayda neden olabilir.

Eğer kazada kusurlu olan aracın sigorta şirketi, kusurlu olmayan aracın masraflarını öderse bu kayıt “bedelsiz ağır hasar” olarak alınır.

Ağır hasar kaydı neye göre belirlenir?

Ağır hasar kaydını belirleyen faktör, kaza sonrası yapılan ekspertiz raporudur. Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.

Ağır hasar kaydını sildirme nasıl yapılır?

Araç hasar kaydı, sistem üzerindeki araç plakasına ve şasi numarasına işlenir; bu kaydın tutulduğu Tramer sisteminden bilgi silinmesi mümkün değildir. Plaka değişse bile sistemden silinmeyen araç hasar kaydı, bazı durumlarda ise hatalı şekilde sisteme kaydedilmiş olabilir. Aracın bir kazaya karışmamasına rağmen ağır hasar kaydı çıkması durumunda; Sigorta Bilgi Merkezi’ne başvurarak hatalı olan ağır hasar kaydı veya pert kaydının silinmesini talep edebilirsiniz.

Ekspertiz raporlarında hasar tutarının yanlış girilmesi veya sigorta firmasının sisteme girerken yanlışlık yapması durumunda da hatalı ağır hasar kaydı oluşabilir. Bunun gibi hatalı ağır hasar kayıtları için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz: sbm.org.tr
Hasar bildirme, dosya sorgulama, anlaşmalı servisler, değer kaybı başvurusu, kusur durumuna itiraz başvurusu desteği sunan Quick Sigorta her an yanınızda. Hasar işlemleri için 0850 755 1 755 numaralı Hasar Bildirim Hattı’nı arayabilir veya quicksigorta.com/hasar-bildir sayfasından destek alabilirsiniz.

Quick Kasko Sigortası

Aracının maruz kalabileceği zararları güvence altına alan kasko sigortan 2 dakikada hazır.
Detaylı bilgi için: quicksigorta.com/kasko-sigortasi

Sigorta Medya Türkiye – www.sigortamedya.com.tr

1 Yorum

  1. Bu yazınız hem eksik hem hata dolu Sigorta Eksperleri İşveren Sendikasına ulaşırsanız sizlere bu ehemmiyetli konu hakkında teknik,analitik ve yasal konularda daha mütemmim malumat verirler. Bunu da kamu oyu ile rahatlıkla paylaşırsınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER