25 Nisan 2024, Perşembe
spot_img

AXA ve TURMEPA iklim krizi için güçlerini birleştirdi

AXA Sigorta, geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği ‘Dünya için Hareket Et’ projesinin ikinci yılında DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ile iş birliği yaptı.

AXA Sigorta, ilk yılını geride bırakan kurumsal sosyal sorumluluk projesi ‘Dünya İçin Hareket Et’in ikinci senesinde yeni STK partneri olarak Deniz Temiz Derneği / TURMEPA ile güçlerini birleştiriyor. Fiziksel hareketliliğin insan sağlığına olduğu kadar gezegen sağlığına da faydalarına dikkat çeken proje, bu sene odağını TURMEPA desteği ile karbon yutağı olarak ormanlardan 4 kat daha güçlü olan denizlere ve Dünya’nın üçte ikisini kaplayan su ekosistemlerine çeviriyor. AXA Sigorta aynı zamanda ‘Dünya İçin Hareket Et’in yeni döneminde insanları günlük hayatlarında daha çok hareket etmeye teşvik ederek çevresel fayda yaratmalarını sağlama hedefini de koruyor. Sigorta devi bu doğrultuda insanları D karbon salımını azaltmaya, ekosistemleri korumaya, denizlerin sağlığı için TURMEPA ile harekete geçmeye ve gönüllü sahil temizliği eylemleri gibi sivil toplum aktiviteleriyle fiziksel hareketliliği artırmaya teşvik edecek.

İklim krizi ciddi boyutlara ulaştı

Yavuz Olken
Yavuz Olken

Sigortacılık alanında yenilikçi çözümlerle sektöre öncülük etmenin yanı sıra toplumsal hayat ve çevre için değer yaratmanın da AXA için stratejik önem taşıdığını ifade eden AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği dünyamızın geleceğini tehdit ediyor. Yalnızca bu yaz boyunca tüm dünyada görülen ve Türkiye’de bizim de maalesef deneyimlediğimiz orman yangınları ve seller gibi doğal afetler ve aşırı hava olaylarının sıklığının ve şiddetinin artması bile iklim krizinin ne kadar ciddi boyuta ulaştığını gözler önüne seriyor.

AXA Sigorta olarak insanlığın gelişimi adına insanlık için önemli olanı korumak için çalışıyoruz; bu noktada gezegen sağlığı ve iklim değişikliği çalışmalarımızda önemli bir yere sahip. Bu bakış açısıyla gerçekleştirdiğimiz ‘Dünya İçin Hareket Et’ ile insanlara iklim değişikliğine karşı harekete geçmenin aslında tahmin ettiklerinden de basit ve önemli olduğunu göstermek istiyoruz. Projenin ilk yılında Dünya’nın iklimini tehdit eden aşırı karbon salınımıyla mücadelede insanları fosil yakıt tüketen ve karbon salımına sebep olan motorlu taşıtlar yerine yürümek veya bisiklete binmeye, yani kendi enerjilerini harcamaya teşvik ettik. Bir yandan da karbon yutaklarının ne denli önemli olduğuna dikkat çektik. Küresel stratejimizle paralel olarak ormanlara odaklandık; 50.000’in üzerinde fidan bağışı gerçekleştirdik” dedi.

Projenin merkezinde denizler ve su ekosistemleri var

Karbon yakalama konusunda küresel stratejilerinin bir parçası olan gizli kahramanlara da değinen Ölken, şöyle devam etti: “Bu kahramanlar Denizler. Denizler, deniz çayırları ve fitoplanktonlar gibi fotosentez yapan bir biyoçeşitlilik barındırıyor. Yaptıkları fotosentez ile Dünya’daki karbonu tüketerek oksijen salımı gerçekleştiren bu biyoçeşitlilik, iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında. Birkaç ay önce Marmara Denizi’nde gördüğümüz müsilaj deniz ekosistemlerinde karşı karşıya olduğumuz tehdidi somutlaştırdı. Dünyamızın iklimini korumak, çevremizi temizlemek ve yaşamı Dünya üzerindeki her canlı için güzelleştirmek için denizdeki kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı ve değişime karşı harekete geçmemiz gerekiyor. Bu yüzden ‘Dünya İçin Hareket Et’in ikinci yılında projenin merkezine denizler ve su ekosistemlerini aldık. Denizlere odaklandığımız bu senede 27 yıldır ülkemizin kıyı ve denizlerinin korunması üzerine çalışan değer ortağımız TURMEPA ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Eminim onların uzman katkılarıyla birlikte çok güzel işler başaracağız. Kendilerinden her zaman ilham aldık, almaya da devam edeceğiz.”

İnsanlar doğayla ilişkisine yeni bir başlangıç yapmalı

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Doğa, bize uzun yıllardır sesini duyurmaya çalışıyor. Son zamanlarda yaşadığımız, hepimizi derinden üzen orman yangınları ve sel felaketleri bu çağrının en acı örnekleri. Tıpkı karadaki ormanlar gibi denizlerimizdeki deniz çayırları ve planktonlar da oksijen üreterek aldığımız iki nefesten birini bizlere sağlıyor. Ancak denizlerimiz de kirlilik sebebiyle adeta yangın yeri. Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj problemi, denizin altında yıllardır var olan ancak görünmeyen yangını su yüzüne çıkardı. Tüm dünyada iklim krizi ile birlikte daha sık yaşadığımız bu olaylar, maalesef insan davranışlarının kaçınılmaz sonucu.

İklim krizinin küresel bir felakete dönüşmemesi ise yine insanların doğayla ilişkisinde yeni bir başlangıç yapmasına bağlı. TURMEPA olarak bu farkındalıkla 27 yıldır doğanın bizim düşmanımız değil, dostumuz olduğunu vurguluyor, sürdürülebilir bir gezegenin ancak doğaya dost bir yaşam tarzı ile mümkün olabileceğini anlatıyoruz. Dilerim ki, dünyamızın kıymetini en çok bilmemiz gereken bu dönemde, AXA Sigorta gibi gönüllülük ruhunu gerek çalışan gerekse yönetim kadrosunda hayata geçiren, doğa için ben de varım diyen kurumların sayısı çoğalır. Bu anlamlı iş birliğimizin daha uzun yıllar devam etmesini diliyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER