25 Nisan 2024, Perşembe
spot_img

Balıklar da sigorta güvencesinde

Balık tüketiminin yüzde 70’inden fazlasını sağlayan balık çiftlikleri 5.6 milyar liralık bir üretime imza atıyor. Hızla büyüyen bu sektörün sigorta ihtiyacına cevap veren Howden; bugüne kadar 400 milyon Euro’luk riski sigortaladı. Son 5 yılda ise bu alanda 100 milyon liralık hasar ödemesi gerçekleştirdi.

Türkiye’de son yıllarda önemli gelişme gösteren alanlardan birisi de su ürünleri sektörü. Bugün yaklaşık 2 bin 300’ün üzerinde tesis ve yıllık 5.6 milyar liralık üretimi ile dikkat çeken sektör; aynı zamanda birçok riski de barındırıyor. Özellikle hastalık ve fırtına; balık çiftliklerini tehdit eden en önemli riskler. Howden ise balık çiftliklerine yönelik geliştirdiği özel sigorta çözümleri ile dikkat çekiyor. Bugüne kadar 400 milyon euroluk riski sigortalayan Howden, son 5 yılda ise bu alanda 100 milyon liralık hasar ödemesi gerçekleştirdi.

İhracatın da güvencesi

Howden, balık tüketiminin yüzde 70’inden fazlasını sağlayan balık çiftliklerine yönelik 2012 yılından bu yana özel sigorta çözümleri sunuyor. Howden ACP İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Erdal Seferbay; su ürünleri sektöründeki 400 milyon Euro’luk riski; balık çiftlikleri için dizayn edilen sigorta poliçesi ile teminat altına aldıklarını söyledi. Akuakültür projesinin dünya piyasasının önde gelen reasürörleri ile yapılan anlaşmalarla; 2012 yılından bu yana sürdürüldüğünü kaydeden Erdal Seferbay; Avrupa’ya yapılan su ürünleri ihracatında önemli payı olan firmaların ve sektörün önde gelen isimlerinin risklerinin bu poliçe ile teminat altına alındığını ifade etti.

Erdal Seferbay, sadece son 5 yılda Howden aracılığı ile ödenen hasar miktarının 100 milyon TL olduğunu söyledi. Seferbay, şöyle devam etti: “Son 10 yılda Türkiye’de yaşanan hasarların başında fırtına ve hastalık geliyor. Türkiye su ürünleri sektörü için özel olarak hazırladığımız ürünümüz ile her türlü balık hastalığı, yetiştiricinin kontrolü dışındaki kirlenme ve zehirlenmeler, doğal afetler, kazalar, hırsızlık, sabotaj, operasyonel kazalar ve limitli olmayan birçok risk teminat altına alınabiliyor.”

300 bin ton üretim yapılıyor

Üç tarafı denizlerle çevrili ve zengin iç su kaynaklarına sahip olan Türkiye’de balık ürünleri önemli bir yere sahip. Son yıllarda özellikle balık üretim tesislerinin gösterdiği büyüme performansı da dikkat çekiyor. Başta alabalık, çipura ve levrek olmak üzere çiftliklerde farklı türlerde üretim gerçekleşiyor. Rakamlarla ifade etmek gerekirse 2000 yılında sadece 79 bin ton olan üretim; günümüzde 300 bin tonların üzerine çıkmış durumda. Ülkemizde 2 bin 300’e yakın üretim tesisi yer alıyor. Bu tesislerin üretim kapasitesi ise 500 bin tona yaklaşıyor.

Sektörde 178 bin ton ihracat yapıldı

Geçtiğimiz yıl bu kapasitenin yüzde 65’i kullanılarak 5.6 milyar TL değerinde 314 bin ton üretim gerçekleştirildi. Bu üretimin yüzde 67’si denizlerden yüzde 33’ü ise iç sulardan sağlandı. Öte yandan üretimde yaşanan artış eğilimi ihracat tarafına da pozitif yönde yansımış durumda. Geçen yıl 4,5 milyar TL değerinde 178 bin ton ihracat gerçekleştirildi. Ürün bazında ise levrek, çipura ve orkinos ihracatı öne çıktı.

Stratejik bir sektör haline geliyor

Avlanılarak elde edilen su ürünleri zaman içerisinde gerek yanlış avlanma gerekse doğal kaynakların tükenmesi ile; talepleri karşılayamayacak noktalara doğru gidiyor. Global Aquaculture Alliance’a göre besin kaynaklarının yüzde 62’si 2030 yılına kadar su ürünlerinden karşılanıyor olacak. Bu nedenle su ürünleri üreticiliği sadece ülkemizde değil tüm dünyada çok önemli, stratejik bir sektör haline geliyor.

Howden Hangi Çözümleri Sunuyor?

  • Su ürünleri Hayvan Hayat Poliçesi
  • (Onshore/Offshore)
  • Yüzen Ekipman Poliçesi
  • Su ürünleri Hayvan Hayat Nakliyat poliçesi
  • Kafes çekme
  • Kuluçkahaneler ve anaç balıklar için düzenlenen poliçe

Önce riziko teftişi yapılıyor

Howden aracılığı ile sunulan hizmetlerin en başında tekliften önce gerçekleştirilmesi gereken su üstünde ve su altında yapılan ‘Riziko Teftişi’ bulunuyor. Su ürünleri mühendisleri tarafından gerçekleştirilen bu riziko teftişler; çiftlik sahiplerine mevcut ve oluşabilecek riskler hakkında kapsamlı bir rapor sağlıyor. Bununla birlikte iyileştirilmesi gereken konular üzerinde gerek Türkiye’den; gerekse uluslararası pazardan elde edilen özel tecrübelerle çözüm önerileri sunulup, kapsamlı bir şekilde hasar yönetimi sağlanıyor.

Özel poliçe dizayn edilebiliyor Howden dünyanın en büyük uluslararası bağımsız brokeri. Dünya çapında 10 binden fazla çalışanı ile 90’dan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Howden, bünyesinde bulundurduğu tecrübeli su ürünleri mühendisleri ve brokerleri ile müşterilerinin isteğine uygun; özel sigorta poliçe dizayn edebiliyor. Bununla birlikte su ürünleri mühendisleri tarafından risk kabulü̈ öncesi gerçekleştirilen riziko teftişi ile Howden müşterilerilerine risklerin azaltılması üzerine öneriler sunabiliyor. Bu riziko teftiş raporu; aynı zamanda riskin doğru tanımlanması ve uygun sigorta ürününü en uygun fiyatla müşteriye sunmasında yardımcı oluyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER