25 Nisan 2024, Perşembe
spot_img

Tasarrufa yönelik bir süreçten geçiyoruz

Katılım Emeklilik Fon Yönetimi Müdürü Fatih Bozkurt, Koronovirüs’ün Biresyel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yönelik etkilerini; Youtube Kanalı Sigorta Ekranı’nda SİGORTAMEDYA Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’a anlattı.

Sigorta sektöründe birçok branşta etkileri hissedilmeye başlanan Koronavirüs, Bireysel Emeklilik Sistemi’ni nasıl etkileyecek? Bu konuda kafalarda oluşan soruları SİGORTAMEDYA Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar, Youtube kanalı Sigorta Ekranı’nda; Katılım Emeklilik Fon Yönetim Müdürü Fatih Bozkurt’a sordu.

Programda Koronavirüs salgınının BES üzerindeki etkilerini değerlendiren Bozkurt; “Biliyorsunuz BES, kişilerin emeklilik zamanında gelirlerine ek katkı yapmak amacıyla yatırdıkları paralardan oluşuyor. BES’i biraz kumbara olarak düşünmek lazım. Kumbaraya ne kadar çok para atarsak, mevcut gelirimize o kadar fazla ek gelir katmış oluruz. COVID-19 salgını nedeniyle şu günlerde çok fazla harcama yapma imkânımız yok. Bu nedenle tam tasarrufa uygun günleri yaşıyoruz diyebiliriz. Bu süreci BES ve tasarrufa yönelik bir süreç olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Sistemden çıkmayı düşünen yatırımcı, katkı payından mahrum kalabilir

“Bireysel emeklilik anlık değil orta ve uzun vadeli düşünmeyi gerektiren bir sistem” diyen Bozkurt, kısa vadeli beklentilerde fon kaynaklı düşüşler olabileceğini ama orta ve uzun vadede sürecin BES katılımcılarına avantaj sağlayacağına dikkat çekti. Bozkurt, konuyla ilgili şunları söyledi: “Fon değişikliği yapılmasını bu dönemde riskli görüyoruz. Dalgalanmanın yüksek olduğu dönemlerde fon değişikliği yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Sistemden çıkmak isteyen yatırımcının istediği anda çıkabileceğini de söylemek isterim. Piyasalar ve borsaları açık olduğu sürece bir sorun olmaz. Ancak sistemden çıkma düşüncesinde olan yatırımcıların devletin verdiği yüzde 25 katkı payını alamama durumu olabilir. O yüzden sistemden çıkma düşüncesi en son akla getirilmeli.”

Hayat sigortasının önemi bir kez daha ortaya çıktı

Bozkurt, COVID-19 salgınının getirdiği risklere dikkat çekerek, bunun hayat sigortası üzerine etkilerini ise şöyle yorumladı: “Hepimizin bildiği gibi hayat sigortası ölüm anında gerçekleşen bir ödeme. Bu nedenle hayat sigortasının önemi bu dönemlerde daha fazla artıyor. Tüketicinin krediye bağlı bir hayat sigortası varsa, salgın nedeniyle vefat durumunda o kredi hayat-emeklilik şirketi tarafından bankaya ödenecek. Eğer krediye bağlı bir hayat sigortası yaptırmamışsa o borç varisleri tarafından ödenmek durumunda kalınacak. Bu nedenle hayat sigortalarının önemi daha fazla artıyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER