20 Nisan 2024, Cumartesi
spot_img

Binalar depreme direniyor, ayakta kalan kazanıyor

 

dask yarisma bina 1

Türkiye’de ilk kez Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın finali İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı.

Yarışmada, 39 takım kendi tasarladıkları bina maketleriyle depreme meydan okuyor. Birinci olan takım, üniversitesine depremi simüle eden sarsma masası kazandırırken dereceye giren her üç takımın üyeleri para ödülünün sahibi olacak. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın amacı, geleceğin inşaat mühendislerinde depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini geliştirerek depremin yıkıcı hasara yol açmayacağı bir yapı stoğunun oluşmasına katkı sağlamak. DASK, Türkiye’deki 17,7 milyon konuttan yüzde 36’sını, yani yaklaşık 6,4 milyonunu zorunlu deprem sigortasıyla güvenceye aldı. Kuruluşundan bugüne kadar 437 depremin zorunlu deprem sigortalı konutlarda neden olduğu küçük, orta ya da büyük düzeydeki hasarlar için 158 milyon TL hasar ödemesi yaptı.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda büyük final başladı. Finalde 39 takımın 5 ayda hazırladığı bina maketlerinin depreme dayanıklılık performansları, depremi simüle eden sarsma masasında ölçülüyor. İnşaat mühendisliği öğrencilerinden oluşan takımların Maslak’ta bir iş kulesi olarak tasarladıkları bina maketleri, finalde farklı şiddetteki 3 depreme karşı direniyor. Yarışma finalinin açılışını Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş, DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik ile DASK Koordinatörü İsmet Güngör yaptı.

burhanettin aktas dask
Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş

Depreme dayanıklı binaların depreme hazır bir Türkiye için önemli olduğunu söyleyen Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş şunları ifade etti:

“Depremi engellememiz mümkün değil. Ancak depremin yarattığı can ve mal kayıplarını en aza indirebiliriz. ‘Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’ bu amaca hizmet eden bir proje. Bundan sonraki yıllarda da bu yarışmanın gelişerek devam etmesini diliyorum. Toplumda önlem alma bilincini geliştirmek ve doğru tasarlanmış sağlam binanın önemini anlatmak bakımından bu tür çalışmalara ihtiyacımız var. Alınan önlemlere rağmen yine de oluşan bazı maddi kayıplar varsa, bunları da sigorta mekanizması ile gidermemiz gerekir.”

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, İstanbul Kongre Merkezi’ndeki final açılışında DASK’ın kuruluşundan beri pek çok önemli sosyal sorumluluk projesine imza attığını belirterek şöyle konuştu:

“Bu yarışmayı düzenlemekteki temel amacımız, güvenli yapılaşmaya dikkat çekmek, depreme karşı farkındalığı artırmak ve deprem sigortası yaptırmayı teşvik etmektir. Bunu yaparken ilgi çekici temalar bulmaya ve toplumda olumlu yönde davranış değişikliği meydana getirebilecek projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu yarışmayı her yıl geliştirerek düzenli olarak yapmayı planlıyoruz.”

Yarışmaya ilk yılında büyük ilgi

ABD’de 11 seneden beri düzenlenen yarışmayı Türkiye’ye getirerek bir ilke imza attıklarını söyleyen DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik de şöyle konuştu:

“Yarışmamıza 28 üniversiteden 49 takım proje dosyalarıyla başvurdu. Bu takımlardan 42 tanesi finale kalma başarısını gösterdi. Bugün ise maketini tamamlayan 39 takım yarışacak. İnşaat mühendisi adayı üniversite öğrencilerimizin ve onlara danışmanlık yapan değerli akademisyen arkadaşlarımızın yarışmamıza gösterdiği yoğun ilgiden büyük mutluluk duyuyoruz.”

Zorunlu deprem sigortalı konut sayısı 6,4 milyon oldu

DASK Koordinatörü İsmet Güngör, DASK’ın misyonunun konutları olası küçük, orta ya da büyük deprem hasarlarına karşı zorunlu deprem sigortası güvencesi altına almak olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Türkiye’deki 17,7 milyon konuttan yüzde 36’sı, yani yaklaşık 6,4 milyonu zorunlu deprem sigortası yaptırmış bulunuyor. Son iki yılda sigortalı konut sayısında önemli artış sağladık. Bununla birlikte sosyal sorumluluk gereği, depremin yıkıcı hasara yol açmayacağı bir yapı stokunun oluşmasına katkı sağlamayı da önemsiyoruz. Türkiye’deki yapı stoku kalitesi arttıkça deprem hasarları ve DASK’ın yükü de azalacaktır.”

Hedef, 2017 sonunda 10 milyon konut

DASK’ın tek bir depremdeki ödeme gücünün 12 milyar TL’ye ulaştığını da vurgulayan Güngör şunları ifade etti:

“Kuruluşumuzdan bugüne kadar 437 depremin zorunlu deprem sigortalı konutlarda neden olduğu küçük, orta ya da büyük düzeydeki hasarlar için 158 milyon TL hasar ödemesi yaptık. Bu ödemenin 122 milyon TL’si Van, 3 milyon TL’si Simav için yapıldı. Son yaşanan Gökçeada depreminden sonra da yaklaşık 1000 adet hasar ihbarı aldık.”

MaketSarsintiAniGüngör, deprem hasarlarının tazminatsız kalmaması için zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmaya büyük çaba harcadıklarını belirterek “Hedefimiz, 2017 sonunda 10 milyon zorunlu deprem sigortalı konuta ulaşmak” dedi.

Zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek iller arasında yüzde 60,2 ile Yalova, yüzde 59,6 ile Bolu, yüzde 56,4 ile Düzce, yüzde 55,3 ile Tekirdağ ilk sıralarda geliyor. Zorunlu deprem sigortalı konut oranı büyük illerden İstanbul’da yüzde 44,5’e, Ankara’da yüzde 43’e, Antalya’da yüzde 40,9’a, İzmir’de yüzde 35,6’ya, Kayseri’de yüzde 28,1’e ulaştı. Yakın zamanda deprem yaşayan illerde de zorunlu deprem sigortalı konut oranı artıyor. Kocaeli yüzde 44,5, Çanakkale yüzde 44,9, Elazığ yüzde 25,9, Kütahya yüzde 25,6, Van yüzde 24,9 ile bu iller arasında yer alıyor.

Büyük ödül, depremi simüle eden sarsma masası

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın finali bina maketlerinin teknik değerlendirmesi ve takımların proje sunumlarıyla başladı. Final etkinliğinin üçüncü gününde ise bina maketlerinin sarsılmasına start verildi. 17 Haziran akşamı sona erecek yarışmada teknik şartnameye uygunluk, sunum ve depreme dayanıklılık performansına göre üç takım dereceye girmeye hak kazanacak.

Birincilik ödülünü almaya hak kazanan takım, üniversitesinin inşaat mühendisliği bölümüne eğitim amaçlı kullanılmak üzere depremi simüle eden sarsma masası kazandıracak. Ayrıca birinci takım 10 bin TL, ikinci takım 5 bin TL, üçüncü takım 3 bin TL değerindeki para ödülünün sahibi olacak. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda dereceye giren takımlar www.daskbinatasarimi.com adresinden duyurulacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER