25 Nisan 2024, Perşembe
spot_img

Bisikletçiler ‘sigorta’ istiyor

Türkiye’de artan bisiklet kullanımı sigorta ihtiyacını da beraberinde getirdi. Fiyatları 100 bin TL’ye kadar çıkan bisikletlerin de tıpkı otomobiller gibi sigortaya ihtiyacı olduğunu belirten bisiklet sahipleri, kaza ve çalınmaya karşı sigorta istiyor. Sigorta sektörü de konuyu hızlı bir şekilde gündemine aldı.

SİGORTAMEDYA / ÖZEL

Bisiklet, trafik çilesinin kurtarıcısı ya da karne hediyesi olmaktan çok daha öteye geçti. Profesyonel spor hayatının ve sosyal sorumluluk projelerinin de baş aktörü oldu. Yollarda, fiyatları 100 bin TL’lere kadar çıkan profesyonel yol bisikletlerinin sayısı giderek artarken, sosyal sorumluluk projesi kapsamında kurulan bisiklet istasyonlarının da sayısı her geçen gün yükseliyor.

Bu durum önemli bir sigorta ihtiyacı da doğurdu. Bisiklet sahipleri neredeyse bir otomobil fiyatına aldıkları bisikletlerini kaza ve çalınmaya karşı koruma altına almak istiyor ve sigorta sektörünün bu konuda bir an önce adım atması için çağrıda bulunuyor.

Fiyatlar yükseldi

Bisiklete olan talep özellikle son 10 yılda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir artış gösteriyor. Uzmanlara göre bisiklet sektörü tüm dünyada 62 milyar dolarlık bir hacme ulaşacak. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan beyaz yakalılar arasında artan yol bisikleti merakı sektöre de yeni bir soluk getirdi.  Trek, Merida, Cannondale, Specialized gibi dünyanın en büyük bisiklet markaları yeni model yarışına girerken, Porche, BMW, Audi gibi lüks otomobil markaları da bu gelişime kayıtsız kalmadı. Yeni tasarımlar ve teknolojiler fiyatları da yükseğe taşıdı.

Hırsızlık olayları arttı

Hem gözü gibi baktıkları bisikletlerinin hem de sürücülerin kaza ve yaralanmalara karşı sigorta ihtiyacının doğduğunu belirten ANKA Bisiklet Kulübü Başkanı Cengiz Türkmen; “Türkiye’de bisiklet kullanımına ilişkin farkındalık giderek artıyor. Bu işi profesyonel olarak ele alanlar çok fazla. Bisikletler de artık çok daha değerli. 100 bin liraya bile bisiklet var. Bu nedenle sigorta ürünlerine çok büyük bir ihtiyaç duyuluyor. Çok fazla hırsızlık olayları yaşanmaya başladı. Diğer taraftan kaza riskimiz de var. Bisiklet sahiplerinin hepsinin bu konuda ciddi talebi var. Çünkü ciddi mağduriyetler ile baş başa kalıyoruz” açıklamasını yapıyor.

Büyük bir ihtiyaç

Görme engelli bireylerin bisiklet kullanımına imkan sağlayan tandem isimli bisikletlerin kullanımı artırmak ve bu konuda bilinç oluşturmak için kurulan Eşpedal Derneği Başkanı Fatih Söylemez de sigortanın bu alanda büyük bir ihtiyaç olduğunu altını çiziyor.

Görme engelli bireylerin, pilotluk yapacak kişi ile eşgüdümlü olarak pedal çevirebildiği tandemler için önümüzdeki günlerde İzmir’de özel bir projeye imza atacaklarını açıklayan Söylemez; “Birleşmiş Milletler Kalkınma programı GEF /SGP fonunun ve başta İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova, Balçova ve Karşıyaka belediyelerinin desteği ile engelli engelsiz herkes için bisiklete kolay erişimin önünü açacak ‘Yeşile Çevir’ projesi kapsamında İzmir’de istasyonlar açacağız. İlk etapta 5 istasyon açacağız. İstasyonlarımızda iki kişilik tandem bisikletler olacak. Görme engelliler buradan bisikletleri alıp ücretsiz kullanabilecek” diyor.

Söylemez bu projenin hazırlık aşamasında bir sigorta arayışında olduklarını ancak başarılı olamadıklarını çünkü sigorta sektöründe bu tür bir hizmet olmadığını vurguluyor. “Bu projede bisikletlerin çalınma riskine karşı sigorta bizim için büyük bir ihtiyaç” diyen Söylemez, sigorta sektöründen bu konuda çalışma beklediklerini söylüyor.

6 yılda üye sayımız 10’a katlandı

Tekirdağ Bisiklet ve Spor Kulübü Başkanı Kerem Akça da son yıllarda artan bisiklet sahipliği oranının pandemi ile daha da yükseldiğine dikkat çekerek şu açıklamayı yapıyor: “Türkiye’de bisiklet kullanımı her kesimde giderek artıyor. Trafiğe çıkarken biz her türlü önlemimizi alsak da asıl ihtiyacımız olan bisiklet yolları ve sigorta gibi konularda destek bekliyoruz. Bizim kaportamız vücudumuz. Bu nedenle kaza anında yanımızda olacak sigorta çözümlerine ihtiyacımız var” açıklamasını yapıyor. 2014 yılında 14 üye ile kurulan Tekirdağ Bisiklet ve Spor Kulübü’nün üye sayısının 150’nin üzerinde olduğunu kaydeden Akça, bu rakamın Türkiye’de artan bisiklet kullanımına ilişkin önemli gösterge olduğuna dikkat çekiyor.

Üzerimize düşeni yapmaya hazırız

Türkiye’de bisiklet olgusunun geliştiğini belirten Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, bu konuda çalışmalara başladıklarını açıklıyor. “Motosiklet sigortalarında edindiğimiz büyük tecrübemizle bisikletçilerimizle de oturup bir ürün üzerinde çalışmaya hazırız” diyen Yaşar, şöyle devam ediyor:

“Bizim şirketimizin bu tür alanlara her zaman ilgisi vardır. Motosiklette de yüzde 50’yi geçen bir pazar payımız oluştu. Biz seve seve bisiklet sigortasına eğiliriz. Zaten bu konuda arkadaşlarımız Bisiklet Federasyonu ile görüşmeleri başlamıştı. Bir takım alanların gelişmesi için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER