29 Mart 2024, Cuma
spot_img

Blokzincir sistemi ile finansal mimari kökten değişecek

5. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde konuşan Ava Labs CEO’su Prof. Dr. Emin Gün Sirer, blokzincir üzerinden gelişen sistemlerin finansal mimariyi kökten değiştireceğini söyledi. Sirer, “Blokzincir üzerinden gelişen sistemlerle gelecekte bir finansal devrim olacak. Bu devrimle finansal mimari kökten değişecek” dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından gerçekleştirilen 5. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde konuşan Ava Labs CEO’su Prof. Dr. Emin Gün Sirer, blokzincir üzerinden gelişen sistemlerin finansal mimariyi kökten değiştireceğini söyledi. Sirer, “Blokzincir üzerinden gelişen sistemlerle gelecekte bir finansal devrim olacak. Biz gelecek devrimin henüz başındayız. Bu devrimle finansal mimari kökten değişecek” dedi.

Sirer, “Finansın Geleceği” başlıklı konuşmasında, blokzincir sistemi üzerinden kurulan yeni dünyanın neler getireceğine ilişkin ayrıntılı bilgi verdi.

İnternet dünyaya nasıl seçenekler sağladıysa, blokzincirinin de finans dünyasına aynı imkânları getirdiğini vurgulayan Sirer, blokzincir ile geliştirilen yeni altyapının içerisine finans ve sermaye piyasalarının bilinen her türlü varlığını, özelliğini almanın mümkün olacağını söyledi. Sirer, “Bu sistemlerin bildiğimiz her türlü iş akımını kendi içlerine alması mümkün. Pay senedi, fon endüstrisi veya ödeme sistemleri, ticaretin finansmanı gibi… Pay senetlerinin bölünmesi, pay senedi devri gibi tüm kuralların blokzincir üzerinden yapılması da mümkün. Ödemeler konusunda bono kuponu olsun, fon dağıtımı olsun bunların hepsinin yeni programatik paradigma içerisinde blokzincir sistemi üzerinde yapılması kolay bir şekilde mümkün. Elimizde bambaşka ve çok kolay kullanılabilen bir sistem var” diye konuştu. 

Blokzincir dünyası 1.5 trilyon dolara ulaştı

Blokzincir dünyasında yaratılan değerin bugünden 1.5 trilyon dolara ulaştığını belirten Sirer, “1.5 trilyon dolar çok büyük bir değer. Ancak 700-800 trilyon dolar değerin olduğu bir dünyada bu tutar, ‘devede kulak’ kalıyor. Yakın bir gelecekte blokzincir dünyasında çok daha büyük değerlere ulaşacağız. Değerin nerede üretildiğinin öneminin kalmadığı veya giderek azaldığı bir dünyadayız. Blokzincirler arasında değerlerin çok daha kolay aktığı bir dünyadayız. Sermaye nerede ihtiyaç duyuluyorsa oraya daha kolay akacak ve daha verimli kullanılabilecek” diye konuştu. Ağlar arası iletişimin önemine vurgu yapan Sirer, blokzincirler arasında köprülerin kurulmaya başladığını, önümüzdeki dönemde bunların daha da artacağını vurguladı. Sirer, bir yıl içerisinde blokzincirler arasında kurulan köprüler arasında savaş yaşanacağını ileri sürdü. 

Çalışanlar ‘hibrit’ model istiyor

Covid-19 salgınının ilk günlerinde yoğun bir şekilde uygulanan uzaktan çalışma modeli, aşılar ile birlikte yerini kademeli ofise geri dönüşe bırakıyor. Sodexo’nun Workplace Transformation araştırmasına göre çalışanların yüzde 85’i, “Hibrit çalışma düzeni verimliliğime katkı sağlıyor” diyor.

Sodexo, globalde yaptığı Workplace Transformation araştırmasına katılanların yüzde 76’sı, uzaktan çalışma modelinin uygulama ve üretkenlik anlamındaki verimliliğinden dolayı şaşkın olduğunu dile getiriyor. Ayrıca çalışanların yüzde 85’inin de ofislere tamamen geri dönmek istemediğini, haftanın iki günü hibrit bir düzende çalışmaya sıcak baktıklarını belirtiyor. Araştırmaya göre uzaktan çalışma verimliliği artırırken, sosyalleşme ve paylaşımı ise azaltıyor. Uzaktan çalışanların sosyal etkileşimi yüzde 55, başkalarından öğrenme düzeyi ise yüzde 66 seviyesinde. Pandemiden sonra iş yaşamının çalışanların beklentileri doğrultusunda her geçen gün değiştiğine dikkat çeken Sodexo Türkiye CEO’su Ahmet Zeytinoğlu, “Pandemi sonrasında esnek çalışma çalışanların önemli bir bölümünde kabul gördü. Hibrit çalışma sistemini oluştururken çalışanların dinlenmesi ve ihtiyaçlarının belirlenmesi çok önemli” dedi.

Metaverse Evreni 2023’te 18 milyar dolarlık pazar yaratacak

Sanal dünya ve gerçek dünyanın bir araya getirildiği Metaverse evreni, giyimden zücaciyeye dekorasyondan eğitime kadar birçok sektörü hareketlendirmeye başladı. Metaverse evreni ile birlikte değişen dinamiklerin,  dijital pazarlamaya yatırımın 3’e katlayacağını belirten Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, “Araştırmalara göre 2023’te artırılmış gerçeklik pazarı 18 milyar doları aşacak ve dünya nüfusunun yüzde 25’i artırılmış gerçeklik kullanıcısı olacak. Bu yüzden şirketler dijital dünyanın getirdiği mecburiyetlere hızlıca adapte olmalı. Metaverse evreni dijital pazarlamada da seçenekleri artıracak ve gerçek dünyanın billboardları dijital mecralarda asılacak. Büyümenin anahtarı olan dijital pazarlamaya yatırımlar önem kazanacak ve dijitale yatırım yapmayan şirketler zamanla kaybolacak” dedi. 

Kadınların yüzde 48’i online reklamlardan etkileniyor

Araştırmalara göre Türkiye’de bulunan evkadınlarının yüzde 45’i günde 3 saatin üzerinde internette vakit geçiriyor. Sosyal medya uygulamalarında ve online verilen alışveriş linkleri, indirimli ve sponsorlu ilanların tüketim alışkanlıklarını değiştirdiğini belirten Dijital Dönüşüm Uzmanı Yasin Kaplan, “Türkiye nüfusunun 3’te birini ev hanımları oluşturuyor. Gerek çalışan, gerektiğinde evi çekip çeviren ev hanımları, satın alma kararlarında önemli rol oynuyor. Online mecraların hayatımıza tamamen girmesi ile tüketim alışkanlıklarımız ve alışveriş seçimlerimiz de tamamen değişti. Şimdi ev hanımlarının yüzde 48’i online reklamlardan etkileniyor ve indirimlere göre alışveriş seçimini yapıyor. Aynı zamanda ev kadınlarının yüzde 82’si alışveriş yapmadan önce online mecralardan kıyaslama yapıyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER