25 Nisan 2024, Perşembe
spot_img

CAN KANTAR: Sigortacılık seçilebilir meslek mi?

Sigortacılık ya da halkla yüz yüze gelen acenteler nasıl tanınıyor sizce. Geçmişte acenteler insanların kafasında kaytan bıyıklı elde çanta, poliçeyi satana kadar sana yapışan, sonra da bir daha göremeyeceğin bir pazarlamacı! Ya da güvenilmeyen telefonla arayan, karşılıklı elini verdiğinde kolunu kaptıracağını düşündüğün birisi olarak tanınıyordu. Çünkü o zamanlar bu mesleği düzenleyecek bir kanun yoktu ve sistem buna izin veriyordu. Sonrasında 2007 yılında çıkan kanun ‘Acentelik’ mesleğine bir saygınlık kazandırdı diyebiliriz. Her ne kadar son yıllarda ekonomik olarak sıkıntılı bir süreç geçiriyor olsalar da acenteler sigorta sektörünü ayakta tutan önemli bir meslek grubu.

Acenteler sigorta danışmanına dönüştü

Hatırlıyorum, 2007 yılında kanun çıktığında, ‘Artık sigortacılara kız verme zamanı’ başlıklı yazım çok okunmuştu. O yıllardan bu yana acentelik mesleğini yüceltmek ve daha iyi yerlere taşımak için kurumlar, dernekler kuruldu. Kaytan bıyıklı, eli çantalı acenteler yerine gecesini gündüzüne katarak sigortalısının mağdur olmaması için koşuşturan acentelere daha doğrusu sigorta danışmanlarına dönüştü. Bu işin manevi yönünü kimse bilmez. Acentelerin bazen ısrar edip yaptırdığı işyeri sigortası veya kaskodan sonra yaşanan vahim olaylarda nasıl hayır dua aldıklarını sizlere anlatamam.

Acentelik mesleği gelecek vaat ediyor

Geçtiğimiz hafta içerisinde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde Sigortacılık-Bankacılık bölümü öğrencileriyle beraberdim. Onlara sektöre girdiklerinde nelerle karşılaşacaklarını ve bunun için hangi şartlarda sektörde çalışan olarak avantaj sağlayabileceklerini dilim döndüğünce aktardım. 100 civarı öğrenciye acente olmak isteyip istemedikleri soruldu. Sonuç 3 kişi el kaldırdı. Yüzde 3 yani. Evet bu öğrencilere sigortacılık konusunda eğitim verecek akademik kariyeri olan hoca yok denecek kadar az. Bu öğrencilerin işi öğrenebilmesi için sigorta şirketlerinde ve acentelerde staj yapmaları gerekiyor. Türkiye’de 100’ün üzerinde bu meslekle ilgili okul var. Ama o öğrencilerin istihdam edileceği iş yeri yok. Ama bana sorarsanız acentecilik bankacılıktan çok daha gelecek vaat eden bir sektör. Öğrenciler ne yazık ki sahada olup pastayı büyütecek tarafta değil masa başı işi hayal ettikleri için son hep hüsran oluyor. İngilizce bileceksin, satışı pazarlamayı seveceksin, dijital ve teknolojiyi de yanına aldın mı bu sektörde kariyerinde en üst seviyelere çıkmak mümkün. Manevi hazzını söylemedim bile…

POSTA GAZETESİ / 6 MAYIS 2019

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER