20 Nisan 2024, Cumartesi
spot_img

‘Çiftçimiz endişelenmesin eksperlerimiz sahada görev başında’

TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, bu dönemde müşterilerine en uygun fiyatla hizmet vermek için çalıştıklarını belirterek, “Çiftçimizin değerini çok iyi biliyoruz. Bu dönemde lütfen sigortalarını yaptırsınlar. Çünkü Koronavirüs riskleri engellemiyor”dedi.

Dünya ve ülke olarak Koronavirüs salgını ile uğraştığımız bugünlerde sağlık sektöründen sonra belki de en önemli sektör olarak karşımıza tarım çıkıyor. Ülkelerin geleceği açısından oldukça büyük önemi olan tarım sektöründe doğal afetlerden kaynaklı birçok risk var ve bu riskler hiç bitmiyor. İşte bu noktada çiftçilerin imdadına ise tarım sigortaları yetişiyor. Tarım sigortaları denildiği zaman ise akıllara tabi ki TARSİM geliyor. Bu süreçte de TARSİM, üreticinin ve yetiştiricinin yanında olmak için eksperleri ile sahada 7/24 hizmet veriyor.

TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın konuğu oldu. Pandemi krizi süresince TARSİM olarak neler yaptıklarını anlatan Günal, çiftçilere yönelik yeni hedeflerinden bahsetti.

TARSİM’in müşterisinin çiftçiler olduğunu belirten Günal, “Çok stratejik bir müşteri kitlesi. Çünkü bir tarım ülkesiyiz ve şu anda sağlıkla birlikte tarım da ön planda. Bu süreçte de çiftçilerimize nasıl ulaşmamız gerektiğini planladık. Teknolojinin son aşamasına kadar bu yöndeki gelişmeleri takip ediyoruz. Ulaşılabilirlik adına dijital kanallarımızı çeşitlendirdik. Bunların başında çağrı merkezimiz, sesli yanıt sistemimiz, mobil aplikasyonumuz geliyor” dedi.

Eksperlerimiz sahada

Virüs salgınına rağmen eksperlerin sahada işlerini aksatmadan sürdürdüklerine dikkat çeken Günal, “Örneğin bugün Giresun’da fırtına hasarı, Malatya’da ise don hasarı vardı. Geçen hafta 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta alınan seyahat yasağı kapsamında eksperlerimiz için özel izin çıkardık. Eksperlerimiz hijyen kurallarına uyarak ekspertiz faaliyetlerini sürdürüyor. Kimse endişe etmesin” dedi.

TARSİM pahalı bir ürün değil

Salgın kapsamında tarımsal faaliyetin sürekliliği için üretici ve yetiştiricilerimize TARSİM’i şiddetle önerdiklerini altını çizen Günal, “TARSİM aslında pahalı bir ürün değil. Bir dekar alan buğdayda sigorta yaptırırsa üretici 8 lira ödeyecek. Şimdi narenciye geliyor. Portakalda 1 dekar alanda 5 bin kiloluk bir verim var. Bunun sigortası ise 100 lira. Yine zeytinde dolu paketinde 1 dekarlık alan için 21 lira ödemesi yeterli. Dolayısıyla TARSİM Sigortası ulaşılabilir fiyatlarda. Bu dönem özellikle buğdayda son kabul tarihlerini 30 Nisan’a öteledik. TARSİM’in 14 yıllık yaşam sürecinde ilk defa otomatik olarak sera poliçelerini yeniledik. Küçükbaş hayvan hayat sigortasında 30 Nisan’a kadar eksper göndermeksizin sigortalama yapıyoruz” diye konuştu.

Çiftçilere ulaşmak için sosyal medyayı da yoğun olarak kullandıklarını belirten Günal, “2019 yılında hasar alan müşterilerimiz için bir araştırma yapmıştık ve çiftçilerimizin yüzde 80’inde akıllı telefon olduğunu gördük. Çiftçilerimiz sosyal medya olarak Facebook kullanıyor. Dolayısıyla biz mobil uygulamamızda sosyal medyadan da çiftçilerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Sistem sürekliliği anlamında kendi iç çalışmalarımızı tamamladık” dedi.

Salgın bizi durdurmadı

Çağrı merkezinin 7/24 hizmet verdiğine dikkat çeken Günal, sesli yanıt sisteminin her an açık olduğunu ve bu dönemde TARSİM’in online kanallarının yoğun bir şekilde tercih edildiğini söyledi. Günal, “İhbarlara anında cevap vermeye çalışıyoruz. Salgın bizi durdurmadı. Geçen sene bu dönemde üretimimiz 1 milyar 400 milyon lira iken bu sene bir buçuk milyar lira düzeyine ulaştı. Dolayısıyla düşme söz konusu değil. Ama sigortalanan alanlarda düşüşler yaşıyoruz. Bunun yanında hayvan hayat poliçelerinde yüzde 65’e varan bir artış var” değerlendirmesinde bulundu.

2020’de yeni ürünleri kapsama dahil ettik

TARSİM kapsamına alınacak ürünlerle ilgili çok kapsamlı çalışmalar yaptıklarının altını çizen Günal, şunları söyledi: “Bünyemizde bir Ar-Ge ekibimiz, bir de bilim kurulumuz var. Dağıtım kanalları üzerinden her yıl çiftçilerimizin beklentilerini alıyoruz. Üreticilerimiz kendilerini mutlu ve güvende hissetsin diye her sene bunun araştırmasını yapıyoruz. 2021 yılında da hangi ürünlerin kapsama gireceği ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sene yağ gülü ve sumak ürününde don riskini kapsama aldık. Mısır (tatlı), biberiye, ketencik ve çam fıstığı, Ürün Sigortası kapsamında sigortalanabilen yeni ürünler arasında yerini aldı.”

“Aynı zamanda çam fıstığı, sumak, çay ve çay (fidanı) gibi ürünler Ağaç-Fidan Sigortası’na dahil oldu. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan hayat poliçelerinde ihbarı mecburi hastalıkları geçen seneye kadar ek teminat olarak görüyorduk. Ama bu sene direkt pakete dahil ettik ve ekstra bir prim de almadık. Bizim lokomotif ürünlerimizden birisi de kayısı. Bu üründe muafiyet oranını yüzde 20’den yüzde 15’i indirdik. Aynı şekilde fındıkta da don rakım faktör çarpanlarını yüzde 10 oranında düşürdük. Fırtına, taşıt çarpması risklerinde yüzde 10 müşterek sigorta oranı vardı. Bunu sıfırladık. Fırtına, sel, su baskını, yangın risklerinin tümünde, tüm ürünlerde tarife fiyatını yüzde 5 düşürdük. Yine serada da yüzde 20 olan müşterek sigorta oranını yüzde 10’a düşürdük. Bitkisel ürünlerde don riskinde yüzde 5 oranında hasarsızlık indirimi uygulamaya başladık.”

Azerbaycan’a örnek olduk

TARSİM’in İspanya modelinden örnek alınarak faaliyete geçtiğinin altını çizen Günal, TARSİM’i kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinin dünyada nadide örneklerinden bir tanesi olarak tanımladı. TARSİM’in gerçekten bir marka değeri olduğunu belirten Günal, şimdi de Azerbaycan’a tarım sigortası ile ilgili destek verdiklerini söyledi. Günal, konuyla ilgili şunları söyledi: “27 Şubat’ta bir iyi niyet mektubu imzaladık. Bu iyi niyet mektubu doğrultusunda aktüeryal çalışmalardan hasar operasyonuna, reasüranstan, ekspertiz çalışmalarına ve bilgi sistemlerine kadar pek çok iş sürecimizle ilgili bilgi aktarımı yapıyoruz. Bu işbirliğimiz diğer Türk Cumhuriyetleri için de rol model olacak.

Günal, 70 yıldır faaliyetlerini sürdüren ve Zürih’te merkezi olan Uluslararası Tarım Sigortacıları Birliği’nin (AIAG) 2021 yılında İstanbul’da toplanacağını ve organizasyonunu da kendilerinin üstleneceğini sözlerine ekledi.

Günal’ın açıklamalarını buradan izleyebilirsiniz…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER