23 Nisan 2024, Salı
spot_img

SEDDK açıkladı: Dijital poliçe geliyor

Sigorta Tatbikatçıları Derneği’nin (STD) düzenlediği sempozyumda konuşan SEDDK Başkan Yardımcısı Mete Güler, ‘ dijital poliçe ’ ile ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Güler, “Dijital poliçe ile sigortalılar, dijital ortamda tüm belgelerini güvenli şekilde saklayabilecek” dedi.

SİGORTAMEDYA / ALP SÜER

Covid-19 pandemisiyle birlikte, küresel iklim değişikliklerine bağlı doğa olayları, çok sayıda can ve mal kaybına yol açmaya devam ediyor. Ülkelerin de başlıca gündem maddesini oluşturan, sıklığı ve şiddeti artan doğal afetler, sigorta sektörünü ve reasürans piyasasını da etkiliyor. Dün de Sigorta Tatbikatçıları Derneği’nin (STD) bu yıl 13’üncüsünü düzenlediği, ‘İklim Değişiklikleri ve Doğal Afetler: Sigorta ve Reasürans Dünyasındaki Yeni Risk Paylaşımı’ konulu Uluslararası İstanbul Sigortacılık Sempozyumu’nda da iklim değişikliklerine bağlı doğal afetlerin yol açtığı sorunlar, sigorta sektörü üzerindeki etkileri ve sektörün alması gereken aksiyonlar tartışıldı. Konferansın açılış konuşmalarını, STD Başkan Yardımcısı Menekşe Uçaroğlu moderatörlüğünde, STD Başkanı Fahri Altıngöz, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Mete Güler yaptı. Açılış konuşmalarında, sigorta ve sigortalı olmanın küresel iklim değişikliklerine bağlı doğa olaylarında en büyük güvencenin olduğu konuşmacılar tarafından bir kez daha vurgulandı. Sektörü bekleyen düzenlemeler konusunda kamuoyunu bilgilendiren SEDDK Başkan Yardımcısı Mete Güler, ‘dijital poliçe’nin müjdesini verdi.

Dijitalleşmeye uyum sağlanacak

Pandeminin de etkisiyle hayatın her alanında dijitalleşme yaşandığını hatırlatan Güler, “Bu dönüşüme uyum sağlanması sektörde bu alanda düzenleme ihtiyaçlarını da beraberinde getiriyor. Dijitalleşme yolunda ilk adım olarak, mesafeli satış yönetmeliği yayımlandı. Sigortaya erişebilirlik adına kolaylaştırıcı bazı hükümler getirilmesi buradaki en önemli kazanım” dedi. ‘Sigorta Sözleşmelerini Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik’ çerçevesinde daha önce yayımlanmış birden fazla genelge ve sektör duyurularının da olduğunu hatırlatan Güler, bunların güncellenerek, tek bir genelge altında yeniden ele alınacağını belirtti. Güler, dijital poliçe ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü söyledi.

DİJİTAL POLİÇE SİGORTALIYA NE YARAR SAĞLAYACAK?

SEDDK olarak, dijital poliçe uygulamasına büyük önem verdiklerini vurgulayan SEDDK Başkan Yardımcısı Mete Güler, dijital poliçenin sigortalılara ve şirketlere sağlayacağı yararlar konusunda şu bilgileri verdi: “Dijital poliçe uygulamasını hayata geçirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Uygulama ile sigortalıların işlem süreçlerinde yer alan tüm belgeleri, dijital ortamda güvenli bir şekilde imzalama, saklama ve bunlara ulaşma imkânı elde edecek. Dijital poliçe uygulaması ile sigorta şirketlerinin işlem hızının artırılması ve operasyonel maliyetlerinin azaltılmasını sağlamayı amaçlıyoruz.”

Mete Güler

METE GÜLER, HAYATA GEÇECEK YENİLİKLERİ AÇIKLADI

• Dijital poliçe hayata geçecek.

• Trafik sigortasında teminat limitleri artırılacak.

• Finansal sigortalar ve devlet destekli alacak sigortası yaygınlaşacak.

• Bina Tamamlama Sigortası’nda (BTS), genel şartlar revize edilecek.

• Siber riskleri teminat altına almak amacıyla genel şartlar yayımlanacak.

• Sel ve diğer doğal afetler, DASK’a entegre edilecek.

• Maden çalışanları zorunlu ferdi kaza sigortasında madenlerin kapsamı genişletilecek, tüm çalışanlar sigortadan yararlanacak.

• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünü ettiği ve TBMM’ye sunulacak Paris İklim Anlaşması’nın da sigorta sektörüne yansımaları olacak.

Fahri Altıngöz
Fahri Altıngöz

’20 YILDA 7 BİN AFET 1.5 MİLYON CAN ALDI

Sigorta Tatbikatçıları Derneği’nin (STD) uluslararası sempozyumda açılış konuşmasını yapan STD Başkanı Fahri Altıngöz, şunları söyledi: “İklim değişikliği ve olağanüstü hava olayları son 20 yılda doğal afetlerde büyük bir artışa neden oldu. Birleşmiş Milletler Afet Riskini Azaltma Raporları’na göre, son 20 yılda 1.5 milyon cana mal olan, 7 bin büyük afet meydana geldi. Küresel ekonomik kayıp da yaklaşık, 3 trilyon doları aştı. Bu da önceki 20 yıla kıyasla müthiş bir artışı temsil ediyor. İklim değişikliği ve iklim değişikliğine bağlı sel ve fırtınaların sayısı da önceki 20 yıla kıyasla 2 kattan fazla artmış durumda. Tüm bunların doğal bir sonucu olarak sigorta ve reasürans dünyası iklim değişikliklerine karşı politikalarını ve risk değerlendirmelerine yeniden gözden geçirmek durumunda kaldı. Tüm dünyada, bu riskleri tanımlamak ve ölçmek için yeni yollar aranıyor.”

Atilla Benli

‘GELİŞMİŞ ÜLKELERDE FELAKETLERİN YÜZDE 45’İNİ SEKTÖR KARŞILIYOR

Sempozyumda açılış konuşmasını yapan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli de dünyada özellikle son 2 yılda sıklığı artan doğal afetlerle ilgili önemli istatistiki bilgileri kamuoyuyla paylaştı. 2020’de doğal afetlerin 190 milyar dolar ekonomik kayba neden olduğunu vurgulayan Benli, “Sigortacılık sektörü bu tutarın 81 milyar dolarlık kısmını karşıladı. 2021 yılının ilk 6 aylık döneminde ise doğal afetlerin neden olduğu ekonomik kayıplar 93 milyar doları aştı. Bu rakamın, 42 milyar doları ise sigortalı hasarlardan oluşuyor. Türkiye’de Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2020’de 984 afet yaşandı. Bu sayı, 1940 yılından beri ulaşılan en yüksek afet sayısı olarak kayıtlara geçti. 2021 yılında ülkemizde meydana gelen doğal afetlerin başında yağış ve seller yer aldı. Ülkemizde geride kalan sel ve yangın hasarları için bugüne değin şirketlerimize ulaşan toplam hasar ihbarı 9 bin 891 adet ile 315 milyon TL’ye ulaştı. TARSİM’deki 1 milyar TL’nin üzerinde hasarı da eklersek, son dönemde yaşanan sel ve yangınlar sonucu sektör yaklaşık 1.5 milyar TL hasar ödedi. Keşke, 1.5 milyar TL değil de 3 milyar TL hasar ödeseydik. Gelişmiş ülkelerde tüm bu felaketlerin yüzde 45’i sigorta sektörü tarafından karşılanırken, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 3 civarında.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER