19 Nisan 2024, Cuma
spot_img

‘Dini açıdan sigorta yaptırılmaması geride kalmalı’

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Can Akın Çağlar, “Sigortanın dini nedenlerden dolayı yapılmaması gibi bir durumun geride kalması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Çağlar, TSB’nin Konya’da düzenlediği panele katıldı.

Panelde KOBİ’lere ve sanayicilere, başta alacak sigortası olmak üzere ticari sigortaları konusunda bilgi verildi.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelin diger konuşmacıları ise Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Karan, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü oldu.

Ortalamanın altında

Konyalı girişimcilerin Türkiye’nin kalkınmasına çok ciddi destek verdiğinin altını çizen Çağlar; “İhracatta çok büyük katkıları var. Ama üretim ve ihracat zor bir iş. Bunun yanı sıra bu iktisadi faaliyetlerimizi de finansal okur-yazarlıkla da çeşitlendirmek ve süsleyebilmek gerekiyor. Sigorta anlamında bakıldığında Türkiye’deki ortalamaların biraz altında olduğunu görüyoruz. KOBİ’ler ölçeğinde ifade etmek gerekirse; Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 37’si bir yangın poliçesi almışken, Konya’da yüzde 33’ler civarında. Çok büyük fark yok ama ticareten Türkiye’nin çok önemli bir şehri dediğimiz yerde bu finansal korumayı da almalarını bekliyoruz” dedi

Katılım sigortacılığı var

Sigortayla ilgili birçok müşteri araştırmaları yaptırdıklarınaı belirten Çağlar, “Birtakım dini nedenlerle ‘sigortadan uzak durulur’ diye bir algı vardı yıllarca. Sonuçlardan da ortaya çıkıyor ama memnuniyetle ifade etmek lazım ki; nasıl konvensiyonel bankacılığın yanında katılım bankacılığı olduysa; artık sigortacılıkta da normal sigortacılığın yanında katılım sigortacılığı da oldu. Dolayısıyla sigortanın dini nedenlerden dolayı yapılmaması gibi bir durumun geride kalması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

KOBİ’lere çağrıda bulundu

Çağlar, “Bu araştırmalar ayrıca sigorta farkındalığından haberdar olmadığımızı da ortaya koyuyor. Neyi koruduğumuzu, neleri güvence altına aldığımızın farkında değiliz. Milyonlarca dolar veya TL yatırım yapıyor, binlerce işçi çalıştırıyoruz ama bir kıvılcımla bunu kaybedebilme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Ya da sigorta deyince aklımıza hep motor branşları geliyor. Yani oto sigortaları geliyor. Ama diğer taraftan kâr kaybı sigortasından, sigortacıların risk yönetim tecrübesinden istifade etmelerini önermek lazım. Bizler yıllar yılı bir sürü hasarla karşılıyoruz. Her gün 54 bin dosya ile karşılaşıyoruz sektör olarak. Yani 54 bin kişiye hasar ödüyoruz. 343 milyon TL ödüyoruz. Hasar nasıl oluşur, yangın nasıl oluşur, deprem ve sel gibi risklerle karşılaşınca ne yapılır, bunları biliyoruz. Bu yüzden KOBİ’lerin, sigortacıların risk yönetim tecrübesinden yararlanmasını istiyoruz” şeklinde KOBİ’lere çağrıda bulundu.

Bedava know-how sağlıyoruz

Çağlar, şunları söyledi: “Evet bir fabrikanın nasıl ve nerede kurulması gerektiğinden, ürünlerin nasıl depolanması gerektiğinden, elektrik tesisatı-yangın tesisatı bu gibi tecrübelerimizden yararlansınlar isteriz. Bir anlamda bedava know-how’ı KOBİ’lerimize transfer edebiliriz. Sonuç olarak özellikle Konyalı KOBİ’lerimize şunu demek istiyorum: Sigortacıların risk yönetimi tecrübesinden yararlansınlar.”

9 milyon TL’lik prim üretimi

Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Karan ise alacak sigortası konusunda güncel rakamları paylaştı. Alacak sigortalarının ülkemizde 90’lı yıllar dan itibaren başladığını söyleyen Karan, “Bizde de aslında iyi bir gelişme var. 2008-2018 arası euro cinsinden söylersek 2.5 kat arttı. 2018 sonunda 248 milyon TL’lik prim üretimi gerçekleşti. Yani 41 milyon euroluk prim üretimi yapıldı. Henüz daha gelişecek çok önemli bir potansiyel var. Devlet destekli olansa 2 Ocak’ta başlamıştı. 2 Ocak 2019’da ilk poliçemizi kestik. Akabinde 28 Mart’ta sistemi, sigortalı lehine daha da geliştiren önemli bir kararname değişikliği oldu. 2 Ocak’tan beri şu ana kadar da yaklaşık 9 milyon TL’lik prim üretimi sağladık. 5 binin üzerinde poliçemiz var. Verdiğimiz teminat 1.1 milyar TL’yi geçti” diye konuştu.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Ticaret Alacak Sigortası, müşterimizi bizim için analiz ediyor. Türkiye’de firmalar yüzde 20-25 oranında alacaklarını tehsil edemediği için kapanıyor. İşletmemizin geleceği açısından bu sigorta ürününü değerlendirmeliyiz” dedi. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü de “Ürünü müşteriye ulaştırmak lazım” diyerek, Ticaret Alacak Sigortası’nın yeterince tanıtılmadığına vurgu yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER