20 Nisan 2024, Cumartesi
spot_img

Doğal afet mağduru üreticiye 11 milyon TL tazminat

Doğal afetler ve çeşitli riskler nedeniyle ürünleri ve hayvanları zarar gören sigortalı üreticilerden geçtiğimiz Aralık ayı başından Ocak ayının ilk yarısına kadar geçen dönemde 20 bin adede yakın hasar ihbarı alan TARSİM, hasar tespit çalışmaları sonrası üreticilere 11 milyon TL ödedi.

Tarım Sigortaları Havuzu’ndan (TARSİM) yapılan açıklamada, doğal afetler ve çeşitli riskler nedeniyle ürünleri ve hayvanları zarar gören sigortalı üreticilerden geçtiğimiz Aralık ayı başından Ocak ayının ilk yarısına kadar geçen dönemde, Türkiye genelinde ve tüm tarım sigortası branşlarında 20 bin adede yakın hasar ihbarı alındığı bildirildi.

Yapılan açıklamada, ihbar nedenlerinde, Bitkisel Ürün Sigortasında don, sel-su baskını, dolu ve fırtına, Sera Sigortasında fırtına, dolu, kar ve dolu ağırlığı, Hayvan Hayat Sigortasında ise zorunlu kesim, yavru ölümü ve ölüm gibi nedenlerin, Antalya, Mersin, İzmir, Muğla, Hatay, Konya ve Balıkesir gibi illerin, portakal, buğday ve zeytin gibi ürünlerin ön plana çıktığı aktarıldı.

Özellikle yoğun hasarların yaşandığı bölgeler hakkında şu bilgilere yer verildi: “Bu dönemde özellikle Adana Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olan Adana, Kayseri, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Gaziantep illerinden tüm tarım sigortası branşlarında 3 bin 500 adedin üzerinde hasar ihbarı alındı. Adana, Mersin ve Hatay illerinde Bitkisel Ürün ve Sera Sigortası branşlarında, sel ve su baskını, don, fırtına, dolu ve hortum gibi nedenlerden ötürü ciddi boyutlarda hasarlar meydana gelerek, tarım alanlarına zarar verdi.

  • 7-10 Aralık tarihlerinde Hatay’da meydana gelen aşırı yağışlar neticesinde gerçekleşen sel-su baskını sebebiyle hasarlar yaşandı. 16 eksper, hasar tespit çalışmalarını sürdürmekte olup, işlemlerin en kısa zamanda tamamlanması hedefleniyor.   
  • 14 Aralık tarihinde Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Silifke’de meydana gelen ve hızı yer yer 70-80 km/saat’i bulan fırtına, muz ve sebze seralarında önemli ölçüde konstrüksiyon, plastik örtü ve ürün hasarına neden oldu. Seralar ile ilgili alınan fırtına ve hortum ihbarlarını takiben, muz ve sebze seralarında etkili olan hasarların tespitine hemen başlandı, 20 eksperin yoğun çalışmaları netice vermiş ve  5 gün içinde işlemler tamamlandı. Mersin’in Akdeniz, Erdemli ve Mut ilçelerinde, kar ve dolu ağırlığı nedeniyle hasar gören seralarda da hasar tespit işlemleri sona erdi.
  • 18-21 Aralık tarihlerinde, sıcaklık değerlerinin eksi 7 dereceye kadar düşmesinden ötürü Çukurova’da yaşanan don hadisesi, henüz hasadı yapılmamış olan narenciye çeşitlerinde etkili olmuş ve çok sayıda hasar ihbarı alındı. Bu hasarların tespit çalışmaları tamamlandı.
  • 20-22 Aralık tarihleri arasında Erdemli’nin yüksek kesimlerinde kar ağırlığı nedeniyle seralar zarar gördü, hasar tespit çalışmaları tamamlandı.
  • 29 Aralık tarihinde Mersin’de aşırı yağışlar neticesinde meydana gelen sel-su baskını sebebiyle ihbarlar alındı, hasar tespit çalışmaları tamamlandı.
  • 10 Ocak tarihinde ise Anamur ve Bozyazı’da hortum hasarı meydana geldi, hasar tespit çalışmaları tamamlandı.  
  • Antalya Bölge Müdürlüğüne bağlı illerde portakal üretimi yapılan alanlarda ise 18-22 Aralık tarihlerinde meydana gelen don hadisesini takiben alınan ihbarlar neticesinde incelemeler hemen başladı ve devam ediyor. Yine Aralık ayı sonunda gerçekleşen yoğun kar yağışı neticesinde yayla bölgesinde yer alan seralarda, Kar-dolu ağırlığı nedeniyle hasarlar meydana geldi. Alınan ihbarları takiben başlanan hasar tespit çalışmaları, sürdürülen yoğun mesailer neticesinde tamamlanmak üzere.”

95 milyon TL daha ödeme yapılacak

Açıklamada, hasar tespit işlemlerine TARSİM Bölge Müdürlükleri’nin de refakat ettiği ve, çalışmaların yakından takip edildiği ifade edildi. TARSİM’in üreticisinin imdadına her zaman yetişmekte olduğu vurgulanarak “Tamamlanan hasar tespit çalışmaları neticesinde tazminat hesaplamaları yapıldı. Poliçe bitiş tarihleri doğrultusunda üreticilere 11 milyon TL ödendi. Önümüzdeki günlerde 95 milyon TL daha ödeme yapılacak” denildi.

Tüm bu yaşanan gelişmeler ışığında, üreticilerin doğal afetler ve çeşitli risklere karşı üretimlerini kesintisiz devam ettirebilmeleri için tek çıkış yolunun TARSİM olduğun altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Üreticilerimizin bir an önce sigortalarını yaptırmaları büyük önem arz ediyor. Sigorta hizmeti, kapsama alınan riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı gereğince belirlenen kapsam dahilinde ve Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatlar çerçevesinde sunuluyor. Bu doğrultuda üreticilerimizin sigortanın aradığı vasıfları karşılaması ve önlemlerini mutlaka alması gerekiyor. Sonrasında Bitkisel Ürün Sigortası için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS), Sera Sigortası için Örtü Altı Kayıt Sistemi’ne (ÖKS) ve Hayvan Hayat Sigortası için Hayvancılık Bilgi Sistemi’ne (HAYBİS) kayıt yaptırmaları ya da kayıtlarını güncellemeleri halinde tarım sigortası poliçesi düzenlemeye yetkili sigorta şirketlerinin dağıtım kanalları aracılığıyla kolaylıkla sigorta yaptırılabiliyor.”

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER