18 Nisan 2024, Perşembe
spot_img

Eksperler, patlayıcılara rağmen sigortalı için işbaşında

Türkiye güvenlik güçleri, terör örgütlerinin Doğu ve Güneydoğu’daki eylemleri ile başa çıkarken, sigorta eksperleri de kimi zaman patlayıcı riski ile karşılaşsalar da bölge halkının maddi zararını gidermek için hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.

ŞERİFE KAYA / HAYATIMIZ SİGORTALI

İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılın en önemli sorunları arasında ilk sırayı alan terör, yarattığı maddi ve manevi tahribat ile tüm Türkiye halkını derinden etkiliyor. Terör sorununu en uzun yaşayan ülkelerin başında gelen Türkiye, son zamanlarda terör örgütlerinin Doğu ve Güneydoğu’daki ölüm saçan eylemleri ile başa çıkmaya çalışıyor.

teror guneydogu t1

Bölgedeki halk ise bu eylemler nedeniyle huzursuz. Kiminin malına canına zarar geldi, kimi de evini barkını terk etti. Bu terör ortamı yerli halk kadar sigorta sektörünü de etkiledi. Terör olaylarının yaşandığı bölgede 100’lerce araç yakıldı, bazı işyerleri de hasar gördü. Sigortacılar ve eksperler ise bölge halkının maddi zararını gidermek için kolları sıvadı. Bu tür sosyal olaylar karşısında oldukça duyarlı olan sigorta sektörü, poliçelerdeki terör teminatı ile sigortalısına ödemesini gerçekleştiriyor. Terör hasarları, poliçelerde ek teminat olarak veriliyor. Poliçede terör teminatı mevcut ise hasarlar, sigorta kapsamı içerisinde değerlendiriliyor ve önceden belirli olan muafiyet bedelleri düşülerek tazmin ediliyor. Terör hasarlarının ödemelerinin sigorta şirketlerince normal hasarlara oranla daha hızlı yapıldığı gözlemleniyor.

Bölge şartları çok ağır ve zor

teror guneydogu

Sigorta şirketleri, bölgeden yapılan hasar ihbarlarını tespit etmek için hemen harekete geçti. Eksperler, sigortalıların hasar ödemelerinin hızla gerçekleşmesi için hızlı aksiyon alsa da terörün ceremesini onlar çekiyor diyebiliriz. Hasarın boyutunu sigorta şirketine bildirmek için bölgeye hareket eden birçok eksper çeşitli zorluklarla başa çıkmak durumunda kaldı.

Eksperler, güvenlik için özel bir hizmet almıyor

teror bomba sokak

Kırsal bölgelerde yapılacak ekspertiz için yoldaki güvenliğin tamamı ekspere ait. Eksper, yola çıkmadan önce her türlü olumsuzluğu dikkate alarak geliş gidiş saatleri ile güzergah seçimi yapmak zorunda. Sigorta Eksperleri Derneği (SED) Başkanı Ahmet Nedim Erdem’den aldığımız bilgiye göre, eksperlerin güvenlik güçlerinden özel bir hizmet alması söz konusu olamaz. Zaten eksperler de böyle bir beklenti içine girmiyor. Aksine herkes kendi sorumluluğu ve görevi ile meşgul oluyor. Bazı bölgelerde ise yollardaki kontrol noktalarında jandarma, yola devam edilmesi halinde güvenliğin kendilerine ait olduğu hususunda bilgilendirme yapıyor. Aynı zamanda terörün yoğun yaşandığı Güneydoğu illerinde kamu, hangi il ve ilçeye ne tür bir operasyonu hangi tarihte yapacağını açıklıyor. Valilikler duyurular yaparak halkın gereken tedbirleri almasını bildiriyor.

Ekspertiz çalışmaları güvenlik güçlerinin izniyle gerçekleşiyor

Kimi zaman da terörün etkisi altındaki bölgelerde hasar tespiti ve ekspertiz hizmetlerinde gecikme ve aksaklıklar yaşanıyor. Hasara konu kıymetin kırsalda olması ve güvenlik kuvvetlerince bölgeye giriş izni verilmemesi durumunda ekspertiz işlemleri yapılamıyor. Yeni terör eylemleri riski, terör eylemi gerçekleşen mahallerin emniyet birimlerince incelenmesi, tuzaklama vb. risklere karşı can güvenliğinin sağlanması, mahallerin yeniden ulaşılabilir hale getirilmesi çalışmaları sonrasında güvenlik güçlerinin izin vermeleri halinde ekspertiz çalışmaları gerçekleşiyor.

teror bomba guneydogu

Sigorta şirketleri, çalıştığı eksper bölgede hasar bakamayacağını bildirmediği sürece normal prosedür dahilinde hareket ediyor. Hasarlı kıymetin bulunduğu yere en yakın eksper kim ise onu görevlendiriyor. Çok yoğun olmamakla beraber, özellikle otobüs, kamyon, çekici iş makinesi gibi araç hasarlarında, biraz daha konuya vakıf eksperler tercih ediliyor.

Sigortalı, eksperi yanında görünce mutlu oluyor 

ahmet nedim erdemTerörün etkisi altındaki bölgelere güvenlik kuvvetlerince giriş izni verilmemesi durumunda ekspertiz işlemleri yapılamıyor. Bu nedenle zamanında hizmet verilemiyor bu da hasar tazmin süreçlerinin gecikmesine ve sigortalı mağduriyetlerine yol açıyor. Güvenlik güçlerince hasar mahallinde gerekli tedbirler alındıktan sonra izin verilmiş olması durumunda ekspertiz normal prosedür içerisinde yapılıyor. Ekspertiz mahallerinde ise arazide tamamen yakılıp, yürüme kabiliyetini kaybetmiş araçlara ekspertiz yapılması son derece riskli. Aracın bulunduğu nokta veya yol güzergahında her an patlamaya hazır tuzaklanmış bir bombaya rastlayabilirsiniz. Sadece bazı şantiyelerde güvenlik birimleri yer alıyor, bu gibi alanlarda bulunan hasarlı kıymetlerin ekspertizinde kısmi bir korunmadan söz edilebilir. Sigorta konusu kıymetler ile ilgili ekspertiz aşamasında görüşülen kişiler terör mağduru olduğundan genelde psikolojileri bozuk fakat o esnada kendilerine hizmet için gittiğinizi bildikleri ve bu kötü günlerinde ilk etapta sadece eksperi yanlarında gördükleri için güzel diyaloglar yaşanabiliyor.

Maddi kayıpları sona erdirmek için sektör temsilcileri bir araya gelmeli

Ülkemizin yıllardır en önemli sorunu olan terörün öncelikle bir an önce sona erdirilmesi her Türk vatandaşı gibi meslektaşlarımızın da en büyük dileği. Sebep olduğu can kayıpları hepimizin yüreğini yaralıyor. Ülke ekonomimiz başta olmak üzere sektörümüzün uğradığı maddi kayıpları sona erdirmek için sektör temsilcileri bir araya gelerek, bu sıkıntılı dönemlerin kısa vadede son bulacağını, bölgedeki sigortalılarının her zaman ve her koşulda yanlarında olduklarını ve bölgeye hizmet vermek istemeyen bazı sigorta şirketlerinin de ellerini taşın altından çekmemeleri konusunda hem fikir olmaları faydalı olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER