18 Nisan 2024, Perşembe
spot_img

Devrim Ersöz: Erteleme alışkanlığını yenmek

Belki de pek çoğumuzun yaşadığı ancak farkında olmadığı erteleme alışkanlığı iş hayatımız başta olmak üzere pek çok alanda potansiyelimizi ortaya çıkarmamızı engelliyor. Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin Ocak ayındaki sayısında Devrim Ersöz bizlere yeni yılda erteleme alışkanlığını nasıl aşacağımızı aktardı. Devrim Ersöz’ün ‘ Erteleme Alışkanlığını Yenmek’ başlıklı yazısı şöyle:

İş ve sosyal hayatınızda bazı şeyleri ertelediğiniz ve bundan rahatsızlık duyduğunuz oluyor mu? Bazı işlerin hep son dakikaya kalıp sizi strese soktuğu durumları yaşadınız mı? Ertelemenin kötü bir alışkanlık olmasının yanı sıra yapmanız gereken işleri ertelemeniz özgüven eksikliği yanında suçluluk duygusunu da getirebilir.
Erteleme alışkanlığınızı çözüme kavuşturmadan önce bu problemimizin temel nedenlerini anlamaya çalışmanız gerekir. Erteleme genel olarak birkaç sebepten doğabilir: Yapılacak işleri gözümüzde büyütmek: Her insanın, hayatında zor ya da kolay işlerle uğraştığı anlar olmuştur. Henüz başlanmamış bir işe ‘zor’ etiketi yapıştırmak bu işe başlamakla ilgili temel bir sorundur.

Kendine aşırı güvenmek: Birinci maddenin aksine bazen kendimize olan güvenimiz yapacağımız görevleri kolayca başarabileceğimizi düşündürebilir. Diğer taraftan işi bitirme zamanı yaklaştıkça üzerimizde yarattığı stres verimsiz sonuçlar almamıza da neden olabilecektir.

Doğru ruh halini beklemek: Pek çok kişi elindeki işlere başlayabilmek için uygun ruh haline kavuşmamın gerekliliğine inanır. Oysa olumlu ya da olumsuz duygular sebepsiz yere oluşmaz. Duyguları oluşturan zihnimizdeki düşüncelerdir; ve biz bir olayı nasıl algılar ve değerlendirirsek yüklediğimiz anlama göre duygularımız da şekillenecektir. Başarısızlık korkusu: Ertelemenin altında yatan sebeplerden biri de başarısızlıktan korkmak olabilir. Sürekli tekrarlanan başarısızlıklar öz değer eksikliği getirir. Öz değerdeki düşüş, yeni ertelemeler ve tekrarıyla oluşan kısır döngüler hayatımıza yön vermeye başlar. Erteleme, ağır depresyon ve hayal kırıklığına hatta, intihara bile yol açabilir.

Erteleme nasıl aşılır?

  1. Beklediğiniz iyi ve doğru ruh halinin asla gelmeyeceğini anlamak erteleme alışkanlığını yok etmek için çok önemlidir. Yaşamda iyi duygular kadar kötüleri de olabileceğinizi ve tüm duyguları yaşamanın insanı olgunlaştıracağını unutmayın. İşleri tamamlayabilmek için mevcut ruh halinize güvenin ya da onu dönüştürün.
  2. İşleri yapmak için ‘en doğru zaman’ diye bir kavram olmadığını hatırlayın.
  3. Korkular, onlardan uzaklaştığınızda büyür. Korkularınızın üzerine gidin. Sahip olduğunuz korkuların onlarla mücadele etmedikçe büyüdüğünü anlamak ertelemeyi durdurmanıza yardımcı olabilir.
  4. Ertelemenin getirdiği sonuçları anlamaya çalışın: Ertelemeyi bırakmazsanız, depresyona gireceğinizi bilmek harekete geçmek için motivasyon sağlayabilir.
  5.  Planlama eksikliği, ertelemenin temel sebebidir. Her gün tamamlamak için bir görev listeniz yoksa zamanınızı boşa harcamanız olasıdır.
  6. Diğer bir çözüm de enerjinizin yüksek olduğu anları keşfederek bu zamanlarda zorlu işleri bitirmektir.
  7. En önemlisi ise işleri tamamladıkça kendinizi ödüllendirmenizdir.  Bir fincan kahve ya da çikolata veya tamamlanan görevin büyüklüğüne göre ruhunuzu şımartan başka bir ödül. Ama bundan da önemlisi işi bitirdiğinizde içinizde kıpırdayan kurtulma ya da başarma duygusudur.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER