16 Nisan 2024, Salı
spot_img

Fırat Kuruca: İşlemlerin yüzde 80-90’ı dijitalleşecek

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Fırat Kuruca, 1-2 sene içerisinde işlerin büyük bir kısmının dijitale kayacağını; zaman içerisinde farkındalığın da artmasıyla işlemlerin yüzde 80-90’ının dijital ve mobile platformlardan yapılacağını söyledi.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Fırat Kuruca, bireysel emeklilik tarafında müşteriler üzerinde yapılan araştırmalara göre bir numaralı müşteri ihtiyacının fonlar hakkında bilgi almak olduğunu söyledi. BlooombergHT televizyonunda Finansal teknoloji programına katılan Kuruca, dijital çözümler ve robo-danışmanlık çözümlerinin gündeme geldiğini ifade etti.

Kuruca, önümüzdeki dönemde sektörde dijital ve mobil çözümlerin daha fazla rağbet görmeye başlayacağının altını çizdi. Robo-danışmanlıklarla müşterilerin risk profillerinin belirlenmesi, hayat döngülerine göre nerede olduklarına bakarak bunlara en uygun bireysel emeklilik varlık ve fon dağılımının önerileri geliştirildiğini kaydeden Kuruca, “Müşterilerimize yaptığımız bir takım testlerle onların risk profillerini tespit edip en uygun fon dağılımını belirliyoruz. Bunun yanı sıra yatırım yapabileceği fon enstrümanları ve konjonktürel bilgiler ve o fon enstrümanlarının geçmişteki getiri profillerini müşterilerimize aktarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

‘Şirketler dijital platformlarda kendilerini ayrıştırabilecek’

Bireysel emeklilik şirketlerinin kendilerini ayrıştırabilecekleri ana alanının hizmet platformları ve çeşitlendirmesi olduğunun altını çizen Kuruca, bu noktada dijital platformların ciddi bir alternatif sunduğunu belirtti. Müşterilerin talep ettiği hızlı ve kolay ulaşılabilir hizmetlerin dijital platformlarla ulaşılabilir hale geldiğini kaydeden Kuruca, mobil uygulamaların bu alanda sektörde çok önem kazandığını söyledi.

Müşteri davranışlarını dijitalden daha iyi takip ettiklerini belirten Kuruca, müşterilerin mobil uygulamalardan en çok birikimlerini görüntülediğini, fon dağılımlarına baktıklarını ve finansal açıdan bilgilendirici içerikleri takip ettiklerini söyledi.

‘Sektörün genç olması dijital dönüşümde avantaj oldu’

Bireysel emeklilik sektörünün gelişmiş ülkelere kıyasla 15 yıl gibi daha genç bir sektör olduğunu vurgulayan Kuruca; dijital dönüşüm tarafında Türkiye’de sektörün bunu bir avantaja çevirdiğini; çok yeni teknolojileri kullandığını ve müşterilerine bu hizmeti sağladığının altını çizdi. Şu anda sektörün dijital dönüşümünün yeni olduğunu hatırlatan Fırat Kuruca; 1-2 sene içerisinde işlerin büyük bir kısmının dijitale ve mobile kayacağını ve zaman içerisinde farkındalığın da artmasıyla işlemlerin yüzde 80-90’ının dijital ve mobile platformlardan yapılacağını söyledi.

Sektördeki müşterilerin yarısından fazlasının Y kuşağı olduğunu kaydeden Kuruca; “Bunlar dijital ile doğmuş ve büyümüş bir kuşak. Bunların da dijital beklentileri var. Bu beklentileri sundukça olumlu anlamda tepki vereceklerdir” dedi.

Mobil tarafta müşterilerin birikimlerini görüntülediğini ve kendileri ile ilgili projeksiyonlar yaptığını gördükleri ifade eden Kuruca; bu müşterilerin de birikim tutarlarını artırdıklarını gözlemledikleri belirtti. Kuruca, mobil uygulamalarda gördüğümüz bu trend ile müşterilerin zaman içerisinde fon tutarlarını daha da artırmalarını öngördüklerini sözlerine ekledi.

Esnek ve çevik bir sistem

Insurtech’in bütün dünyada çok aktif bir alan olduğunun altını çizen Fırat Kuruca; bu ekosistemi beslemenin çok önemli olduğunu ve faydalı olan teknolojileri alıp uygulamak gerektiğini söyledi. Kuruca, “Bu o kadar esnek ve çevik bir sistem ki; şirketlerin kendi iç sistemlerini de bu hızlı değişime adapte olacak şekilde hazırlamalı” dedi.

Blockchain teknolojisine de değinen Kuruca; zaman içerisinde poliçe yazılımları gibi bir çok alanda sigorta sektörünün bu teknolojiyi kullanmaya başlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: bloomberght.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER