19 Nisan 2024, Cuma
spot_img

‘Sigortalı acentesiyle kafa kafaya verip teminatları iyi belirlemeli’

17 Ağustos’ta İstanbul’da yaşanan sel, sigortanın önemini ve eksik sigortalanma olgusunu bir kez daha ortaya koyarken, SEİK Başkanı Ahmet Nedim Erdem , “Sigortalı, acentesiyle birlikte poliçedeki teminatları ve limitleri iyi belirlemeli” diyor.

HAYATIMIZ SİGORTALI / ALP SÜER

İstanbul’da 17 Ağustos’ta yine bir sel felaketi yaşandı. Basının ‘İstanbul sele teslim oldu’ klasik manşetleriyle duyurduğu olay, önceki felaketlerde olduğu gibi kentte büyük zarara yol açtı. Özellikle, bodrum katlarında dükkanları olan küçük işletme sahipleri sıkıntı içinde. 17 Ağustos’taki felaket, toplumda sigortanın önemini ve ‘eksik sigortalanma’ olgusunu bir kez daha gözler önüne serdi.

ahmet nedim erdem
Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin son sayısında SEİK Başkanı Ahmet Nedim Erdem ‘i kapağımıza taşıdık

Her zamanki gibi poliçesinde yeterli teminatları olan sigortalılar, bu ve bundan sonraki olaylarda sigorta sayesinde yaralarını kolayca saracak. Ancak, sigortalı olmayan ya da poliçelerinde yeterli teminatı olmayanlar ise hasarlarını cepten karşılayacak. Sektörde hasar deyince de akla ilk olarak eksperler geliyor. Eksperler, hasarın sigortalıya hızlı ödenmesini sağlayarak vatandaşlara rahat nefes aldırıyor. Biz de bu ay, Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin kapağında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (SEİK) Başkanı Ahmet Nedim Erdem ’e yer verdik. Aynı zamanda Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED) Başkanlığı görevini de yürüten Erdem’le Derneğin İstanbul-Şişli’deki Genel Merkez binasında yaptığımız söyleşi de bir hasar sonrası zararının büyük olduğunu söyleyip yeterince tazminat alamadığını belirten sigortalıların sorunlarını da ele aldık. Erdem, yetersiz tazminat aldığından yakınan bireylerin şikâyetlerine yönelik olarak, “Poliçenizi acentenizden yaptırın. Acentenizle birlikte teminatları ve teminat limitlerini iyi belirleyin” diyor.

Poliçe düzenlenmeden doğru tespit yapılmalı

Erdem’in verdiği bilgilere göre, şikâyetler incelendiğinde ilk olarak, sigortalılar poliçelerindeki teminatlardan yeterince bilgi sahibi değil. İkinci olarak da her emtianın bir bedeli (rayiç değeri) var. Bireylerin, kendi mülkiyetlerinde ve sigortalı emtialar için farklı talepleri ve fiyat beklentileri söz konusu olabiliyor. Eksperin görevinin objektif olarak fiyatlandırma yapmak ve sigortalıya ‘güven’ vermek olduğunun altını çizen Erdem’e göre bireylerin poliçe düzenlenmeden önce özellikle araç dışı emtia ve nesnelere ilişkin acenteleriyle birlikte doğru tespit yapmaları, söz konusu mal ve emtialar için poliçede ne tür teminatların yer almasının ve bunların ne tür fiyatlama ile yapılmasının belirlenmesi şart. Erdem, teminat limitleri acente ile birlikte oluşturulamazsa mutlaka bir sigorta eksperi talep edilmesi ve bir ön ekspertiz raporu hazırlanmasının gerekli olduğunu söylüyor.

Denge unsuru eksper

ahmet nedim erdem
‘Eksperler, sigortalı ile sigorta şirketi arasında bir terazi görevi görüyor’

Erdem’le söyleşimizde biraz da eksperlik mesleğini ve eksperin hem sigortalı hem de sigorta şirketlerine yararlarını konuştuk. Sigorta sektöründe en temel bileşenin tüketicinin sigorta yaptırma isteği ve ‘sigortalı’ olduğunu vurgulayan Erdem, sigortalının sigortacısından, ‘doğru ve hızlı hasar tespiti’ ile belirlenen tazminat miktarının en hızlı şekilde ödenmesinin sağlanmasını beklediğini söylüyor. Sigortalının aynı zamanda sigorta sektörüne ve sigortacıya güvenmek istediğini vurgulayan Erdem, güvenin de sigortalının beklentilerini hızlı ve doğru şekilde karşılamaktan geçtiğini, eksperlerin de bu noktada sigortalılara yarar sağladığını söylüyor. Eksperin, gerek sigortalı gerekse sigorta şirketinin haklarının korunması noktasında sigortalı ile sigorta şirketi arasında bir denge unsuru olduğunu, bir terazi görevi gördüğünü vurgulayan Erdem, “Nitekim eksperlik mesleği de 1900’lü yılların başında bir çok sigorta şirketinin sektöre girmesiyle doğru hasar tespiti ihtiyacından doğdu” diyor. Eksperlerin aynı zamanda maliyetleri doğru belirleyip, doğru fiyatlandırma yaparak sektör açısından da maliyet kontrolü sağladığını ifade eden Erdem, eksperlerin ülkedeki kaynakların doğru yönetimi noktasında ülke ekonomisine de ciddi katkı sağladıklarını söylüyor.

Zorunlu sigortalarda atamalar eksper havuzundan olmalı

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (SEİK) Başkanı Ahmet Nedim Erdem ’in eksperlikle ilgili olarak sektöre önemli mesajlar da verdi. 19 Ağustos itibarıyla Levhaya kayıtlı 1.253 eksperin ekonomik bağımsızlığının önemini özellikle altını çizen Erdem, tüm zorunlu sigortalarda eksper atamalarının mutlaka ‘eksper havuzu’ndan olması gerektiğini söylüyor. Eksperlerin mesleğini daha iyi icra edebilmeleri için Eksperlik Yönetmeliği’nin de günün şartlarına uygun hale getirilmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Erdem, yönetmelikte ‘ekspertiz’ tanımının da yapılması gerektiğini kaydediyor.

Dijitalleşme süreci insansızlaştırmadan yönetilmeli

Erdem’le söyleşimizin önemli bir kısmını da ‘dijital platformlar ve mobil uygulamalar’ gibi son dönemin güncel konularına ayırdık. Dijitalleşmenin hayatın önemli bir parçası haline geldiğini vurgulayan Erdem, müzik piyasasından örnek vererek, “Türkiye’de son 5-10 yılda CD satışları durdu; CD üretimi de yapılmıyor. Bunun en önemli sebebi de dijitalleşme. Koskoca müzik piyasasını durduran dijitalleşme, sigorta sektörünü nasıl etkilemesin?” diyor. Dijitalleşmenin önemli olmakla birlikte dijitalleşme sürecinin, insansızlaştırmadan yönetilmesi gerektiğini savunan Erdem, bu konuda tüketicilere de görev düştüğünü söylüyor. Tüketicilerin, son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan mobil uygulamalar vasıtasıyla poliçe satın alırken, mutlaka acente kanalını kullanmaları gerektiğini vurgulayan Erdem, söz konusu kanal vasıtasıyla poliçe satın almalarının hasar anında acente desteği ve eksper hizmetlerinden yararlanma açısından önemli olduğunu söylüyor.

Asıl bu dönemde sigortaya ihtiyaç var

ahmet nedim erdem
‘Poliçe satın alırken acente kanalı kullanılmalı’

Sigorta sektörü ile ilgili olarak düşüncelerini öğrendiğimiz Erdem, yılın ilk yarısında kasko poliçe adedinde yüzde 9 oranında daralma olduğunu ve 500 binden fazla aracın kasko sigortasını yenilemediğini kaydediyor. Bireylerin ekonomik olarak risk gördüklerinde sigortadan vazgeçtiklerini belirten Erdem, “Asıl bu dönemde sigortaya ciddi ihtiyaç var” diyor. Türkiye’de ayrıca sigortanın pahalı olduğu düşüncesinin olduğunu vurgulayan Erdem, “Sözgelimi, konut sigortasında yıllık prim tutarı ortalama 300 TL. Bu da ayda 25 TL’ye geliyor ki pek çok vatandaş rahatlıkla konut sigortası yaptırabilir. Türkiye’de sigorta penetrasyonunun artacağını düşünüyorum. Ancak, bu bireylere daha çok dokunup, temas edip anlatılarak artabilir.”

Mevzuat olarak Avrupa’dan daha ilerideyiz

Ahmet Nedim Erdem, aynı zamanda Uluslararası Otomobil Eksperleri Federasyonu (FIEA) Yönetim Kurulu Üyesi. Eksperlik açısından ülkemizi, Avrupa ülkeleriyle karşılaştırmasını istediğimiz Erdem, eksperlik konusunda özellikle mevzuat açısından Türkiye’nin Avrupa’nın ilerisinde olduğuna dikkat çekiyor. Buna karşın, operasyonel işlemlerde dijital operasyonlardan çok ‘manuel’ operasyonların ülkemizde ağırlık oluşturduğunu ifade eden Erdem, SEİK ve Dernek olarak dijital süreçlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını ve bu konuda hayli ilerleme sağladıklarını kaydediyor. Erdem, eksper rapor yazılım sistemlerinin, tüm branşlar için oluşturularak tek merkezden yönetilmesi gerektiğini söylüyor.

Erdem ne mesajlar verdi?

  • Eksperler Yönetmeliği günün şartlarına uygun hale getirilmeli.
  • Mevzuatta, mutlaka ‘ekspertiz’ tanımı yapılmalı.
  • Zorunlu sigortalarda eksper atamaları, mutlaka eksper havuzundan yapılmalı.
  • Yedek parçada yerli üretim desteklenmeli.
  • Eksper ücret yönetmeliği ivedilikle yayınlanmalı.
  • Eksper rapor yazılım sistemleri tüm branşlar için oluşturularak tek merkezden yönetilmeli.
  • Üniversitelerin sigortacılık bölümlerinde okuyanlar eksperlik mesleğini de seçmeli.

Türkiye’de yerli yedek parça üretimini artırmak için teşvik şart

SEİK Başkanı Ahmet Nedim Erdem, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sigorta şirketlerinin araçlarda ‘asgari yüzde 20 oranında’ yerli eşdeğer yedek parça kullanabilmesine yönelik genelgesi ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Türkiye, otomotivde çok ciddi ihracat yapan, aynı zamanda da ithalat yapan bir ülke. İthalatın büyük bir kısmı da ‘yedek parça.’ Bu da kamu kaynaklarının önemli ölçüde yurtdışına çıkması demek. Yeni çıkan genelge ile birlikte asgari oranda yerli parçanın kullanılacak olması doğru bir karar. Ancak üretilen yerli parçanın adetlerinin artırılması gerekli. Bunun için de teşviğe ihtiyaç var. Türkiye’de otomotivdeki hasar pazarımın yüzde 95’i sigorta sektörü üzerinden dönüyor. Sigorta sektöründe en çok kullanılan ve en maliyetli parçalara ilişkin olarak kamu kurumları ve özel sektördeki temsilciler doğru yönlendirilirse ve doğru teşvikler verilirse önümüzdeki 5 yıl içinde bu noktada ciddi adımlar atılacağına inanıyorum.”

Bilinç altını keşfe çıktı

Ahmet Bey, psikolojiye de çok meraklı. Özellikle de ‘bilinç altı’ ile ilgili kitapları okumaktan hoşlanıyor. “İnsan neyi düşünürse onu yaşar” diyen Erdem, son olarak Joseph Murphy’nin ‘Bilinçaltının Gücü’ ile Bircan Yıldırım’ın ‘Hayat Cesurlara Torpil Geçer’ isimli kitaplarını okumuş. İşten arta kalan zamanlarını, eşi ile 11 ve 5 yaşındaki iki oğluna ayıran Erdem, ailesi ile birlikte film izlemeyi de çok sevdiğini söylüyor.

Türkü aşığı Erdem…

Söyleşimizin sonunda Ahmet Nedim Erdem’i biraz da sigortacı ve eksper kimliği dışında tanımak istedik. Kendisinden öğrendiğimize göre, müzik dinlemeyi ve şarkı söylemeyi çok seven Erdem tam bir türkü aşığı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde okuduğu yıllarda üniversitenin halk müziği korosunda yer alan Erdem, pek çok Türk Halk Müziği sanatçısını dinlediğini ifade ediyor. Halk ozanlarının özel duygulara ve yeteneklere sahip insanlar olduğuna inanan Erdem’in küçük bir itirafı da var: Bağlama çalmayı denemiş, ama bu konuda yeterince başarılı olamamış.

15 yıldır sigorta eksperi

1979 yılında Sivas ilinin Divriği ilçesinde doğan Ahmet Nedim Erdem, Cumhuriyet Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Erdem, aynı üniversitenin Sigortacılık Bölümü’nü de tamamladı. Çalışma hayatına Vakıf Emeklilik’te başlayıp aynı şirkette farklı görevlerde bulunan Erdem, 2004 yılında sigorta eksperliğine başladı. Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği’nde, 10 yıldır Yönetim Kurulu Üyeliği Başkan Vekilliği görevlerinde bulunan Erdem, son 3 dönemdir Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Temmuz 2018’den beri TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (SEİK) Başkanlığı görevini de yürüten Erdem, üniversiteler ve sektörün eğitim kurumlarında eğitmenlik de yapıyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER