29 Mart 2024, Cuma
spot_img

InsurTech pazarının büyüklüğü 6 yılda 60 milyar doları geçecek

StartupMarket tarafından Sigortam.net’in katkılarıyla girişim ekosistemine destek olmak amacıyla InsurTech’ler ve InsurTechler’in geleceği hakkında hazırlanan rapora göre küresel InsurTech pazar büyüklüğü 2028 yılına kadar 60 milyar doları aşacak.

Sigorta sektörünün vazgeçilmez bir parçası haline gelen ve çok fazla avantaja sahip olan InsurTech, teknolojik yenilikleriyle çalışmaları desteklerken mentorluk, fon, tecrübe gibi konularda da fayda sağlıyor. Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde büyük ilgi gören bu yeni nesil teknoloji, çok sayıda girişimci tarafından da tercih ediliyor. 2021 yılında dünyada en çok yatırım alan InsurTech startupları ise Wefox, Bought By Many ve Guideline oldu.

StartupMarket de Sigortam.net iş birliğiyle InsurTech’teki önemli startupları, yatırımcıları, dernekleri bir noktada toplamak, InsurTech’i her yönüyle ele alabilmek ve paydaşlarla buluşturmak hedefiyle InsurTech ekosistemine dair önemli bilgilerin yer aldığı bir InsurTech raporu hazırladı.

2028 yılına kadar 60 milyar doları aşması bekleniyor

Global InsurTech Market 2021 raporuna göre küresel InsurTech pazar büyüklüğünün 2028 yılına kadar 60 milyar doları aşması bekleniyor. 2021’den 2028’e kadar yüzde 48,8’lik bir CAGR (yıllık bileşik büyüme oranı) kaydetmesi öngörülürken danışmanlık şirketi Juniper Research tarafından yapılan araştırmaya göre de InsurTech’lerin pm üretimi 2025 yılına kadar 566 milyar doların üzerine çıkacak. Bu da 2020’deki 250 milyar $’lık üretimin yüzde 123’lük bir artış ile sektörün küresel olarak sigorta primlerinin yüzde 8’ini karşılayacak.

Sektör paydaşları için verimli bir kaynak

Rapor hakkında konuşan StartupMarket Kurucu Ortağı ve CEO’su Serkan Bağçe, “Startup ekosistem oyuncularını bir araya getiren lider platform StartupMarket olarak girişim ekosistemine destek olmak amacıyla günden güne büyüyen InsurTech’ler ve geleceği hakkında bir rapor hazırladık. Pazar büyüklüğü 2028 yılına kadar 60 milyar doları aşacak olan InsurTech’teki önemli startupları, yatırımcıları, dernekleri bir noktada toplamak, InsurTech’i her yönüyle ele alabilmek ve paydaşlarla buluşturmayı hedefleyen raporda InsurTech ile ilgili önemli bilgilere yer verdik. Tüm sektör paydaşları için verimli bir kaynak olmasını dileriz. Keyifli okumalar.” dedi.

InsurTech sigorta sektörünü ileriye taşıyacak

Raporun hazırlanmasına katkı sunan Sigortam.net’in CEO’su Bora Uludüz ise ülkemizde sigorta sektörünü ileriye taşıyacak makro trendin InsurTech olduğunu söyleyerek “Ülkemizde InsurTech, büyüme hikayesinin henüz başlarında ancak büyümenin katlanarak artacağını öngörüyoruz. Sigorta sektöründe hizmetlerin daha hızlı, daha kolay ve daha ucuz olması için InsurTech kritik öneme sahip. Türkiye’de sigorta teknolojileri fintech altındaki dördüncü büyük dikey. Bu alanda rekabetin daha da artması gerektiğine inanıyoruz çünkü müşteri için sağlanabilecek çok fazla fayda var. Bu alanda daha fazla yatırım gelmesi konusunda hem istekliyiz hem de ümitliyiz. Dijitalleşmeyle birlikte sigortacılık ekosisteminin de büyüyeceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

InsurTech küresel ekonomik krize çözüm olabilir

InsurTech raporuna göre yapay zekâ, insandan doğacak hataların birçoğunu bertaraf edebilmesinden ötürü, sigorta sağlayıcılarının daha hızlı doğru raporlama yapmasını sağlayabilecek. Dünya genelinde dijital girişimlere yapılan yatırımlar her geçen yıl artmakla birlikte InsurTech sektörü, bu girişimler içerisinde ön sıralarda yer alıyor. InsurTech küresel ekonomik krizin çözümü olarak görülüyor. Büyük ekonomilerin beklenmedik şoklara karşı 10 yıl önceye göre daha kırılgan olduğu düşüncesi hâkim.

Türkiye’deki InsurTech sayıları dünyanın gerisinde  

Rapora göre ABD, rekabetçi pazarı ve girişimci ruhu nedeniyle birçoğunun sigorta teknolojisinde başarılı bulduğu 1370 InsurTech şirketi ile “küresel InsurTech” pazar payının yüzde 44’ünü elinde tutuyor. Birleşik Krallık, kurulmuş 313 InsurTech ile InsurTech inovasyonu için ikinci sırada. Araştırma şirketi FT Partners tarafından yayınlanan ‘’2021 InsurTech’’ raporuna göre ABD dışındaki InsurTech sayısının arttığı gözlemleniyor. Dünyadaki InsurTech sayıları incelendiğinde Türkiye’deki InsurTech sayılarının daha az olduğu göze çarpıyor. Bu noktada yapılacak yatırımlar, kuluçka ve hızlandırma programları, sigorta şirketlerinin düzenleyeceği InsurTech etkinlikleri sektöre olan bakış açısını değiştirecek ve dijitalleşen dünyada Türkiye’nin de öne çıkmasını sağlayacak.

Sigortacılıktaki yapay zekâ harcamaları 2023’te 98 milyar dolara yaklaşacak

ABD’de 1370, Birleşik Krallık’ta 313, Almanya’da 130, Türkiye’de ise 93 InsurTech’in bulunduğu aktarılan raporda, 2019’da 37 milyar dolar olan sigortacılıktaki yapay zekâ harcamalarının 2023’te 97,9 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor. Rapora göre, tüm bu yeni gelişmeler sigorta şirketlerinin rollerini gereksiz kılmayacak ancak sigorta şirketlerinin gelecekteki çalışma şekillerini etkileyecek. Yapay zekâ ise sigorta sektörü de dahil olmak üzere hemen hemen her pazarda dalgalar yaratıyor. Amerikan danışmanlık firması Gartner’a göre, sigorta şirketlerinin yüzde 51’i yapay zekâ teknolojilerine yatırım yapıyor. Yapay zekâ ve makine öğrenimi ile otomatikleştirilebilen çok sayıda manuel işlemi kullanan sigorta sektörü, yapay zekânın en fazla dokunduğu sektörler arasında yer alıyor.

XaaS yatırımları güçlenecek

Rapora göre, 2022 ile birlikte tüketicilere esneklik, rahatlık ve kontrol imkanı; sigortacılara ise maliyet optimizasyonu sunan ödeme çözümleri üretmek adına çalışmaların yükselişe geçmesi bekleniyor. Sigorta sektörünün teknolojik gelişmelere daha hızlı uyum sağlamaya başlamasıyla birlikte müşterilere pek çok dijital çözüm sunulmaya başlandı. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren ise sektörün korumasında ilerlemeler sunarken, hızla ölçeklenen bulut tabanlı hizmetler olmak üzere dönüştürücü XaaS yatırımlarına ve ortaklıklarına yöneliminin güçlenmesi bekleniyor.

Yılın ilk yarısında InsurTech sektöründe 4,49 milyar dolar yatırım yapıldı

2022’in ilk 6 ayında InsurTech sektöründe toplam 203 anlaşmada 4,49 milyar dolar yatırım yapıldığı belirtilen raporda “InsurTech sektöründe yapılan yatırım tutarlarını aylık bazlı incelediğimizde ocak ayında 512 milyon dolar, şubat ayında 437 milyon dolar, mart ayında 972 milyon dolar, nisan ayında 614 milyon dolar, mayıs ayında 1,413 milyar dolar, haziran ayında ise 546 milyon dolar yatırım gerçekleşti. Yatırım adetlerine göz attığımızda ise ocak ayında fintech alanında yapılan 362 yatırımın 36’sı, şubat ayında yapılan 369 yatırımın 32’si, mart ayında yapılan 347 yatırımın 44’ü, nisan ayında yapılan 337 yatırımın 25’i, mayıs ayında yapılan 340 yatırımın 39’u, haziran ayında yapılan 312 yatırımın 27’si InsurTech alanında.” ifadelerine yer verildi.

Raporun tamamına https://blog.startupmarket.co/wpcontent/uploads/2022/08/STARTUPMARKET-Agustos-2022-InsureTech-Raporu_compressed.pdf üzerinden ulaşılabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER