24 Nisan 2024, Çarşamba
spot_img

İşyerinizdeki riskleri ‘sigorta’ya emanet edin

Pandemi döneminin getirdiği birçok zorluk yanında son yıllarda giderek artan riskler ve afetler, işyerleri sahiplerinin ve esnafın kaygılarını daha da artırdı. Sigorta şirketlerinin işyerlerinin ihtiyaçları doğrultusunda hazırladığı işyeri ve esnaflara yönelik sigorta ürünleri özellikle yaşanan afetler sonrasında daha da çok talep görmeye başladı.

SİGORTAMEDYA / SEVGİ BAŞARAN

Türkiye’de yaşanan afetlerin sayısı giderek artıyor. Sadece bu yıl içinde önce birçok bölgede yaşanan yangınlar ve sonrasında da meydana gelen sel afetleri herkesi artan riskler konusunda yeniden düşünmeye itti. Çünkü yeni afetlerin yaşanması kaçınılmaz gözüküyor. Öte yandan bu afetler sonrasında sadece insanlar, konutlar ve araçlar hasar görmedi.

Aynı zamanda birçok küçük işletme ve esnaf da bu afetlerden nasibini aldı. Özellikle sel ve yangın felaketinin yaşandığı bölgelerde faaliyet gösteren işyerleri ve esnaflar için kaybedilen değerleri yerine koymak çok da kolay değil. Fakat artan risklere rağmen ülkemizde özellikle işyerleri ve dükkânlar için sigorta yaptırma oranı oldukça düşük. Bugün Türkiye’de faaliyet gösteren Küçük ve Orta Ölçekli İşletme sayısı 3.2 milyon.

Bu rakam dikkate alındığında ülkemizdeki tüm işletmelerin yüzde 99’u KOBİ kapsamında değerlendirilebilir. Fakat sigortalılık oranına bakıldığında işletmelerinin yüzde 60’ından fazlasının sigortası yok. Ekonominin can damarı olan KOBİ’lerin ve esnafların risklerinin teminat altına alınması, ülke ekonomisinin gelişimi açısından da büyük önem taşıyor.

İşyerlerinin sürekliliklerini sağlamak amacıyla beklenmedik durumlarda karşılaşabilecekleri başta yangın, hırsızlık ve doğal afetler gibi risklere karşı kendilerini güvence altına almaları gerekiyor.

Özellikle pandemi döneminin getirdiği birçok zorluk yanında son yıllarda yaşadığımız giderek artan birçok risk tüccarın ve esnafın kaygılarını daha da artırdı. Bu kapsamda KOBİ’lere ve küçük esnaflara yönelik sunulan sigorta paketleri ve sunduğu güvenceler oldukça önemli.

Sigorta şirketleri esnaf ve işyerlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdikleri sigorta ürünleri ile onları özellikle yangından hırsızlığa, kira kaybından sel baskınına, iş durmasından cam kırılmasına kadar pek çok riske karşı güvence sağlıyor.

Sigorta farkındalığı oluşturmak istiyoruz

Türkiye’deki esnafın ve küçük işletmelerin sigortalılık oranının oldukça düşük olduğunu ve bu kitlenin önemli bir kısmının henüz sigorta ile tanışmadığını  belirten Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, “Biz de bu noktada hem esnaf hem de tacirlerimiz için Yedekleyen İş Yeri Sigortası ve Basiretli Tacir İş Yeri Sigortasını hayata geçirdik. Bu ürünlerimizin en önemli amacı, sigorta farkındalığı yaratmak” dedi.

Felaketler sigortanın önemini hatırlattı

Yaşar’a göre Türkiye’de son dönemlerde meydana gelen afetler, esnaf ve iş yeri sahipleriyle birlikte konut sahipleri için de sigortanın önemini hatırlattı. “Yaşanan afetler üzerinden çok kısa bir süre geçtiği için yansımalarını henüz net bir şekilde göremiyoruz” diyen Yaşar, şunları söyledi: “Gönül isterdi ki bu tip afetler olmadan sigorta bilinci yaygınlaşsın. Eminiz ki kısa bir süre içerisinde bilinç daha da artacak ve satışlara yansıyacak.”

Yaşar’a göre, işletmeler; ticari faaliyetlerini sürdürmek, sermayelerini ve yatırımlarını korumak için sigorta yaptırmak zorunda. “İşletmenin sigortası olması, o işletmenin ürün veya hizmetine katkı sunan bir unsurdur” diyen Yaşar, Yedekleyen İş Yeri ve Basiretli Tacir ürünlerinin esnafları ve işletmeleri, doğal afetleri ve kazaları düşünmeden, işlerine ve müşterilerine odaklanarak ve tüm kaygılarından kurtarmaya imkân verdiğini söyledi.

Felaket yaşanan bölgelerde İşyeri poliçesine olan talep arttı

Yaşanan felaketler çok yeni olmakla beraber KOBİ’ler ve küçük esnaflarda henüz istenilen sigortalılık oranına ulaşılamadığını ve yeterli bilinç düzeyinin oluşmadığını belirten Generali Sigorta Oto Dışı-Bireysel ve KOBİ Sigortaları Müdürü Dr. Gökhan Yıldırım, “Maalesef ülkemizde yaşanan doğal ya da doğal olmayan birçok felaket kolayca unutulabiliyor. Daha önce yaşanan acı tecrübelere rağmen ülkemizde genel sigortalılık oranının henüz istenen seviyede değil. Sektörümüz bu oranın istenen seviyeye gelmesi için aralıksız çalışıyor” dedi.

Türkiye’de 2020 yılı verilerine göre finans ve sigorta faaliyetleri hariç toplam 3.2 milyon KOBİ’nin olduğunu belirten Yıldırım, “Ülkemizdeki tüm işletmelerin % 99’u KOBİ kapsamında değerlendiriliyor. Aslında birçok sektör KOBİ’lerin ve küçük esnafların önemini keşfetmeye başladı.

Örneğin bankaların KOBİ’lere ve küçük esnafa verdiği krediler sürekli artış gösteriyor. Birçok sektör KOBİ’ler için kampanyalar yaparak müşteri sayılarını arttırmaya çalışıyor. Sektörümüz açısından da KOBİ’ler ve küçük esnaf son derece önemli. Çok yakın zamanda lanse ettiğimiz Ekmek Teknem Sigortası ürünümüzü gelen taleplere ve ihtiyaçlara göre sürekli güncelliyoruz” dedi.

Yaşanan felaketlerin bu konuda sunulan ürünlere olan talebi bir miktar arttırdığını da belirten Yıldırım, özellikle orman yangınlarının yaşandığı yerlerden çok sayıda poliçe talebinin geldiğini söyledi. Yıldırım, “Tabii ki önemli olan bu taleplerin artarak devam etmesi. Unutulmamalıdır ki yaşanan her felaket bireylerin ve işletmelerin ekonomik hayatlarını ciddi biçimde etkiliyor. Generali Sigorta olarak KOBİ’ler ve esnaflar için çok geniş teminatlar içeren ürünlerimiz mevcut. Tüm amacımız KOBİ’lerin ya da esnafların ekonomik hayatlarında karşılaşabilecekleri riskleri güvence altına almak” diye konuştu.

İşyeri sigortası nedir? Neleri kapsar?

İş yeri sigortası ürünleri ana hatları ile işletmenin; ticari mallarını, demirbaşlarını, depoladığı ürünleri, satıştaki ürünlerini, yarı mamulleri, mamulleri, sabit dekorasyonlarını, camlarını, üçüncü şahıslara ait emanet malları, komşulara verilecek olan zararları, işverenin ihmali veya kusuru sonucu işçiye gelebilecek zararları, iş durmasını, hukuksal korumayı, üçüncü şahıslara gelebilecek zararları, çalışanların ferdi kaza hasarlarının teminatları sağlayarak tüzel kişileri koruma altına alan sigorta poliçeleridir.

TAŞKIN SULARI İLÇE MERKEZİNE KADAR ULAŞIRKEN İŞ YERLERİNİ SEL SULARI BASTI. SEL SULARI, EVLERİN DUVARINA KADAR DAYANDI (KADİR ARSLAN/KIRIKKALE-İHA) Kırıkkale’nin Delice ilçesine bağlı Çerikli beldesinde şiddetli yağış sele neden oldu. Cadde ve sokaklar sular altında kalırken çok sayıda ev ve iş yeri de hasar gördü.

İşyerleri ve esnaflar sigorta yaptırırken nelere dikkat etmeli?

-İş yeri sahipleri; sigorta yaptırırken işletmesini tehdit edebilecek riskleri iyi analiz etmeli. Satın aldığı poliçede bu teminatları aldığından emin olmalı

-Diğer önemli bir husus ise sigorta bedelinin, iş yerindeki kayba uğrayacak mal varlıklarının değerine uygun olması.

-Profesyonel destek alınması yaşanabilecek eksik sigorta risklerine karşı çok önemli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER