29 Mart 2024, Cuma
spot_img

Kaskoda ‘elektrikli’ dönem başladı!

Gerek dünyada, gerekse Türkiye’de elektrikli ve hibrit araç sayısı giderek artıyor. Son yılların popüler trendi haline gelen ve hem satışı, hem de kullanımı gittikçe artan elektrikli ve hibrit araçlar için sigorta şirketleri de harekete geçti.Yeşil dönüşümün simgesi elektrikli ve hibrit otomobillerin ihtiyaçlarına yönelik özel kasko ürünleri bir bir devreye girmeye başladı.

SEVGİ BAŞARAN

Fosil yakıtların çevreye verdiği zararı azaltmak amacıyla son yıllarda sanayiden hizmet sektörüne kadar birçok alanda ‘yeşil bir dönüşüm’ yaşanıyor. Dünyada birçok sektörde bu yönde yapılan çalışmalar hızlanırken, otomotiv şirketleri de artan elektrikli ve hibrit araç yatırımları ile bu dönüşüme destek veriyor. Dünyada yaşanan bu gelişmeleri Türkiye’de yakından takip ediyor. Elektrikli ve hibrit otomobil sektöründe küresel bir oyuncu olmak üzere devlet eliyle hayata geçirilen Türkiye’nin Otomobil Projesi, ‘Yerli otomobil’e ek olarak son dönemde özel sektörde de elektrikli araç üretimine yönelik yatırımlar artmaya başladı. Bu durum çevreye duyarlı tüketicilerin otomobil tercihlerine de yansıyor. Sigorta sektörü de dünyada ve Türkiye’de elektrikli ve hibrit araçlarda yaşanan bu gelişmelere kayıtsız kalmadı. Trafikte sayıları gittikçe artan elektrikli ve hibrit otomobillerin ihtiyaçlarına yönelik sigorta şirketleri tarafından hazırlanan kasko ürünleri bir bir devreye girmeye başladı. Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketleri hazırladıkları kasko ürünleri ile bu pazarda da iddialarını ortaya koyuyor.

Foto: Mehmet tümer

Doğa Sigorta ‘Yerli Otomobil’e yerli partner olmak istiyoruz

Son dönemde sadece devlet eliyle geliştirilen ‘Yerli otomobil’e ek olarak özel sektör de elektrikli araç üretimine yönelik yatırımların başladığına dikkat çeken Doğa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tümer, “Türkiye’nin yerli ve milli sigorta şirketi Doğa Sigorta olarak biz de “Yerli Otomobil”e sigorta sektöründe “Yerli Partner” olabilmek için gerekli hazırlıkları tamamladık ve “Doğa’l Kasko” ürünümüzü hayata geçirerek elektrikli veya hibrit otomobillerin sigortalanması konusunda önemli bir bilgi birikimine sahip olmak için çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.

Elektrikli araçlarda sigortalılık oranı artıyor

Tümer, bu araçların yeni nesil sıfır kilometre araçlar olması sebebi ile sektörde elektrikli veya hibrit otomobillerin kasko sigortaları açısından da artan bir sigortalılık oranı yaşandığını da söyledi. Doğa Sigorta olarak piyasa şartları ve sigortalı taleplerini yakından takip ettiklerine dikkat çeken Tümer, “Oluşan fırsatlar doğrultusunda sigortalılarımız için ürün ve teminat çeşitliliği oluşturmaya çalışıyoruz. Elektrikli ve hibrit araçlar için sunduğumuz kasko ürünü de bunlar arasında yer alıyor” dedi.

“Doğa’l Kasko adlı ürünümüz ile elektrikli ve hibrit araçları teşvik ederek farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz” diyen Tümer, gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakmayı arzuladıklarına dikkat çekti ve ekledi: “Doğa Sigorta olarak bu poliçe ile Kasko Sigortası teminat kapsamına giren durumlarda sigortalıda, araçta ya da üçüncü şahıslarda ortaya çıkan zararı teminat limitleri tutarında karşılamakla birlikte; deprem, yangın, dolu, toprak kayması gibi doğal afetler nedeniyle aracın zarar görmesi durumunda da sigortalılarımızı yalnız bırakmıyoruz.”

İhtiyaca uygun teminatları almak önemli

Elektrikli ve hibrit araç sahiplerinin kasko poliçesi satın alırken öncelikle ihtiyaca göre en uygun teminatları almaları gerektiğini ifade eden Tümer, “Mesela, Kasko Sigortası’nda İhtiyari Mali Mesuliyet teminatının alınmaması primin düşük olmasını sağlar, ancak kaza anında karşı araca verdiğiniz zarar Trafik Sigortası teminat limitinin üstünde kalırsa limiti aşan tutarı sigortalının karşılaması gerekecektir. Elektrikli veya hibrit otomobillerin fosil yakıtla çalışan otomobillere göre farkları araçlarda ayrıca elektrik sistemini devreye alıp çalıştıran batarya donanımlarının ve elektrik motorlarının bulunmasıdır. Özellikle poliçelerini yaptıran sigortalıların batarya donanımlarını ve elektrik motorlarını teminat altına almaları oldukça önemli” diye konuştu.

Türkiye piyasasında mevcut yetkili satış ve servis ağları bulunan araçların tamiratlarının ilgili markaların tüm yetkili servislerinde yapılabildiğini kaydeden Tümer, “Gerekli yedek parçaların bu servislerde rahatlıkla temin edilebildiği yaptığımız saha çalışmalarında görüldü. Türkiye’de servisi olmayan elektrikli veya hibrit otomobillerin hasar tamiri ve lojistiği açısından sorun yaşanacağı ve genel müşteri memnuniyetsizliği oluşacağı tespit edildiğinden şimdilik bu tür araçlar için teminat sağlayamıyoruz” dedi.

Kasko fiyatları farklılık gösterebiliyor

Araç kasko fiyatları hibrit olanlar tam elektrikli olanlara göre farklılık gösterebiliyor. Bunun nedeni hibrit araç üretimini seri şekilde Türkiye’de de yapan ve piyasada oldukça talep gören markalar var. Bu markalarda servis ve parça sıkıntısı olmadığı için normal kaskolar ile aynı olmasa bile ona yakın fiyatlarda kasko sigortası fiyatları çıkabiliyor. Ancak elektrikli araçlarda özellikle Türkiye’de servis ve parça sıkıntısı olan araçlarda kasko fiyatları hibrit ve normal araçlara göre biraz yüksek olabiliyor. Öte yandan ister hibrit, ister elektrikli araç olsun normal araçlara göre trafik sigortasında fiyatlar değişmiyor. Bunun nedeni ise trafik sigortasının kendi aracınızı değil karşı tarafın yani 3. şahıslara vereceğiniz hasarı karşılaması.

Elektrikli otomobil için kasko poliçesi satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Elektrikli veya hibrit otomobillerin fosil yakıtla çalışan otomobillere göre farkları araçlarda ayrıca elektrik sistemini devreye alıp çalıştıran batarya donanımlarının ve elektrik motorlarının bulunmasıdır. Özellikle poliçelerini yaptıran sigortalıların batarya donanımlarını ve elektrik motorlarını teminat altına almaları oldukça önemli.-Elektrikli otomobilleri şarj etmek için bir tür elektrik prizine takmak gerekiyor. Kendi evinizin garajında belki bu kablolar çok büyük bir problem yaratmaz. Fakat sokakta başka insanların da geçme ihtimali olan yerlerde elektrikli otomobilinizi şarj etmek isterseniz o zaman aslında potansiyel bir tehlike oluşturabilirsiniz. Bu nedenle elektrikli otomobiliniz için bu tür riskleri de kapsayan bir kasko poliçesi seçmelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER