19 Nisan 2024, Cuma
spot_img

Kooperatif sigortacılığının dünü ve bugünü masaya yatırıldı

2Koru Mütüel Sigorta’nın düzenlediği ‘Yeni Bir Sigortacılık Modeli: Kooperatif Sigortacılığı’ konferansında; karşılıklılık prensibi, sigorta kooperatiflerinin işleyişi ve sürdürülebilirliği, Avrupa ülkelerinde kooperatif sigortacılığı uygulamaları, kooperatif sigortacılığının Türkiye’deki potansiyeli ele alındı. 

ŞERİFE TÜRK

Koru Mütüel Sigorta, Türkiye için yeni olan kooperatif sigortacılık modelinin tanıtımını yapmak amacıyla 24 Nisan 2014 tarihinde “Yeni Bir Sigortacılık Modeli: Kooperatif Sigortacılığı” adlı konferans düzenledi. Milli Reasürans Salonu’nda gerçekleşen konferansta; karşılıklılık prensibi, sigorta kooperatiflerinin işleyişi ve sürdürülebilirliği, Avrupa ülkelerinde kooperatif sigortacılığı uygulamaları, kooperatif sigortacılığının Türkiye’deki potansiyeli ve benzeri konulara cevap arandı.

Uzmanlar görüşlerini paylaştı
İki oturumda gerçekleşen konferansın ilk oturumunda Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Karasu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Yusuf Üstün, kooperatif sigortacılığının Türkiye’de uygulanmasına ilişkin, Avrupa Mütüel Sigortacılar ve Sigorta Kooperatifleri Birliği (AMICE) Genel Sekreteri Gregor Pozniak ise Avrupa’da kooperatif sigortacılık pazarı ve AMICE’nin üyelik yapısı ile ilgili bilgiler aktardı.

Konferansın son oturumunda, 2012 yılından bu yana Koru Mütüel Sigorta’nın ortağı olan, çalışma modelleri ve hizmet verdikleri bölgeye katkıları ile Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterilen Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, kooperatifçilik ve Koru Mütüel Sigorta işbirliği hakkında konuştu. Fransa’da sigorta kooperatifi olarak yolculuğuna başlayıp 11 farklı ülkenin yanı sıra Türkiye’de de faaliyetlerini yürüten, sektörün önemli aktörlerinden biri olan Groupama Sigorta’nın Genel Müdürü Ramazan Ülger ise Groupama’nın lokal bir kooperatif olarak başlayıp, dünya devi olma süreci hakkında bilgi verdi. Belçika’nın en büyük sigorta kooperatiflerinden biri ve aynı zamanda AMICE üyesi olan P&V Group şirketinin Halkla İlişkiler Koordinatörü Julien Hayen, Belçika’da sigorta kooperatiflerinin durumu ve şirketi P&V Group’a ilişkin bilgileri paylaştı. Konferansın son konuşmacısı MNS Consulting Aps. Genel Müdürü Mogens N. Skov da Danimarka’da sigorta kooperatiflerinin durumu ve önümüzdeki süreçte kooperatifler için nihai çözümler hakkında bilgi verdi.

4Mütüel sigorta şirketlerinden 1.2 trilyon dolar prim üretimi
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Koru Mütüel Sigorta Kooperatifi Genel Müdür Vekili Hüsamettin Doğramacı, şirketin kuruluş aşamasından bugüne gelinen süreçle ilgili bilgiler verdi ve karşılıklı sigortanın dünyadaki gelişimini gözler önüne serdi.

Mütüel sigorta sektörünün son beş yıl içinde büyüdüğünü ve en yüksek büyümenin İtalya, Güney Kore ve İsveç’te gerçekleştiğini dile getiren Doğramacı, dünyada mütüel sigorta şirketlerinin 2012 yılında 1.2 trilyon dolar oranında prim üretimi yaptığını, bunun yüzde 54’ünün hayat, yüzde 46’sının hayat dışı branştan elde edildiğini belirtti.

Türkiye’de ise 88 bin kooperatif olduğunu söyleyen Doğramacı, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de iki kooperatif sigorta şirketi var. Koru Mütüel Sigorta bunlardan ilki ve 2010’da kuruldu. 2011 yılında da faaliyetlerine başladı. Sadece ortaklarına hizmet veren Koru Mütüel Sigorta, kurulduğu günden bugüne 21 aracıyla çalışıyorken 190 aracıyla çalışmaya başladı. Ortak sayısını 207’den 75 bin 800’e, sermayesini 20 binden TL’den 14 milyon TL’ye yükseltti. Kooperatifimiz son iki yıl içinde 177 bin poliçe düzenleyerek 65 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdi. 15 bin 500 ortağına 105 milyon TL’lik hasar tazminatı ödedi.”

Koru Mütüel Sigorta’nın gelecek beş yıl içinde yazılan primlerini 60 milyon TL, sermayesini 40 milyon TL, ortak sayısını 200 milyon kişiye çıkarmayı hedeflediğini kaydeden Doğramacı, Koru Mütüel Sigorta’nın ortaklarının sigorta ihtiyaçlarına yönelik çalıştığını ve asıl hedeflerinin ortaklarının uzun vadede ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirtti.

Kooperatif sigorta şirketleri, kârını ortaklarıyla paylaşır
Kooperatif sigorta şirketine üyelerin asgari 100 TL’lik sermaye payı ile ortak olabileceğini söyleyen Doğramacı, “Kooperatif sigorta şirketleri, yılsonunda toplanan ortaklık payları ve primlerden elde edilen gelirlerle, ödedikleri paralar ve yaptıkları masraflar dikkate alındıktan sonra çıkan hâsılatı ya sermayelerine katarak daha da güçlü hale gelirler ya da ortaklarıyla eşit olarak aralarında paylaşırlar. Kooperatifin gideri gelirinden fazla olursa bu durumda kooperatifin mantığına göre, ‘sınırlı sorumlu’ olan kooperatif ortaklarının, ortak oldukları payın bir mislini ödeme yükümlülüğü var” diye konuştu.

IMG_0916-001

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi Yusuf Üstün: “Ortaklık bedelini 100 TL’den 1 TL’ye düşürmek için çalışıyoruz”
Kooperatif sigortacılığın ayağına takılan taşları belirlediklerini ve bunları yeni Kooperatifler Kanunu ile düzenlemeyi düşündüklerini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi Yusuf Üstün, şöyle konuştu: “Geleneksel sigorta şirketleri ile rekabet edilebilir bir fiyatlandırmanın olabilmesi için, ortaklık bedelinin 100 TL’den 1 TL’ye düşürülmesi için çalışmalar yapıyoruz. Ortaklar pay defterinin elektronik ortamda tutulmasını yeni kanuna ilave etmek istiyoruz. Türkiye’de yüzde 55’ oranında yapı kooperatifi bulunuyor. Gereksiz ne kadar Kooperatif varsa sicil kaydından silip, ortadan kaldırmak istiyoruz. 80 bin kooperatifin 40 binini kaldırmayı düşünüyoruz.”

AMICE Genel Sekreteri Gregor Pozniak: “Mütüel sigorta şirketleri daha dayanıklıdır”
İyi bir sigortacının kâr edebilir düzeyde iş yapması gerektiğini vurgulayan Avrupa Mütüel Sigortacılar ve Sigorta Kooperatifleri Birliği (AMICE) Genel Sekreteri Gregor Pozniak, mütüel sigortacılıkta elde edilen kâr payının temettü şeklinde hisse sahiplerine dağıtıldığını bu nedenle şirketlerin, hisselerin değerini artırmaya yönelik çalıştığını kaydetti. Pozniak, “Mütüel sigortacılıkta kâr tamamen üyelerin faydası için kullanılıyor. Mütüel sigorta şirketleri rakiplerine göre daha fazla dayanıklıdır. Avrupa’da yüzde toplu 128.5 pazar payına sahip mütüel sigorta sektörünün 200 milyon Avrupalı üyesi ve 300 milyondan fazla çalışanı var. AMICE ise sektörü iyileştirmeye çalışan bir birlik. AMICE olarak lobi faaliyetlerinde bulunuyor, fikirlerimizi savunuyoruz, üyelerimizi dinliyoruz. Küçük, uzmanlaşmış sigorta şirketleri için güvenli bir gelecek temin etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Karasu:
“Her yeni sigorta oluşumunu destekleyeceğiz”
Türkiye’nin demografik yapısı ile ilgili bilgiler veren Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Karasu, Müsteşarlığın her yeni sigorta oluşumunu marketteki bir ürün gibi görerek destekleyeceklerini belirtti. Karasu, “Bir ülkenin gerçek kazanımı devletten bir şey beklemeyen bireylerin varlığıdır. Kooperatif kavramı da kişilerin kendi çabalarıyla iş ortaya koymasıdır. Kooperatif şirketlerin varlığı sektörün güvenidir. Koru Mütüel Sigorta bu kapsamda bizden her türlü desteği alacaktır” dedi. Sigorta piyasasına ilişkin verileri açıklayan Karasu, “2013’te yazılan toplam prim 24.2 milyar TL, hayat dışı branşa yazılan toplam prim 20.8 milyar TL, hayat branşına yazılan toplam prim 3.4 milyar TL, hayatta teknik kâr 430 milyon TL, hayat dışı ise 878 milyon TL oldu. 2013, düzelme yılıydı. 2014’te de gerek BES gerek hayat ve hayat dışı satışlarının büyümesini umuyoruz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER