20 Nisan 2024, Cumartesi
spot_img

Mobil Kaza Tutanağı, hasar süreçlerine hız kazandıracak

16102014tv1 Hayatımız Sigortalı programının bu haftaki konuğu olan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Müdürü Aydın Satıcı, Mobil Kaza Tutanağı’nın sigortalıya getirdiği kolaylıklar ve avantajlar hakkında detaylı bilgiler verdi.

SİGORTAMEDIA

Ekonomi gazetecisi ve Dünya Gazetesi Yazarı Can Kantar’ın hazırlayıp sunduğu Kanal A ekranlarında izleyicisiyle buluşan Hayatımız Sigortalı programı, bu hafta Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Müdürü Aydın Satıcı’yı ağırladı. Mobil Kaza Tutanağı’nın sigortalıya getirdiği kolaylıklar ve avantajlar hakkında detaylı bilgiler veren Satıcı, kâğıt üzerinde olan yazılı Kaza Tespit Tutanakları’nın ortalama 14 gün içinde sonuçlandırıldığını, yeni uygulama ile bu sürecin 2 günde tamamlandığını açıkladı. Sigorta şirketleri kazadan anında kaza haberdar olacağını ifade eden Satıcı, böylece hasar süreçlerinin de hız kazanacağını belirtti.

Kaza Tespit Tutanağı’nın 2008 yılında uygulamaya alındığını açıklayan SBM Müdürü Aydın Satıcı, tutanak ile kaza durumunda iki tarafın kaza ile ilgili bilgileri trafik polisini beklemeden doldurup sigorta şirketlerine ulaştırdığını söyledi. Kâğıt üzerinde işlenen tutanağa ek olarak hazırladıkları yeni mobil uygulama ile artık dijital ortamda da Kaza Tespit Tutanağı hazırlandığını kaydeden Satıcı, sigortalıların maddi hasarlı kazalarda kolayca ve hızlı şekilde işlerini halledebileceklerini ifade etti.

Yoldan geçen birinin akıllı telefonunu bile kullanabilirsiniz
Akıllı telefonların uygulama mağazalarından “mobil kaza tutanağı”nın ücretsiz indirilebileceğini belirten Satıcı, “Akıllı telefonlar sayesinde kâğıt, form kalem, fotokopi makinesi aramadan 5 dakika içinde tutanak hazırlanabilecek. Taraflardan birinin dahi akıllı telefonun olması tutanağın hazırlanması için yeterli. Şu an 30 milyon kişi akıllı telefon kullanıyor. 18 milyon civarında araç 15 milyon civarında da trafik poliçesi olduğunu düşünürsek en azından taraflardan birinin akıllı telefonu olacaktır. Olmaması durumunda da yoldan geçen birinin akıllı telefonunu bile kullanabilirler” dedi.

16102014tv2Mobil Kaza Tutanağı uygulaması, adım adım sürücüyü yönlendiriyor
Uygulamanın adım adım sürücüyü yönlendirdiğini söyleyen Satıcı, kullanımının da çok kolay olduğunu dile getirdi. Sürücülerin, trafik poliçelerindeki karekodu okutarak hiç bir bilgi girişi yapmadan tüm işlemlerini gerçekleştirebileceklerini ifade eden Satıcı, “TC kimlik ve plaka bilgisiyle sbm.org.tr’den poliçe bilgilerine ulaşan vatandaşlar, karekodlarını görebilir ve bunun yazılı çıktısını alarak yanlarında taşıyabilirler. Eğer karakod yoksa yine TC kimlik ve plaka numarasıyla Mobil Kaza Tutanağı uygulamasında poliçe bilgilerine ulaşabilirler” açıklamasında bulundu.

Sigorta şirketleri kazadan anında haberdar olacak
Kaza Tespit Tutanağı mobil ortamda girildikten sonra sigorta şirketlerinin o kazadan anında haberdar olduğunun altını çizen Satıcı, şöyle devam etti: “Mobil Kaza Tutanağı uygulamasına giriş yapıldıktan sonra bir numara veriliyor. Sigortalılar bu numaradan kaza tutanaklarını takip edebiliyorlar. Tutanak bilgileri arasında sürücülerin e-mail adreslerini ve cep telefon bilgilerini de alıyoruz. Kusurun kimde olduğu belirlendiği an taraflara SMS gönderiyoruz. Artık sigortalılar kaza yaptıklarında sigorta şirketinin peşinden koşmayacaklar diyebiliriz. Zaten sigorta şirketleri sigortalılarına ulaşıyor olacaklar.”

Uygulamanın dünyada bir benzeri yok
Kâğıt üzerinde olan yazılı kaza tespit tutanaklarının ortalama 14 gün içinde sonuçlandırıldığını, yeni uygulama ile bu sürecin 2 günde tamamlandığını açıklayan Satıcı, böylece hasar süreçlerinin de hız kazandığını belirtti. Mobil uygulama üzerinden sigortalının sigorta poliçelerini, hasar kayıtlarını, eksper ve en yakın acente bilgilerine ulaşabileceğini söyleyen Satıcı, bu uygulamanın dünyada bir benzerinin olamadığını açıkladı. Satıcı, şöyle devam etti: “Birçok ülkede Kaza Tespit Tutanağı hazırlanıyor, ama birçok bilgiyi sürücüler elle giriyorlar. Bizim uygulamamızın özelliği tüm işlemlerin otomatik ve online olması.” Uygulamanın 5 gün içinde 100 bin kişi tarafından, 13 gün içinde ise yaklaşık 150 bin kişi tarafından indirildiğini açıklayan Satıcı, “Vatandaş tarafından sevilen ve kullanılmaya başlayan bir uygulama oldu” dedi.

16102014tv3Uygulama sayesinde kaza riski olan bölgeler yetkilerle bildirilecek
Türkiye’de 36 saniyede bir kaza meydana geldiğini açıklayan Satıcı, buna rağmen kaza sayısının yıllara göre düşüş gösterdiğini ifade etti. “2011 yılında 1 milyon civarında kaza varken 2013’te bu 900’lere düştü” diye konuşan Satıcı, yeni mobil uygulama ile harita üzerinden nokta bazlı kazaların oluştuğu yerin de kamu kurumlarıyla paylaşılacağını belirtti. Satıcı, “Kazaların azalmasını sağlamak amacıyla alınması gereken bir önlem varsa bunu yetkililere bildireceğiz” dedi.

“Kimse trafik poliçesi ile elde etmiş olduğu teminatların farkında değil”
Zorunlu trafik poliçesinin topluma çok ciddi faydaları olduğunu fakat kimsenin trafik poliçesi ile elde etmiş olduğu teminatların farkında olmadığını söyleyen Satıcı, “Her bir trafik poliçesi, kaza başına 2 milyon 600 bin TL’lik bir teminat sağlıyor. Yani 300 ya da 500 liraya alınan trafik poliçesi, kaza anında ölüm başına 268 bin TL tazminat teminatı veriyor. Bu durumda bir yakını kaza anında vefat etmiş ya da sakat kalmış biri hemen sigorta şirketini aramalı. Aksi takdirde poliçe çerçevesinde hakkı oldukları tazminatlar başka kişilere aktarılabilir” bilgisini verdi.

İkinci el araç bilgilerine kolayca ulaşım
İkinci el araç alım satımlarında da alıcılara ve satıcılara kolaylıkla araç bilgilerinin ulaştırıldığını söyleyen Satıcı, “Alıcılar, araç plaka bilgisini ya da şase numarasını 5664’e SMS atmaları durumunda o araçla ilgili geçmişte kayıt altına alınan hasarları, o hasarların hangi tarihte gerçekleştiğini, kaç tane hasarı olduğunu ve o ne kadarlık hasar olduğunun bilgisine ulaşabiliyorlar” ifadelerine de yer verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER