25 Nisan 2024, Perşembe
spot_img

Otomatik katılımın başarısı için işveren desteği şart!

 

Otomatik katılımla ilgili olarak ilgili yasanın çıkmasını beklendiğini ve teknik çalışmaların devam ettiğini belirten Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger, “Otomatik katılımda işveren katkısı olmadan başarı zor” dedi.

ALP SÜER / SİGORTAMEDYA

Ramazan Ülger’in Başkanlığı’nı yaptığı Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) yeni Yönetim Kurulu, dün basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sektörün, 2015 yılı performansının değerlendirildiği ve 2016 yılı beklentilerinin paylaşıldığı toplantıda, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki ‘otomatik katılım’ konusu da tartışıldı. Bu konuda ilgili yasanın çıkmasının beklendiğini ve teknik çalışmaların devam ettiğini belirten TSB Başkanı Ramazan Ülger, “Otomatik katılımda işveren katkısı olmadan başarı zor” dedi.

ramazan ulger - tsb 1
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger

Türkiye için otomatik katılımın çok önemli olduğuna dikkat çeken Ülger, şu görüşleri dile getirdi: “Toplumumuz gittikçe yaşlanıyor, ortalama yaşam süresi uzuyor. Bu nedenle sosyal güvenlik sistemleri tehdit altında bulunuyor. Bugün iş hayatına başlayanlar gelecekte daha düşük emeklilik geliri elde edebilir. Bu noktada, otomatik katılım ile emeklilik gelirini desteklemek bir gereklilik.”

Tasarruf oranını artırıyor

Otomatik katılımın, uygulandığı ülkelerde tasarruf oranını artırıcı etki yarattığını ifade eden Ülger, uygulamanın başarıya ulaşması için modelin doğru kurgulanmasının büyük önem taşıdığını söylüyor. Otomatik katılımla ilgili düşüncelerini açıklayan TSB Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı ve TSB Başkan Yardımcısı Uğur Erkan,  Türkiye’de işyeri bazlı katılımın zorunlu olduğu 2. basamak emeklilik sisteminin eksik olduğunu belirtiyor. Çalışmaları süren otomatik katılımda, işveren katılımının olmayacağını belirten Erkan, “Bu olmadan da otomatik katılımın başlaması lazım. Nüfusun hızla yaşlandığı göz önüne alındığında bireyleri tasarruf yapmaya yönlendirmek önemli” dedi. Erkan, belli bir yaşın altındaki tüm çalışanların otomatik olarak BES’e dahil edilmesi halinde emeklilik şirketlerinin de hazırlık yapmaları ve alt yapı yatırımları yapmaları gerektiğini vurguladı.

GSYH’nin 44 katı teminat

ramazan ulger - tsb 2
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger

Konuşmasında sektörün performansı ile ilgili bilgiler de veren Ülger, 2015’te sektörün büyüme oranının yüzde 18.6’ya ulaştığını ifade etti. Sektörün trafik sigortasındaki prim artışının etkisiyle yılın ilk çeyreğinde yüzde 36 büyüdüğünü belirten Ülger, büyüme hızının yılın 2. Yarısında düşeceğini ve yıl sonunda büyüme oranının yüzde 20’nin altına ineceğini tahmin ettiğini söyledi. Trafik sigortalarındaki yeni düzenleme sonrasında 2016 yılının pazarın istikrar kazandığı bir yıl olacağını belirten Ülger, trafik branşında yüzde 9-10 büyüme olacağını tahmin ettiğini ifade etti. Ülger’in verdiği bazı çarpıcı rakamlara göre, kişi başına ortalama prim üretimi dünyada 660 dolar, Avrupa’da 1.900 dolar iken Türkiye’de 133 dolar.   Türk sigorta sektöründe uluslarası ortaklı şirketlerin oranı yüzde 72. Keza, sektörün 2014’te 77 trilyon TL’lik teminat ile gayrisafi milli hasılanın (GSYH), 44 katı büyüklüğünde teminat büyüklüğüne ulaştı.

Yeni Yönetim Kurulu 10 Mayıs’ta belirlendi

Türkiye’deki tüm sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerini tek çatı altında birleştiren Türkiye Sigorta Birliği, 19 Nisan 2016 Salı günü gerçekleştirilen Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı’nın ardından 10 Mayıs 2016 Salı günü gerçekleşen ilk toplantıda yeni Yönetim Kurulu’nu belirledi. Başkan ve 4 üyeli Yönetim Kurulu; Hayat Dışı Yönetim Komitesi ile Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanları’nın yanı sıra her iki komiteden seçilen birer üyeden oluşuyor.

Yeni TSB Yönetimi kimlerden oluşuyor?

Birlik Başkanı: Ramazan Ülger – Groupama Sigorta Genel Müdürü

Birlik Başkan Yardımcısı/ Hayat Dışı Yönetim Komitesi Başkanı: Uğur Gülen – Aksigorta Genel Müdürü

Birlik Başkan Yardımcısı/ Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı: Uğur Erkan -Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü

Yönetim Kurulu Üyesi/ Hayat Dışı Yönetim Komitesi Üyesi: Ahmet Turul – Allianz Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi

Yönetim Kurulu Üyesi/ Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Üyesi: Deniz Yurtseven – Metlife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü

Rakamlarla 2015’teTürk sigorta sektörü…

  • Aktif toplamı: 96 milyar TL
  • Öz sermaye: 4 milyar TL
  • Teknik kâr: 151 milyon TL
  • Bilanço kârı: 250 milyon TL
  • Çalışan kişi sayısı:391

 

Ülger’e göre trafik sigortasındaki düzenleme ne yarar sağlayacak?

  •  Ödenen tazminatlar, gerçek hak sahiplerine eksiksiz ulaşacak.
  • Özellikle vefat dosyalarının ticari bir meta halinden kurtulacak.
  • Trafik poliçe sahiplerinin prim yükünü artmayacak.
  • Mağdurlara daha hızlı ve etkin tazminat ödenecek.
  • Daha öngörülebilir bir maliyet yapısı ve daha stabil bir fiyatlama sağlanacak.

Hem kartel olup, hem de zarar etmeyi anlamak zor

Sektörde bazı sigorta şirketlerine yönelik olarak trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde ‘kartel’ oluşturdukları iddiası ile Rekabet Kurumu’nca başlatılan soruşturma ile ilgili olarak sorulan bir soru üzerine görüşlerini açıklayan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, “Trafik sigortasından herkes mutsuz. Sigorta şirketleri, trafik branşından zarar ediyor. Hem kartel olup, hem de nasıl zarar ettiklerini anlamak zor” diye konuştu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER