20 Nisan 2024, Cumartesi
spot_img

Özgür Obalı: Sigortalılar yanlış yönlendirmelerle mağdur oluyor

TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, 2021 yılında 132 bin sigortalının 1,6 milyar TL tutarında kredi borcunu kapatan kredi bağlantılı hayat sigortası hakkında medyada yer alan yanlış bilgilerin sigortalıları olumsuz etkilediğini söyleyerek “Büyük emeklerle elde ettiğimiz varlıklarımızı korumak için yaptırdığımız kredi bağlantılı hayat sigortalarına sahip çıkmalıyız. Yanlış yönlendirmeler sigortalılarımızın mağduriyetine sebep oluyor.” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, bankalardan alınan krediler sırasında gerçekleştirilen hayat sigortası primlerinin “e-devlet üzerinden başvurularak” geri alınabileceği yönündeki haberlerin doğru olmadığını açıkladı. Bu haberler doğrultusunda işlem yapmaya çalışan vatandaşların sigorta güvencelerini kaybetme ve daha büyük mağduriyetler yaşama riskiyle karşı karşıya olduklarını da aktaran Obalı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) ‘e-başvuru sisteminde böyle bir özelliğin olmadığını’ söyledi.

Obalı, bankalardan alınan bireysel kredileri güvence altına alan kredi bağlantılı hayat sigortasının vefat, kaza veya hastalık sonucu maluliyet, işsizlik ya da tehlikeli hastalıklar gibi kredi borcunun ödenemediği durumlarda krediye teminat sağladığını aktararak “Böylece hem sigortalıları hem de geride kalanları borç yükünden koruyor” dedi.

Sigorta iptali için e-devletten başvuru söz konusu değil

Medyada bazı haberlerde yer alan “Sigorta iptali için e-devletten başvuru yapılabildiği” ifadesinin tamamen yanlış olduğunu ifade eden Obalı, sistemin şirketler ile sigortacı ve katılımcılar arasındaki uyuşmazlıklara ilişkin olduğunu hatırlatarak poliçe sahiplerinin ilk önce sigorta şirketlerine başvurması gerektiğini vurguladı.

SEDDK’nın 26 Nisan 2022 günü yaptığı açıklamada da “E-başvuru sistemine başvuru yapılmadan önce, ilgili şirkete sigortalı/katılımcı tarafından talebin iletilmiş olması ve bu talep sonrasında taraflar arasında bir uyuşmazlığın doğmuş olması gerekmektedir” bilgisi yer alıyor.

Yanlış haberler sigortalıları güvencesiz bırakıyor

Obalı, söz konusu haberlerle sigortalıların hem yanlış yönlendirildiğini hem de konunun tüm yönlerine yer verilmeyerek sigorta korumasından yararlanmalarının engellendiğini söyleyen Obalı, “Büyük emeklerle elde ettiğimiz varlıklarımızı korumak için yaptırdığımız kredi bağlantılı hayat sigortalarına sahip çıkmalıyız. Bu sigortaların yanlış yönlendirmelerle iptali mağduriyetlere sebep oluyor ve ne yazık ki hem sigortalılarımızı hem de sevdiklerini güvencesiz bırakıyor.” diye konuştu.

SEDDK yasal işlem uyguluyor

SEDDK da daha önce yaptığı açıklamada sistemin işleyişini tehlikeye sokanlar hakkında yasal işlem yapılacağı belirtmiş, “Sigortacılık ve Özel Emeklilik e-başvuru sistemini bir talep yönetim sistemi olarak tanıtarak, sigortalı/katılımcıların yanlış yönlendirilmesine ve bu yolla e-başvuru sisteminde aşırı yoğunluğa neden olmak suretiyle, hem gerçekten uyuşmazlıkların değerlendirilmesi amacıyla başvuran sigortalı/katılımcıların mağduriyetlerine sebebiyet veren hem de sistemin işleyişini tehlikeye sokan sorumlular hakkında yetkili makamlar nezdinde gerekli işlemler başlatılacaktır.” ifadelerine yer verimişti.

Hayat sigortası 2021’de 1,6 milyar TL kredi borcu ödedi

Kredi bağlantılı hayat sigortasının, kredi alan ve vereni aynı anda koruduğuna dikkat çeken Obalı, 2021 yılında kredi bağlantılı hayat sigortası ile 132 bin sigortalının 1,6 milyar TL tutarında kredi borcunun sigorta şirketleri tarafından ödendiğini söyledi. Obalı, sadece Covid-19 bağlantılı vefatlar için üstlenilen tazminat tutarının 661 milyon TL olduğunu açıklayarak bu tutarın hayat şirketlerinin üstlendiği toplam tazminatların yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğunu belirtti.

İsteğe bağlı yapılabilen kredi bağlantılı hayat sigortası, vefat, kaza veya hastalık sonucu maluliyet, işsizlik ya da tehlikeli hastalıklar gibi durumlarda borcun sigorta şirketi tarafından ödenmesine imkan tanıyor. Bu sayede sigortalılar, teminatları dâhilinde, zor günlerinde ailelerinin dara düşmeyeceğini ve kredi borcunun ödeneceğini bilmenin güvenini yaşıyorlar. Bireysel ihtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi ve taksitli ticari kredi alırken uygulanabilen kredi bağlantılı hayat sigortası kapsamında ödenen poliçe primleri, gelir vergisi matrahından mahsup edilebildiği için primlerin yüzde 40’ına kadar vergi indiriminden de yararlanılabiliyor. Sigorta poliçesinin sağladığı teminatlarla kredi maliyetleri azalırken tüketiciler de bankalardan daha uygun oranlarla kredi kullanabiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER