28 Mart 2024, Perşembe
spot_img

Quick Sigorta 2.472 milyar TL bilanço büyüklüğü ile ilk 10 içinde

Quick Sigorta, 2020 yılını 514.3 milyon TL özkaynak büyüklüğü ve 2.472 milyar TL bilanço büyüklüğü ile kapadı. Faaliyete başladığı 2017 yılından bu yana geçen dört yılda yaratılan tüm değerlerin, şirkette tutulması ve temettü dağıtılmaması sonuçlarını göstermeye başladı ve Quick Sigorta bilanço büyüklüğü bakımından hayat-dışı sigorta şirketleri içinde ilk 10 büyük şirket arasında yer almayı başardı.

Quick Sigorta’nın 2020 mali yılı sonuçlarıyla ilgili açıklama yapan Genel Müdür Ahmet Yaşar; “2020 yılı dünya ve ülke ekonomisi için ilginç bir yıl oldu. Pandemi etkisi, milli gelirdeki büyümenin yavaşlaması, enflasyondaki yükseliş; döviz kurlarındaki oynaklık tüm şirketler gibi Quick Sigorta’yı da etkilerken; biz bu dönemdeki gelişmeleri doğru yönetmeyi başardık” dedi.

Dört yıl gibi kısa bir sürede  

Sigortacılıktan kazandığını sigortacılığa yatıran şirketin dört yıl gibi kısa bir sürede; 2.472 milyar TL bilanço büyüklüğüne ulaşarak; sektörün en büyük ilk 10 şirketi arasına girmeyi başardığının altını çizen Yaşar; Quick Sigorta’nın ulaştığı bilanço büyüklüğünün yanında bilançosunun kalitesine de vurgu yaparak; “Tabii ki bir şirketin bilanço büyüklüğü kadar varlıklarının kalitesi de önemlidir. Quick Sigorta’nın yatırım portföyünü oluşturan hazır değerler; finansal varlıklar ve yatırım amaçlı gayrimenkullerine baktığımızda toplamda 2.206 milyar TL’lik bir portföy taşıyoruz. Bilançomuzun yaklaşık yüzde 90’ı yüksek kalitede ve finansal getiri yaratan aktiflerden oluşuyor. Bilançomuzda peşin ödenen giderler kalemleri yaklaşık yüzde 3.5 paya sahipken; alacakların bilanço içindeki payı ise yüzde 6.8 olarak gerçekleşti” diye konuştu.

Hedef ilk beş

Gelecekle ilgili planlarına da değinen Yaşar; “Bir sigorta şirketinin en önemli itibar kaynaklarından birisinin bilançosu olduğunu düşünüyorum. Ancak bizim amacımız sadece bilançoyu büyütmek değil. Amacımız bilançomuzu kaliteli bir şekilde büyütmek. Üretimle ilgili kısa vadeli hedefler koyabilirsiniz. Ancak konu bilançoya geldiğinde orta ve uzun vadeli planlar yapmak zorundasınız. Bizim de önümüzdeki 3 yıl sonundaki hedefimiz; hayat-dışı sigorta sektöründe; en büyük bilançoya sahip ilk 5 şirket arasına girmektir” diyerek sözlerine devam etti. 

2020 finansal performansı beklentileri aştı

Brüt prim üretiminlerine göre Quick Sigorta; hayat-dışı sektörde 1.6 milyar TL’Lik üretimle 14. sırada yer alırken; reasürör primleri düşülmüş net prim üretimi 1.25 milyar TL olarak gerçekleşti; ve Quick Sigorta bu parametreye göre hayat-dışı şirketler arasında yüzde 3 pazar payı ile; en büyük ilk 10 şirket arasında yer aldı.

Quick Sigorta, 2020 yılını brüt 373.2 Milyon TL kâr ve 304.4 milyon TL vergi sonrası net kâr ile tamamlayarak; finansal performans olarak tüm paydaşlarının güvenini tazeledi. Sözkonusu net kâr rakamı, 2019 sonu özkaynak büyüklüğüne göre yüzde 145 rekor özkaynak kârlılığı anlamına geliyor.

Tüm sektörün sorunu

Şirketin finansal performansını da değerlendiren Yaşar şunları söyledi: “Şirketin kârının kaynağına baktığımızda, underwriting kârından ziyade yatırım gelirlerinin 2020 sonuçlarını etkilediğini gördük. Şirketin net yatırım gelirleri 482.3 milyon TL olarak gerçekleşti. Diğer bir ifadeyle, sigortacılığın teknik tarafı malesef 2020 yılında da kâr üretemedi ve bu sadece bizim değil tüm sektörün sorunu.” Quick Sigorta’nın 2020 yılında teknik sonuçlarını en çok etkileyen konunun muallak hasar artışı olduğunu belirten Ahmet Yaşar; “Quick Sigorta 1.1 milyar TL net kazanılan prim tutarına ulaşırken; net muallak hasar değişimi ise 478.6 milyon TL oldu. Diğer bir ifadeyle şirket net kazanılan priminin yüzde 43.6’sı oranında muallak hasar artışını finansallarına yansıttı” diyerek muallak hasarlar konusunda Quick Sigorta’nın ihtiyatlı duruşunun devam edeceğini belirtti. Yaşar, açıklamasında finansal büyüklükleri kadar finansal tablolarının kalitesine özellikle vurgu yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER