25 Nisan 2024, Perşembe
spot_img

Sigorta sektörü: Olumlu algılamanın faktörleri

Sigorta endüstrisi topluma birçok fayda sağlar. Risk analizi ve hasar tazmin mekanizması sayesinde ekonomik sistemin sorunsuz çalışmasını sağlar.

Ali Bayramov / SigortacıAzerbaycan 

Riski azaltma ve önleme çabalarıyla, bireysel ve toplu refahın belirleyici bir faktörünü temsil eder. Bunun yanı sıra, bazı şirketler artık bir kurumsal sosyal sorumluluk politikasını benimsemiş durumda; ve bu da onları toplum katılımına ilişkin girişimler geliştirmeye; çevresel kaygıyı yönetimlerine entegre etmeye ve sosyal sorumluluk sahibi yatırım hareketine katılmaya yönlendiriyor.

Sigorta mekanizması topluma birçok açıdan fayda sağlar

Modern toplumlarda sigorta sektörünün temel işlevi, çok çeşitli nedenlerden dolayı zarar yaşadıklarında; sigortalılara tazminat garantisi veren sözleşmeler aracılığıyla çok sayıda riski karşılamaktır. Örneğin, özel sağlık sigortası sözleşmeleri ulusal sağlık sistemlerini tamamlar ve poliçe sahiplerinin artan tıbbi maliyetleri karşılamasını sağlar. Bu, yaşlanan bir nüfusla karşı karşıya olan birçok ülkede önemlidir. Hayat ve maluliyet sigortası sözleşmeleri, yararlanıcılara düzgün bir şekilde yaşamalarına imkân veren mali miktarlar sağlar. Ev sigorta sözleşmeleri, bireysel mülkleri hırsızlık, yangın ve diğer doğal tehlikelere karşı korur.

Güvenlik duygusu hissetmemizi sağlar

Kamu sorumluluk sigortası, birinin başkalarına verebileceği potansiyel zararı kapsar. Örneğin araba sürerek; diğer sözleşmeler aboneleri hayat kazalarına karşı korur. Kredi sigortası ve seyahat sigortası sözleşmeleri; tüketiciye birçok durumda bir güvenlik ağı sağlar. Bazı sözleşmeler; abonelere yasal tavsiye gibi yardım hizmetleri bile sağlar. Sigorta mekanizması bu nedenle bireyler için çok önemlidir. Vatandaşlar olarak hepimizin hayatlarımızı trajik bir olaydan sonra hiçbir şey kalmayacağı korkusundan kurtarmamızı ve günlük faaliyetlerimizde göreceli bir güvenlik duygusu hissetmemizi sağlar.

Ancak sigorta mekanizması işletmeler için de hayati önem taşımaktadır. Kaza, yangın ve hırsızlık sigortası poliçeleri; şirketleri bu üç temel tehlikeye karşı koruyarak, girişimci ruhun kendini tam anlamıyla ifade etmesini sağlar. Kaza sigortası sözleşmeleri, bir şirketin çalışanlarına verebileceği olası zararı karşılar. İşverenin sorumluluk sigortası; işyerinde bir kaza olması durumunda yaralanan çalışanları tazmin ederek; tazminat bedelinin çok yüksek olması durumunda sorumlu firmanın iflasını önler.

Benzer şekilde, kusurlu bir üründen zarar gören müşteriler; uygun bir üretici garanti sigortası sözleşmesi ile tazmin edilebilir. Şirketin korkunç bir olaydan sonra faaliyetlerini sürdürememesi durumunda; ticaret kaybı sigortası da faydalı olabilir. Grup sigortası, nakliye sigortası; piyasa araştırma sigortası veya kapsamlı site sigortası; ekonomik aktörler arasındaki işlemleri ve her türden firmanın işleyişini kolaylaştıran diğer sözleşme örnekleridir.

Sigorta mekanizması bu nedenle işletmeler için de gereklidir. Girişimcinin sürekli olarak başının üzerinde bir Damocles kılıcı asılı kalmadan işini geliştirmesini sağlar. Girişimci enerjileri ve inisiyatifleri serbest bırakır ve ekonomik temsilcilerin; yükümlülükler ve potansiyel sonuçları tarafından felce uğramadan faaliyetlerini oluşturmalarına ve geliştirmelerine izin verir.

Korkuları önemli ölçüde azaltır

Sigorta mekanizması bu nedenle ekonomik sistemin sorunsuz çalışmasını sağlar ve bireylerin özgürlüğüne ve girişimci ruhun canlılığına kararlı bir şekilde katkıda bulunur. Sigorta sektörü, riskleri analiz etme ve zararları telafi etme konusundaki uzmanlığıyla; tüm ekonomik ve sosyal aktörlere bir güvenlik duygusu sağlar. Tabii ki, hayatın çoklu tehlikelerini bastırmaz. Ancak onlarla ilgili korkuları önemli ölçüde azaltır ve bu nedenle herkesin hayatını tehlike duygusuyla başa çıkma yeteneği ile yönetmesine izin verir. Hem bireyler hem de işletmeler riskle yüzleşmek için aşırı nakit rezervleri biriktirmek zorunda kalmazlar. Bu da onları harcama ve yatırım yapmaya bırakır. Sigorta mekanizması olmasaydı, bir dizi profesyonel ve işletme görevlerini yerine getirme konusunda zarara uğrayacaklardı.

Örneğin cerrahlar, bir sorun olursa, bir davanın mali sonuçlarının çok büyük olmasından dolayı pratik yapamazlardı. bir operasyon sırasında. Benzer şekilde, tehlikeli maddelerle veya en zehirli kimya endüstrileriyle uğraşan nakliye şirketleri, bir kaza olması durumunda kendilerini büyük zorluklarla karşı karşıya bulacaktır, çünkü mahkemeler tarafından bu tür kazaların mağdurlarına verilen tazminatlar artık genellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde milyonlarca dolara ulaşmaktadır ve başka yerde. Ayrıca, bir doğal afetin tüm maliyetlerini üstlenemese bile sigorta sektörü, felaketler durumunda dayanışma rolü oynar ve ekonominin toparlanmasına yardımcı olur. Özetle, bu endüstri modern hayatımızda o kadar önemli bir yer aldı ki, sigorta şirketleri olmadan gelişmiş bir toplumu hayal bile edemiyoruz.

Sosyal uyum bozulacaktı

Sonuç olarak, sigorta sektörünün karmaşık ve sofistike ekonomimizin gelişmesine büyük ölçüde katkıda bulunduğu ileri sürülebilir. Sigorta sözleşmeleri olmadan işlemler daha zor ve maliyetli olur ve bunların büyük bir kısmı muhtemelen asla gerçekleşmez. Girişimci ruh, korku ve çekingenlik nedeniyle zayıflayacak ve ekonomik ilişkilerde güvensizlik ve şüphe iklimi hüküm sürecek. Son olarak, ekonomi potansiyelinin gerisinde kalacak; ulusların zenginliği keskin bir şekilde azalacak ve sosyal uyum bozulacaktı. Ve sıradan yaşam söz konusu olduğunda, bireyler yaptıkları her şeyde çok daha temkinli olurlar, örneğin araba kullanmak gibi bazı riskli faaliyetlerine daha az istekli olurlar. Dolayısıyla sigortacılık sektörünün, modern bir toplumun işleyişi için neredeyse firmaları ve bireyleri suçlara ve suçlara karşı koruyan hukuk sistemi kadar vazgeçilmez olduğu söylenebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER