SigortaMedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın Posta Gazetesi’nde yayınlanan Hayatımız Sigortalı Köşesinde, sigorta sektörünün sorunları ve çözüm yollarıyla ilgili makalesi yayınlandı. Kantar’ın “Sigortacılar Bakanlığın gözünün içine bakıyor” başlıklı makalesi şöyle…

Böyle bir başlık herkese garip gelebilir. Aslında Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin de “Sigortacıların gözünün içine bakmalı” bence. Her ne kadar ekonomi yönetimi ‘sigortacılık’ denildiğinde Bireysel Emeklilik Sistemi dışında pek bir şey düşünmeseler de sigorta sisteminin Devletin üzerinden ne kadar önemli bir yükü aldıklarını çok da iyi biliyor olmalılar. BES elbette önemli. Çünkü Türkiye ekonomisinin büyük fonlara ihtiyacı var. Gelişmiş ülkelerde bu tip birikimlerin ekonomiye katkısını biliyoruz.

Ama diğer taraftan deprem, tarım, alacak, kefalet, bina tamamlama, işyeri sigortaları gibi birçok ürünün Devletin bütçesini ne kadar rahatlattığını da görüyoruz. Tüm bunların yanında sigorta şirketlerinin özellikle Pandemi sonrasında sağlık sigortalarının teminatlarında olmamasına rağmen Covid 19’u teminatlara ekleyip ellerini taşın altına koyarak büyük mağduriyetleri önlediğini de gördük. İşte bu nedenle Devletimiz sigorta sistemini pamuklara sarmalı ve bu sektöre ‘gözünün içi’ gibi bakmalı.

Geçmişte trafik sigortalarında büyük bir kaos yaşanmıştı. Zorunlu olan sigortanın fiyatını kendileri belirleyemediği için şirketlerin bazıları sigorta kesmemek için uğraşmıştı. Sonra o dönemde yerli ve milli şirketler devreye girerek sorun aşılmıştı. Her kestiği 100 TL’lik poliçeden daha başında 15 TL zarar edeceğini bilen bir sektörden bahsediyorum. Mevzuatta sıkıntılar var. Bu mevzuatta delikler bularak kendilerine çıkar sağlamaya çalışanlar var. Bu açıkları da yıllardır kapamaya çalışan bir sektör var.

Beklenen kanun acil çıkmalıdır!

Anayasa Mahkemesi dedi ki; “Siz genel şartları değiştirerek bu delikleri kapayamazsınız, bunu kanun ile yapmanız gerekir.” Mahkemeler ise bu karara dayanarak genel şartlardaki değişiklikleri hiçe sayarak karar vermeye başladılar. Sonrasında bedeni hasar tazminatlarında Danıştay’ın iptal kararlarını da ekleyince sektörün içinde bulunduğu durum daha da zorlaştı. Acilen bu düzenlemelerin kanun ile yapılması gerekiyor. Burada tabii ki kamu menfaati öncelikli ama diğer taraftan sanki tüketicinin hakkını koruyormuş maskesi ile sektörü hortumlamak isteyenlere de fırsat verilmemeli.

SEDDK Kanun ile kuruldu. Çalışıyorlar, uğraşıyorlar ama iş bakanlıklarda ve TBMM’de bitiyor. SEDDK, biriken sorunları çözmeye çalışıyor ve iyi niyetlerinden hiç şüphemiz yok. Ama her değişen ekonomi yönetimine bu sorunları aktarmak ve sektörünün önemini anlatmak çok zor. Yani özetle ekonomi yönetiminin sigorta sektörünün sorunlarına kulak vermesi ve bunları çözmesi acil gerekliliktir.

CAN KANTAR / POSTA GAZETESİ / 10 MAYIS 2021

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz