26 Nisan 2024, Cuma
spot_img

Sokaktaki herkes artık BES’i biliyor

AvivaSA Genel Müdürü Fırat Kuruca, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 17 yılda 7 milyona yakın katılımcıya ulaşarak önemli büyüme potansiyeli yakaladığını açıkladı. “Şu anda sokaktan geçen herhangi bir vatandaşa sorsanız BES hakkında muhakkak bilgi sahibidir” diyen Kuruca, geleneksel yatırım araçlarına karşı bireysel emekliliğin yıldızının parladığını söylüyor.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 17 yılı geride bıraktı. “En güvenilir tasarruf aracı” olarak öne çıkan BES, iyi bir emekliliğin garantisi… Sistemin daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için dört koldan çalışmalar devam ediyor. 17 yılda gelinen nokta ise oldukça memnuniyet verici. Sigorta Ekranı’na konuk olan AvivaSA Genel Müdürü Fırat Kuruca, gelinen noktayı “BES 17 yılda ulaştığı 7 milyon katılımcı ile güzel bir büyüme potansiyeli yakaladı. Şu anda sokaktan geçen herhangi bir vatandaşa sorsanız BES hakkında muhakkak bilgi sahibidir” sözleriyle açıklıyor. Pandemi döneminde birikim yapma eğiliminin arttığına dikkat çeken Kuruca, “Türkiye’de geleneksel tasarruf araçları halen popülerliğini koruyor. Altın, emlak veya yabancı para gibi yatırımlar hâlâ ciddi oranda. Bireysel emekliliğin bu yatırımlar karşında son yıllarda yıldızı parlamış durumda” diyor.

BES’in yıldızı parladı

Kuruca, “BES 7 milyona yakın katılımcıyla güzel bir büyüme potansiyeli yakaladı. Son 3-5 yıldır yüzde 30’lar seviyesinde bir büyüme oranı yakalandı. Bu sene ise BES’te yüzde 36’lık bir büyüme sözkonusu. Şu anda sokaktan geçen bir vatandaşa sorsanız BES hakkında muhakkak bilgi sahibidir” açıklamasını yapıyor. Sigorta Ekranı’na konuk olan Kuruca, uzun vadede bakıldığında bireysel emeklilik fonlarının gayet iyi bir getiriye sahip olduğunu vurguladı. “17 yıllık bilançoya baktığımızda iyi bir noktadayız ama kat etmemiz gereken daha çok yol var” diyen Kuruca, pandemi ile birlikte toplumda hayati ve finansal risklerin önemi konusunda farkındalığın artığını vurguluyor.

Kuruca, pandemi döneminde birikim yapma eğiliminin de arttığını söylüyor. Gelişmiş ülkelerde birikimlerin ağırlıklı olarak sermaye piyasaları üzerinden yapıldığını belirten Kuruca, şöyle devam ediyor: “Türkiye’de geleneksel tasarruf araçları halen popülerliğini koruyor. Altın, emlak veya yabancı para gibi yatırımlar hâlâ ciddi oranda. Bireysel emekliliğin bu yatırımlar karşında son yıllarda yıldızı parlamış durumda. Bu gelişmede bireysel emekliliğin getirisinin diğer yatırımlara oranla fazla olmasının payı olduğunu düşünüyoruz. Geleneksel tasarruf araçları da aslında BES içerisinde yatırım yapılabilecek alanlar. Bireysel emeklilik birikimi yapan birisinin geleneksel alanlara da yatırım yapması mümkündür. Gerek yabancı para bazında, gerek altın ve benzeri kıymetli madenler bazında yatırım yapılabiliyor. Biz de bunu tercih ediyoruz. Bu şekilde o yatırımlar yastık altından çıkıp sermaye piyasasına kaynak olarak dönmüş oluyor.”

Ekonomiye katkı sağlıyor

Bireysel emeklilik sisteminin birikim ihtiyaçlarına cevap vermesinin yanı sıra ekonominin büyümesine de katkı sağladığını kaydeden Kuruca, “Gönül isterdi ki Türkiye’de bireysel emeklilik fonları, büyük ekonomilerdeki gibi bir noktaya ulaşsın ve tüm ekonomik ihtiyaçlara cevap verebilsin. O ihtiyaçlar Türkiye’nin öz kaynakları ile giderilsin” diyor.

Devletlerin bireysel emeklilik sistemine önemli teşvikler verdiğini vurgulayan Kuruca, şu açıklamayı yapıyor: “Tüm devletler, mevcut emeklilik ve sigorta sistemlerinin sürdürülebilirliği ile ilgili endişeler yaşıyor. Bu nedenle de insanların birikim yapmalarının çok önemli olduğuna inanılıyor. Aynı zamanda ekonomiye katkısı da çok önemli. Bundan dolayı ciddi teşvikler söz konusu. Türkiye’de yüzde 25 devlet katkısı, yani koymuş olduğunuz her 100 liraya 25 lira devlet katkısını nakit olarak alıyorsunuz. Bu çok avantajlı bir teşvik.”

Finansal okur yazarlığı artırıyor

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de finansal okuryazarlık seviyesinin çok yüksek olmadığını dile getiren AvivaSA Genel Müdürü Fırat Kuruca, bireysel emeklilik sisteminin bu açıdan da önemli avantajlar sundugğunu söylüyor. Kuruca, “Bireysel emeklilik şirketleri, BES’e katılım esnasında müşterilerine birtakım alternatifler sunuyor. Bunlar genellikle müşterilerin profiline göre veya yaşına göre farklılık gösterebiliyor. Kimine hisse senedi, kimine yabancı para ağırlıklı portföy çıkabiliyor. Uzun vadeli tasarruflarda olmazsa olmaz çeşitlendirmedir. Yani tek bir yatırım alanına yoğunlaştığınızda riskinizi arttırmış oluyorsunuz. Sepeti biraz çeşitlendirmek ve riski dağıtmak gerekiyor” diyor.

AvivaSA olarak yaklaşık 3 sene önce lansmanını yaptıkları mobil aplikasyonla BES sahiplerini konjonktüre göre yönlendirildiğini anlatan Kuruca, şu açıklamayı yapıyor: “Mobil aplikasyonla robotik olarak alternatifler sunuyoruz. Bu aplikasyonumuzun  kullanımı ciddi oranda arttı. Müşterilerimiz eskiye oranla fonlarına düzenli olarak bakıyor ve kimi zaman da değişik yapıyorlar.”

BES en güvenilir tasarruf aracı

BES’in en güvenilir tasarruf aracı olduğunu ifade eden Fırat Kuruca, “Sigorta Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), bağımsız denetim şirketlerinin ve Hazine’nin kurmuş olduğu bir denetim mekanizması var. Bireysel emeklilikteki tüm oyuncular Türkiye’nin ve dünyanın saygın unsurlarıdır. Buradaki varlıkların hepsi müşterilerin tercih ettiği yatırım araçlarına yatırılıyor ve Takasbank dediğimiz saklama bankasında birebir karşılığı olarak tutuluyor. Yatırılan para emeklilik şirketinde kalmıyor. Müşterilerimiz güven konusunda hiç endişe duymasın” diyor.

İyi bir emeklilik için akarken doldurmak gerekiyor

Fırat Kuruca, kendisine yöneltilen “BES katılımcılarının iyi bir emekli maaşı alması için ne yapması gerekiyor?” sorusuna şu cevabı veriyor: “Öncelikle akarken doldurmak gerektiğini unutmamak lazım. Eninde sonunda herkes bir emeklilik dönemi yaşayacak. Emeklilik döneminde kişi sosyal sigortalı ise bir miktar SGK maaşı alacaktır. Tabii şunu düşünmek lazım. Emeklilikteki yaşam standardı açısından bu yatan maaş yeterli olacak mı? O yüzden çalıştığı dönemdeki yaşam standardını sürdürebilme noktasında herkesin kendisine bir planlama yapması gerekiyor.”

Bireysel Emek Sistemi daha büyümeli

Kuruca, “Bireysel emekliliğin gayri safi milli hasılaya oranı Türkiye’nin ihtiyacına bağlı olarak artması lazım. Şu anda yüzde 2.5-3’lerde… Bunun OECD ortalaması yüzde 100’ün üzerinde. Türkiye’nin de önce çift haneli rakamlara daha sonra da yüzde yüzlerin üzerinde tasarruf oranına ulaşılması idealdir. Bunun için de en uygunu alan bireysel emeklilik sistemidir. Otomatik Katılım Sistemini (OKS) de hayata geçirdik. Otomatik Katılım’a tüm sektör olarak baktığımızda 6 milyona yakın katılımcımız var. Otomatik Katılımın cazibesinin artırılması ve mümkünse tüm çalışan kesimin otomatik katılıma dahil edilmesi arzu ediliyor” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER