28 Mart 2024, Perşembe
spot_img

Türk Reasürans, alacak sigortasını KOBİ üstü segmente de sunacak

Zorlu ekonomik koşullarda iyice önem kazanan ‘KOBİ’lere yönelik Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS)’ yaygınlaşmayı sürdürürken, Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, “Alacak sigortasını, KOBİ üstü segmente de Türk Reasürans olarak sunağız” diyor.

Alp Süer / Sigorta Medya

Türkiye’de 18 TL’nin üzerini zorlayan dolar kuru, yüksek enflasyon ve artan ekonomik belirsizlikler, farklı sektörlerdeki birçok işletmeyi; özellikle de küçük ve orta büyüklükteki (KOBİ) işletmeleri derinden etkiliyor. Bireylerin satın alma gücündeki azalmaya bağlı olarak ürünlerine yönelik talep düşüşü yaşayan KOBİ’ler, alacaklarını tahsil edememe riski ile de karşı karşıya. Mevcut ekonomik konjonktürde, söz konusu işletmeler için sigorta, özelikle de ‘Devlet Destekli Alacak Sigortası’ (DDAS), can simidi olarak karşımıza çıkıyor. Türk Reasürans’ın yönetimindeki Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin (ÖRYM) bünyesinde bulunan ve KOBİ’leri yurt içi alacaklarını tahsil edememe riskine karşı güvence altına alan DDAS yeniden yapılandırıldı. Tüm KOBİ’lerin sistemden yararlanması adına ciro kriteri artırıldı. Türk Reasürans, ayrıca KOBİ üstü segmente de alacak sigortasını sunmak içi çalışmalara başladı.

Alacak sigortasının her geçen gün önemi artıyor

DDAS’deki yeni yapılanma ve DDAS ile ilgili değişiklikler 29 Temmuz’da sigorta ve reasürans brokerlerinin bir araya geldiği bir etkinlikte tanıtıldı. Basın mensuplarına da açık olan toplantıyı, Sigortamedya olarak izleme imkânı buldum. Açılış konuşmalarını Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren ve Sigorta Brokerleri Derneği (SBD) Başkanı ve AON Türkiye eş CEO’su Ferhan Özay’ın yaptığı toplantında, Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal da DDAS ile ilgili bilgilendirici bir sunum yaptı.

Toplantının ardından da Canal ile tanışma ve sohbet etme fırsatı buldum. Konuyla ilgili sorularımı yanıtlayan Canal, DDAS’nin her geçen gün öneminin arttığını söylüyor. Ekonomide zorluklar ve belirsizliklerin arttığını vurgulayan Canal, “KOBİ’lerin artık, sadece kendi faaliyet alanları ile ilgilenmeleri dışında, ekonomik gelişmeler ve finansman sorunlarıyla da ilgilenmeleri gerekiyor. DDAS de bu konuda onlara destek veriyor; büyümelerine katkı sağlıyor” diyor.Canal, pandeminin başladığı 2020 yılı ortasından itibaren hem sisteme katılan KOBİ sayısında; hem de verilen teminat limiti tutarında ciddi artış olduğunu kaydediyor. DDAS ile 45 bin’e yakın alıcıya 9 milyar TL’lik bir teminat sağladıklarını ifade eden Canal, “2022 sonuna kadar bu rakamı, 11-12 milyar TL’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Alıcı sayısının da 60-65 bin seviyesine yükselebileceğini düşünüyorum” diye konuşuyor.

DDAS’yi sunan sigorta şirketi sayısı artacak

Canal’ın verdiği bilgilere göre, DDAS, sadece KOBİ’lerin yurt içi alacaklarına karşı güvence sağlıyor; şirketlerin İhracattan doğan alacakları için ülkemizde de faaliyet gösteren sigorta şirketleri yanında Türk Eximbank güvence veriyor. DDAS, önümüzdeki dönemde de sadece KOBİ’lerin yurt içi alacaklarını kapsamaya devam edecek. DDAS’yi sektörde 10 sigorta şirketi sunuyor. Canal, önümüzdeki dönemde bu sayı artacak mı? sorumuza şu yanıtı veriyor: “Sigorta şirketlerinden talepler geliyor. Bu sayıyı artıracağız. En az 1 tane daha sigorta şirketin bu yıl dahil olacağını düşünüyorum.”

Devlet desteği deyince, aklıma yıllardır başarıyla uygulanan devlet destekli tarım sigortası (TARSİM) örneği geldi. Ali Sertaç Canal’dan biraz da DDAS ile TARSİM örneğini karşılaştırmasını istedim. TARSİM’de devlet desteğinin ‘prim’ olduğuna dikkat çeken Canal, “DDAS’deki devlet desteği ise ‘hasar’la ilgili. Havuza bir prim toplanıyor. Toplanan prim, hasar ödemesine yetmezse, devlet bu hasarı karşılıyor. Şu ana kadar da herhangi bir devlet desteğine ihtiyaç duymadık” diyor. Pandemiden önce yurt çapında 100 tane oda ve borsaya DDAS’nin anlatıldığını ifade eden Canal, “Pandemi döneminde de webinarlarla tanıtım yapmaya çalıştık. Şimdi, hayatın normale dönmesiyle etkinliklerimiz de artacak. Acente, broker ve özel sektöre yönelik bu tür toplantılar yapmaya devam edeceğiz” diyor.

KOBİ ÜSTÜ SEGMENT İÇİN DE ALACAK SİGORTASI ÖNEMLİ

Türk Reasürans, önümüzdeki dönemde Alacak Sigortası’nı KOBİ üstü segmente de sunacak. Bu konuda da sorularımı yanıtlayan Canal, şu görüşleri dile getiriyor: “Burada devlet destekli sistem olmayacak. Özel Riskler Yönetim Merkezi değil de Türk Reasürans olarak buraya bir kapasite sunmayı düşünüyoruz. Bunun da nedeni şu; sözgelimi, bir firma DDAS yaptırıyor. Sigortanın da sayesinde büyüyor ve KOBİ üstü segmente yükseliyor. Bu durumda da DDAS’den yararlanamıyor. Bugüne kadar, 30 tane şirket, KOBİ üstü segmente yükseldi. Bu riski ortadan kaldırmak için Türk Reasürans olarak buna destek vermek istiyoruz. Hedefimiz bu yıl içinde başlamak. Şu anda hem altyapı hem de kapasite bulmak için çalışmalar sürüyor.”

KOBİ’lerimizin ticari hayatlarının tam ortasında yer alan bir ürün

DDAS ile ilgili değişikliklerin tanıtıldığı toplantısının açılışında konuşan Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, Türk Reasürans olarak faaliyet gösterdikleri sektörlerde ve teknik işleticiliğini yaptıkları DASK ve ÖRYM gibi kurumlarda, yegâne amaçlarının değer üretmek, sektörel gelişime ve olgunluğa katkı sunmak olduğunu belirtti. DDAS’yi de ÖRYM bünyesinde yeniden yapılandırdıklarını hatırlatan Eren, “KOBİ’lerimizin ticari hayatlarının tam ortasında yer alan bu ürünün yapılandırılmasında dinamik bir sistem kurulmasına özen gösterildi. KOBİ’lerimizden gelen talepler ve sigorta şirketleri ile aracılarından gelen geri bildirimler dikkate alınarak tarife değişiklikleri yapıldı ve tebliğlere yansıdı. Bu sistem ile ilgili sektörden gelecek geri bildirimler kapsamında gerekli görülen ve SEDDK tarafından da uygun bulunan değişikliklerin hayata geçirilmesine devam edilecek” dedi.

DDAS’İN YANGILAŞMASI İÇİN DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Sigorta Brokerleri Derneği (SBD) Başkanı Ferhan Özay da DDAS’nin yararları konusunda şunları söyledi: “DDAS poliçesi alıp cirosunu büyüten yeni firmalarla çalışma fırsatı bulan şirketler pazar paylarını arttırırken, risklerini minimize etti. Sektörde faaliyet gösteren diğer alacak sigortası şirketlerine alternatif yaratıldı. Daha düşük maliyetlerle ve daha uzun vadede alacak sigortası poliçesi alma fırsatı sunuldu. Geniş istihbarat ağı ile daha fazla limit imkânı sağlandı. Biz brokerler olarak DDAS poliçelerinin yaygın bir şekilde kullanılabilmesi adına hem mevcut hem de hedef müşterilerimize güvenli ticaret yapabilmeleri adına bilgilendirmelerimizi yaparak desteğimizi sürdüreceğiz.”

DDAS NE YARAR SAĞLIYOR?

Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS), yeniden yapılandırılması ve reasürans yapısının kurulması amacıyla 2020 yılından bu yana Türk Reasürans’ın yönetiminde bulunan Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM) içerisinde geliştiriliyor. Söz konusu sigortanın, yürürlüğe sokulmasındaki temel amaç, KOBİ’leri, alacağını tahsil edememe riskinden ve oluşacak problemlerden korumak, aynı zamanda güvenli ticaretin önünü açarak KOBİ’lerin sağlıklı büyümesine yardımcı olmak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER