26 Nisan 2024, Cuma
spot_img

Türklere Kanada’da bile sigorta satmak zor

Sigorta danışmanı Hasan Yabaş, 2010’da Kanada’ya göç etmiş bir Türk. Uzun yıllardır bu ülkede yaşayan ve vatandaş olan Türklerin zorunlu sigortalar dışında hiçbir ürünü kullanmadığını fark eden Yabaş, zamanla onlara bu alışkanlığı kazandırmış. Kanadalılar ise en çok hayat, eğitim ve sağlık sigortalarına ilgi gösteriyormuş.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

kanada sigortaNeova Sigorta’nın başarılı acentelerini ödüllendirdiği için davetlisi olarak geldiğimiz Kanada’da, 5 yıldır sigorta ve finans danışmanlığı yapan Hasan Yabaş ile sektörün durumunu konuştuk. Hayat standartlarının, doğaya ve insan haklarına verilen değerin yüksek olduğu Kanada’da sigorta yaptırma oranları çok yüksek seviyelerde. Fakat Yabaş, uzun yıllardır Kanada’da yaşayan göç etmiş Türklere zorunlu sigortalar dışında ürün satmanın çok zor olduğunu belirtiyor. Yabaş, “Kanadalıların hepsinin bir şekilde güvencesi var. En çok hayat ve sağlık sigortasına ilgi gösteriyorlar ve eğitim birikim hesapları var. Bizim Türklerde ise bu işe başladığımda zorunlu sigortalar dışında hiçbirinin bireysel sigortası yoktu. Türkiye’deki alışkanlıklarını devam ettiriyorlardı. Zamanla bu önyargıyı yıktım, onları eğittim ve yavaş yavaş sigorta yaptırmaya başladılar” diyor.

Ülkenin en köklü firmasında çalıştı

Hasan Yabaş ile sigorta ve finans sektörüne nasıl girdiğini, hangi aşamalardan geçtiğini de konuşuyoruz. 2010 yılında Kanada’ya göç etmeden önce Türkiye’de Ticaret Meslek Lisesi muhasebe bölümünü bitiren Yabaş, ülkemizde muhasebe firmalarında çalışmış. Göç ettikten sonra ise 2013’de Ontario bölgesindeki Mohawk College’de İşletme ve Finansal Hizmetler bölümünde okumuş ve 2015’de mezun olmuş. Okuldaki bir öğretmeninin teşvikiyle Kanada’da sigorta sektörüne yön veren 150 yıllık bir geçmişi olan Freedom 55 Financial şirketine bağlı London Life’da çalışmaya başlamış. Yabaş, çalıştığı şirket finans şirketi olmasına rağmen ağırlıklı olarak sigorta işi yapıyormuş. İşi öğrenip 3-4 yıl bu şirkette çalıştıktan sonra artık sigorta ve finans danışmanı olarak tek başına hizmet veren Yabaş, trafik sigortası hariç, hayat sigortası, sakatlık, kritik hastalıklar, işyeri sigortası, Türkiye’den gelen ziyaretçiler için sağlık poliçeleri kesiyor, finansal danışmanlık veriyor ve emeklilik planlaması yapıyor. Aynı zamanda broker da olan Yabaş, hayat sigortası satabilmek için lisans almak gerektiğini zorlu sınavlardan geçerek bu işi yapabileceğinizi söylüyor.

Kanada’nın temeli sigorta

kanada sigortaYabaş, bir broker ve sigorta danışmanı olarak Kanada’nın belli başlı dev sigorta şirketleriyle çalışıyor. Müşteri portföyünü, her yaştan bireyler, aileler, küçük işletmeler, kurumsal şirketler, kurumsal firmaların yanı sıra, üretim yapan fabrikalar ve profesyoneller oluşturuyor. “Kanada’nın temeli sigorta, bu ülkede sigortasız adım atılmaz” diyen Yabaş, hayat sigortalarına büyük ilgi olduğunu söylüyor ve ilginç bilgiler veriyor: “Hayat sigortaları isteğe bağlı olmasına rağmen birçok insan yaptırıyor. Kanadalılar hayat sigortasını çok önemsiyor. Çok zenginler bile kullanıyor. Artık Türkler de önemsemeye başladı. Niye? Çünkü Kanada’da bir eviniz varsa vergi açısından sorununuz yok ama ikinci evinizi alırsanız devlet yüksek vergi alıyor. Bu yüzden ev sahibi olan kişi öldüğünde torununun veya çocuğunun ödemesi gereken miras vergisi, hayat sigortası üzerinden karşılanmış oluyor.”

Yabaş’a hayat sigortalarının ücretlerini ve neye göre belirlendiğini de soruyoruz. Hayat sigortalarında 10, 20, 25, 30 ve 40 yıllık planlar olduğunu söyleyen Yabaş, genelde müşterilerine 20 yıllık önerdiğini söylüyor. Ücretler 15-18 yaş arasındaki bir genç için aylık 10-15 dolardan başlıyor ve ne kadar geç yaşta yaptırırsanız o kadar da artıyor. 20 yıllık aldığınızda bu süre boyunca hep aynı ücreti ödüyorsunuz. Yabaş, “İlk kez 40 yaşında bu ürünü aldığınızı ve sigara içtiğinizi varsayarsak aylık 500-600 dolar gibi bir ücretle bile karşılabiliyorsunuz” diyor.

Trafikte sigortasız kazaya karışırsanız tüm malvarlığınızı alabilirler

Sigorta ve finans danışmanı Hasan Yabaş ile trafik sigortası satmamasına rağmen bu konuda da konuştuk ve kendisi bizi içtenlikle yanıtladı. Kanada’daki sigorta şirketlerinin trafik sigortalarından, aynı Türkiye’deki gibi zarar ettiğini söyleyen Yabaş, şirketlerin ucuza poliçe kesip sonra çok tazminat ödemek zorunda kaldığını söylüyor. Kanada’da hayat ve trafik sigortaları iki ayrı uzmanlık konusu olduğu için kendisinin oto sigortası kesmediğini belirten Yabaş, trafik sigortalarında aracıların komisyonunun da yüzde 10’u geçmediği bilgisini veriyor. Kanada’da aracı olan bir vatandaşın trafik sigortası yaptırması zorunlu. Yabaş’a “Peki yaptırmazsa ne olur?” diye sorduğumuzda ise bakın ne cevap veriyor: “Polis yakaladığında çok büyük cezası var. Ayrıca yeni sigorta da alamayabilirsiniz. Çok riskli. Sigortasız eğer kazaya girerseniz sizin tüm malvarlığınızı alabilirler ve hapse de girebilirsiniz. Çünkü size dava açarlar ve çok büyük ceza alırsınız. Bu yüzden sigorta şart.”

Yabaş, internet sitesi www.kanadafinans.com üzerinden canlı destek veriyor. Ayrıca, sohbet odasında sorularınızı cevaplıyor. Kanada Ziyaretçi Sağlık Sigortası poliçesinin günlük fiyatının 1.5 dolardan başlayıp yaşa göre 6 dolara kadar çıktığı bilgisini veren Yabaş, bunun da size 150 bin dolar teminat sağladığını söylüyor.

Sağlık sigortasında bilinç çok yüksek

Yabaş ile sağlık sigortaları hakkında da konuşuyoruz. Birçok şirketin çalışanlarına sağlık sigortası yaparak yan hak sağladığını ifade eden Yabaş, “Mesela çalıştığım şirket The Great- West Life’ın 10 milyondan fazla sağlık müşterisi mevcut. Bu da ülkenin üçte bir nüfusu demek. Hastanede muayeneye para ödemezsiniz ama ilaçlara, antibiyotiklere, fizyoterapiye ve dişe ödersiniz. Bu yüzden özel sağlık sigortası yaptırınca belli bir miktara kadar muaf oluyorsunuz. Çalıştığı şirket yapmıyorsa insanlar gelip benden de bireysel olarak özel sağlık sigortası yaptırıyorlar. Sağlıkta bilinç çok yüksek diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Eğitimde devlet katkısı var

Yabaş ile son olarak eğitim sigortalarını da konuşuyoruz. Isteğe bağlı olmasına rağmen eğitim sigortasına veya eğitim birikim hesabına büyük ilgi olduğunu belirten Yabaş, bunu da devletin sağladığı yüzde 20’lik katkıya bağlıyor. “Çocuğunuz doğduktan 15 gün sonra eğitim hesabı açabilirsiniz” diyen Yabaş, sistemin nasıl işlediğini şöyle anlatıyor: “Kanada’da bir çocuk üniversite çağına gelinceye kadar eğitim parasız. Siz de çocuğunuz doğduğu andan itibaren bu eğitim hesabını açarak oraya para koyuyorsunuz. Devlette 500 doları geçmeyecek şekilde her yıl yüzde 20 katkı sağlıyor. O para zamanla katlanarak çoğalıyor. Üniversite paralı olduğu için o yaşa geldiğinde ailesi veya çocuğu bu birikmiş parayı kullanmaya başlayabiliyor.

Ziyaretçi olarak gideceklere internet üzerinden sağlık poliçesi kesiyor

Sigorta ve finans danışmanı Hasan Yabaş ile Türkiye’den Kanada’ya ziyaretçi olarak veya iş seyahati nedeniyle kısa süreli gelenler için ne gibi hizmetler verdiğini de konuştuk. Yabaş, Türkiye’den gelenlere kendi internet sitesi www.kanadafinans.com üzerinden Kanada Ziyaretçi Sağlık Sigortası poliçesi kestiğini söylüyor. “Türkiye’den alabileceğiniz yurtdışı seyahat sağlık sigortaları da mevcut ama bu sizi yeterince korumayacaktır” diyen Yabaş “Kanada’da tıbbi yardımlar ve hastaneler tahmin edebileceğinizden çok daha pahalıdır. Ziyaret sırasında kaza veya hastalık gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalırsanız Kanada’da gecelik hastane masrafları 1000-10 bin dolar arası tutabilir. Daha girer girmez kayıt için 1000 dolar alıyorlar. Türkiye’den almış olduğunuz sigorta ile bu miktarın Türk lirası karşılığı olarak nakit paranızın veya kredi kartınızın olması gerekir. Bu yüzden Kanada’dan alacağınız sağlık poliçesi sizi daha fazla koruyacaktır” ifadelerini kullanıyor.

HAYATIMIZ SİGORTALI / EYLÜL 2019

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER