29 Mart 2024, Cuma
spot_img

TÜSİAD risk yönetimi ve sigortacılığı tartıştı

tusiad_marsh (2)TÜSİAD’ın Risk Yönetimi ve Sigortacılık Paneli geçtiğimiz cuma günü Milli Reasürans Genel Müdürlüğü’nde düzenlendi. Panel’in ilk bölümünde, Dünya Ekonomi Forumu 2014 Küresel Risk Raporu’nun tanıtımı ve sunumu yapıldı.

Açılış konuşmasını TÜSAİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tayfun Bayazıt’ın yaptığı panelin ilk bölümünde MARSH Risk Danışmanlığı, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Yönetici Direktörü Eddie McLaughlin’in sunumuyla, küresel risklerin tanımı, sınıflandırılması ve bu risklerin yönetim tanımlamalarına değinildi. McLaughlin risk algısındaki farklılıklara da değindiği sunumunda özelikle siber saldırı riskleri konusunda risk yönetimi için küresel olarak da hazır olunmadığının altını çizdi. Panel’in ikinci bölümünde, Türkiye’nin 2014 yılında karşılaşabileceği riskler, sigorta şirketlerinin bu risklere yönelik çözümleri küresel risklere yönelik çözümler, reel sektördeki tusiad_marsh (1)şirketlerin risk yönetimi, risklerin korunmasında ve kullanımında sigortaların kullanımı konu alındı. Panelin ikinci bölümü MARSH Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş. CEO’su Mert Yücesan’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Allianz Sigorta CEO’su Solmaz Altın, EY Yönetici Ortağı Arzu Pişkinoğlu, Anadolu Endüstri Holding Chief Risk Officer Özlem Aykaç İğdelipınar ve EnerjiSA Risk Yönetimi ve Sigorta Müdürü Gökçe Altay Çıtak panele konuşmacı olarak katıldılar.

Küresel risklerin en önemli özelliği sistemik olmaları

Dünya Ekonomik Forumu’nun, 2006’dan bu yana düzenlediği raporların karar alıcılara önemli katkılar sağladığını belirten Bayazıt, “Rapor, küresel risklerin analizlerini ve bu risklerin etkileşimlerinin olumsuz sonuçlarını ortaya koymaktadır.” dedi.

2014 Küresel Risk Raporu, önümüzdeki 10 yıllık döneme yönelik 5 analiz yaparak 31 küresel riski hem gerçekleşme olasılığı hem de etki gücüne göre ölçümlemektedir diyen Bayazıt, “Küresel risklerin en önemli ortak özelliği sistemik olmalarıdır. Yani bütün sistemin sınırlı sayıdaki parçalarını değil sistemin tamamını etkileyebilmeleridir.” dedi. Risk yönetimi tüm şirketi yönlendiren ve işletmeyi de anlayan bir fonksiyondur.

“Risk yönetimi hem işi hem de işletmeyi yöneten bir fonksiyondur”

Allianz Sigorta Türkiye CEO’su Solmaz Altın, makro dinamiklerin işletmeye etkilerine, sürdürülebilir gelişmenin önemine ve kurumsal risk ile sigortacılık arasındaki ilişkiye değindiği konuşmasında, risk yönetiminin hem işi hem de işletmeyi yönlendiren bir fonksiyon olması açısından önemli olduğunu belirtti.

tusiad_marsh (5)Küresel risklerin makro dinamiklerine bir risk açısından bakmadığını belirten Altın, “Yaşanabilir bir gelecek işin alınabilecek kararlar ve davranışlarımıza olan etkisi açısından makro dinamiklerin önemli veriler olduğunu düşünüyorum.” dedi.

İssizliğin özellikle gençler arasında ki yaygınlığına da değinen Solmaz Altın, özellikle eğitimin niteliklendirilmesinin bu konuda önemli olduğunu dile getirdi. Ürünler ve hizmetler konusunda rekabetin önemli olduğunu belirtirken“ İşletmeler olarak ürün ve hizmet açısından piyasada rekabet ederken, toplumsal ve çevresel sorunların çözümünde elele verebilmeyi başarmamız gerekiyor.” dedi.
Ayrıca Altın, kurumsal risk yönetimi ve sigortacılık arasındaki iş birliği ve dinamikleri konusunda, toplumda riski önceden kavrayamama ve onu yönetebilme açısından eksiklerin olduğunu da konuşmasının sonunda dile getirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER