28 Mart 2024, Perşembe
spot_img

Unutulan tazminatlar bu kurumlara aktarılacak

Yıllık Gelir Sigortası’nda hak sahiplerine ödenmesi gereken her türlü prim ve tazminat gibi paraların iadesinin alınmayıp zaman aşımına uğraması durumunda, bu paralar Güvence Hesabı’na veya özel kanun hükümlerine dayalı olarak kurulmuş bulunan kuruluşlara aktarılacak. Keyfiyet Yıllık Gelir Sigortası’nda ise unutulan paralar 10 + 2 yıl içinde aranmazsa Hazine’ye gelir kaydedilecek.

hazineSigorta ve emeklilik şirketleri ile özel kanun hükümleri dâhilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlar, hak sahiplerine ödenmesi veya iade edilmesi gereken her türlü prim ve tazminat gibi paralarına ilişkin bilgileri belli bir vakte kadar internet sitelerinde duyurur. Buna rağmen aranmayan paralar zaman aşımına uğramış sayılır ve ilgili kurumlara aktarılır.

 

Hazine Müsteşarlığı da “Yıllık Gelir Sigortasının Hak Sahipleri Tarafından Aranmayan Paralar Mevzuatı Karşısındaki Durumuna İlişkin Sektör Duyurusu (2016/17)” yayımladı. Duyuruda, Yıllık Gelir Sigortası Sözleşmeleri kapsamında zamanaşımına uğrayan paraların ilgisine göre Güvence Hesabına veya özel kanun
hükümlerine dayalı olarak kurulmuş bulunan kuruluşlara gelir kaydedileceği belirtildi. Keyfiyet Yıllık Gelir Sigortası kapsamında açıklanan merkezde olmakla beraber bireysel emeklilik sözleşmesi kapsamındaki tutarlar ise 4632 Sayılı Kanun hükümlerine tabi olacak ve hak sahiplerine ödenmesi gereken tutar, 10 yıl içinde hak sahipleri tarafından aranmamışsa Müsteşarlık emrine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na aktarılacak. Merkez Bankası’na yatırılan bu paralar 2 yıl içinde de hak sahipleri tarafından aranmazsa Hazine’ye gelir kaydedilecek.

28.03.2001 tarihli 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım sistemi Kanununun 6’ncı maddesinin beşinci fıkrası şöyle:

para 1“Emeklilik sözleşmesi veya yıllık gelir sigortası sözleşmesi hükümlerine göre, hak sahiplerine ödenmesi gereken tutar, ödemeyi gerektiren tarihten itibaren 10 yıl içinde hak sahipleri tarafından aranmamış ise, onuncu yılı takip eden yılbaşından itibaren altı ay içerisinde hak sahiplerinin adı, soyadı ve hak kazandıkları para miktarını gösterir şekilde tanzim edilecek bir cetvel ile Müsteşarlık emrine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına aktarılır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına yatırılan bu paralar iki yıl içinde sahipleri tarafından aranmadığı takdirde Hazineye gelir kaydedilir.”

03.06.2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanunun Hak Sahiplerince Aranmayan Paralar başlıklı 33/b maddesinin birinci fıkrası ise şöyle:

“Özel hukuk hükümlerine tabi sigortalar kapsamında hak sahiplerine ödenmesi veya iadesi gereken her türlü paranın ilgili veya özel kanun hükümleri dâhilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlar tarafından hak sahibine ulaşılmaması halinde, anılan paralar yapılacak ilanı müteakiben ilgisine göre Güvence Hesabına veya özel kanun hükümlerine dayalı olarak kurulmuş bulunan kuruluşlara gelir kaydedilir.”

4632 Sayılı Kanunundan sonra yürürlüğe girmesi sebebiyle sonraki kanun niteliğinde olan 5684 Sayılı Kanun ile getirilen hükümler 4632 Sayılı Kanunun 6’ncı maddesinin beşinci fıkrasının sigorta ile ilgili hükümlerini dolaylı olarak ortadan kaldırıyor. Bu itibarla, yıllık gelir sigortası sözleşmeleri kapsamında zamanaşımına uğrayan paralar için de 5684 sayılı Sigortacılık Kanunun ilgili 33/B maddesinin ve bu madde kapsamında istihsal edilen 08.10.2013 tarihli “Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Sigortalar Kapsamında Hak Sahiplerince Aranmayan Paralar Hakkında Yönetmeliğinin” uygulanması gerekiyor.

SİGORTAMEDYA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER