23 Nisan 2024, Salı
spot_img

Vurup kaçan araçlar için ne yapmalı?

Vur kaç kazalarda yapılması gerekenler, vur kaç kazalarında hasarı kimin karşıladığı, arabaya vurup kaçmanın cezası, vur kaç kazalarında trafik sigortası başlıklarının detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.

Vur kaç kazalarında yapılması gerekenler

Eğer aracınıza başka bir araç vurup kaçarsa olay yerinden kıpırdamamanız ve aşağıda belirtilen maddeleri yapmanız çok önemlidir. Kazadan hemen sonra aracınızı kıpırdatmadan polise haber vermeniz gerekir. Hasarın fotoğrafını çekmek, kazayı gören birinden şahit olmasını istemek veya çevredeki bir kameranın kayıtlarına ulaşmak vur kaç kazanın delili olacaktır.

● Kazanın gerçekleştiği olay yerinden ayrılmayın ve zaman kaybetmeden polise (şehir dışındaysa jandarmaya) haber verin.

● Hemen araçta oluşan hasarın fotoğrafını çekin. Fotoğrafların net olmasına dikkat edin.

● Eğer araca çarpan aracı gördüyseniz, polise veya jandarmaya aracı tarif edin. Plaka, renk, model, marka gibi her türlü bilgi, vurup kaçan aracın tespit edilmesi için önem taşır.

● Eğer aracınıza park halindeyken vurup kaçıldıysa ve kaza anını görmediyseniz; etrafında başka bir insan olup olmadığını inceleyin, o kişilerden bilgi alabilirseniz kazayı görüp görmediğini sorun ve görmüşse şahit olmasını isteyin.

● Olay yerinin etrafında dükkan, alışveriş merkezi veya iş yeri olup olmadığını kontrol edin. Kameraları olup olmadığını sorun, eğer varsa kayıtları isteyin.

● Eğer olay yerinde kameralı güvenlik sistemi olan MOBESE kameraları varsa, bu görüntüleri de delil olarak kullanabilirsiniz.

Bu işlemlerden sonra Trafik Şube Müdürlüğü vurup kaçan araç tespit işlemini yapabilirse araç sürücüsü hakkında dava açabilirsiniz. Konusu, haksız fiil sonucu araca zarar verilmesi olarak geçen dava Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden açılabiliyor. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada, araca zarar verilmesi sonucu oluşan hasarın ödenmesi talep edilebiliyor.

Bazı araç sürücüleri, bu tarz vur kaç kazalar daki hukuksal durumu suistimal edip sahte hasar bildirimi yapabilmektedir. Bu nedenle vur kaç kazalarda delil süreci önemlidir. Zorunlu trafik sigortası, vur kaç araç kazalarını ödemekle yükümlü değildir. Eğer aracınıza kasko sigortası yaptırdıysanız ve bu kasko sigortasına vur kaç kazalar dahilse hasarın ödenmesini talep edebilirsiniz. Kasko sigortası ve kapsamı, bunun gibi kazaların maddi kayba yol açmaması için çok önemlidir. Tazminatı alabilmek için sigorta şirketinize en fazla beş gün içinde bilgi vermeli; polisle yapılan tutanağı, çektiğiniz fotoğrafları, temin ettiğiniz video kayıtlarını da iletmelisiniz. Tutanak tutulduğu günden sonra beş gün içinde sigorta şirketine başvurmak önem taşır. Eğer gecikmeli bir başvuru yaparsanız, sigorta şirketinizden tazminatı alamayabileceğinizi bilmelisiniz.

Vur kaç kazalar için dilekçe örneği

Aracınıza vurup kaçılmasıyla aracınıza zarar verilmesi söz konusu olduğunda, hukuki işlemler için bir dilekçe yazmanız gerekir. İlgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na ileteceğiniz dilekçe örneklerini, internetten arayarak bulabilir ve indirebilirsiniz. Dilekçede mutlaka doldurulması gereken bilgiler şunlardır:

● Şikayet eden ad soyad

● Şikayet eden T.C.

● Adres

● Şikayet edilen araç plaka/model/marka/renk

● Konu

Vurup kaçan aracın tespit ettiğinizde yazmanız gereken dilekçe örneği aşağıdaki gibidir:

Ben şikayet eden olarak şikayetçi olduğum … plakalı aracın sürücüsü …/…/… tarihinde, saat … civarında … semtinde kullandığım … plakalı aracıma çarpıp kaçmıştır. Vur kaç kazayı etrafta gören şahıslar tarafından aracın … bilgileri vardır. Vur kaç kaza sonucunda aracımda … hasarları vardır. Vurup kaçan araç, olay yerinden ayrıldığı için maddi hasarla mağdur olmuş ve mağduriyetimin giderilmesi için tarafınıza başvurmam hususu doğmuştur. Yukarıda arz ve izah ettiğim üzere maddi hasarlı kazaya sebebiyet veren aracın kaçması ile mağdur oldum. Mağduriyetimin giderilmesi için gerekli işlemlerin yapılmasını ve … plakalı aracın trafikten bağlanmasını tarafınızdan saygılarımla arz ve talep ederim.

Vur kaç kazalarında hasarı kim karşılar?

Öncelikle şunu belirtelim ki zorunlu trafik sigortası, vur kaç araç kazalardaki hasarı karşılamaz. Aracınıza vurup kaçan araç tespit edilemezse aracınızın kasko sigortası olması dahilinde tazminat alabilirsiniz. Fakat kasko sigortasının kapsamında vur kaç kazalar var ise bu tazminatı almanız mümkündür. Kasko sigortasından tazminat talep edebilmek için beş gün içinde sigorta şirketinize bilgi vermelisiniz. Ayrıca sigorta şirketinize tutanağı ve çektiğiniz fotoğrafları da iletmeniz gerekir.

Arabaya vurup kaçmanın cezası nedir?

Vur kaç yapan araç tespit edilirse, çarpan aracın sürücüsü için suç duyurusunda bulunulabilir. Eğer vurup kaçan araç ile anlaşma sağlanmazsa ve hasarınızı ödemese, hukuki işlemler için ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunup Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden dava açabilirsiniz. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada, araçta meydana gelen maddi hasar vur kaç yapan araçtan talep edilir.

Eğer aracınızı yanlış bir yere park ettiyseniz ve aracınıza vurup kaçıldıysa vur kaç yapan aracın cezası değişmez. Yani aracınızı yanlış park etmeniz, bu kazanın kusurunu size yüklemez. Fakat şehirlerarası yollarda ve otobanlarda park veya bekleme yaparken aracınıza başka bir araç vurup kaçarsa, burada kusurlu olan park eden araçtır.

Vurup kaçan araç sürücüsüne 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/1-a trafik cezası dahilinde, kaza olay yerinde durmayanlara ve trafik güvenliği için gerekli önemleri almayanlara 314 TL para cezası verilir. Eğer vurup kaçan araç bu cezayı 15 gün içinde öderse ceza üzerinden yüzde 25 indirim alır ve o miktarı öder. Vurup kaçan aracın sürücünün ehliyetine 20 puan ceza verilir. Bir yıl içinde toplam 100 ceza puanı alan sürücü ehliyetlerinin, iki ay süreyle iptal edildiğini de belirtelim.

Vur kaç kazalarda olay yerinden ayrılmanın cezası

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/3 maddesine göre aracınıza vurup kaçıldığında kaza yerinden ayrılırsanız para cezası alırsınız. Bu cezanın 2021 yılındaki tutarı 551 TL’dir ve yine 15 gün içinde ödenirse yüzde 25 indirimden faydalanılabilir. Bu ceza da ehliyete 20 ceza puanı olarak yansır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/1-d maddesinde kazayı polise veya jandarmaya bildirmemenin, polis veya jandarmanın olay yerine gelmesini beklemeden ayrılmanın cezası yer alır. Bu ceza, 314 TL’dir ve 15 gün içinde yüzde 25 indirimli ödenebilir; vurup kaçan aracın sürücü belgesine 20 ceza puanı eklenir. Belirtilen vur kaç cezası ücretleri 2021 yılına aittir ve her yıl değişiklik gösterebilir. Vur kaç kazalarda genellikle insan hasarlarına rastlanmaz, fakat gerçekleşirse bunun cezası farklıdır. Yaralanmalı veya ölümlü kazaların cezaları yüksektir.

Vur kaç kazalarını trafik sigortası karşılar mı?

Zorunlu trafik sigortası kapsamında vur kaç kazalar yoktur, yani bu hasarları trafik sigortası kapsamaz. Zorunlu trafik sigortası adından da anlaşılacağı üzere, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre her motorlu taşıt için yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortası poliçesi her yıl yenilenmelidir. Trafik sigortası, kara yollarında hareket halindeyken meydana gelen kazalara dahil olan araç sahiplerinin hasar ve sağlık masraflarını karşılar. Eğer vurup kaçan araç tespit edilemezse ama gereken belgeleri sigorta şirketinize iletebilirseniz, hasarı kasko sigortası karşılar. Vur kaç kazalarda tazminat alabilmek için en geç beş gün içinde sigorta şirketinize kazayı bildirmeniz gerekir.

Zorunlu trafik sigortasının karşıladığı zararlar şu şekildedir:

● Trafik kazası gerçekleştiğinde karşı tarafın tüm sağlık zararlarını, ilk yardım ve hastane ücretlerini karşılar.

● Trafik kazasında vefat durumu gerçekleştiğinde defin masrafları ve vefat eden kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin zararlarını karşılar.

● Trafik kazasında yaralanma durumu gerçekleştiğinde, kişilerin çalışamaz hale gelmesi durumunda oluşan masraflarını karşılar.

● Trafik kazası gerçekleştiğinde, karşı tarafın suçlu olduğu iddia edilmesiyle açılan davada oluşan hukuki masraflarını karşılar.

Zorunlu trafik sigortasının karşılamadığı zararlar ve durumlar şu şekildedir:

● Seyir halindeyken olmayan trafik kazalarında, bekleme ve park halindeyken olan vur kaç kazalarda zararı karşılamaz.

● Trafik kazasına neden olan sigortalı araçtaki diğer kişiler için olan manevi tazminatı ve araç içinde taşınan mallara gelen zararı karşılamaz.

● Çalıntı araçlarla gerçekleşen trafik kazası zararlarını karşılamaz.

● Trafik kazasına dahil olan araçlar aynı kişiye aitse zarar karşılanmaz. 

2 YORUMLAR

  1. Merhaba aracım Park halindekine parkım uygun şekilde dururken gece aracıma vurup kaçtılar görgü tanıklarını tespiti ile vuran kişi tespit edildi ne yapmam gerekiyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER