28 Mart 2024, Perşembe
spot_img

Yakıt tasarrufu yaparak araç kullanmanın yolları

Gündemimizde benzin, motorin ve LPG zamları var. Hal böyle olunca, araçları mümkün olduğunda yakıt tasarrufu yaparak kullanmaya çalışmak kıymetli. Peki hangi hatalar daha çok yakıt harcanmasına neden oluyor ve nelere dikkat ederek yakıt tüketimini düşürebiliriz?

Aracın bakımı öncelikli

Aracın motor bakımını düzenli yaptırmak, yakıt tasarrufu için ilk sırada yer alıyor. Aracın normalden fazla yakıt harcamaması için yağ ve hava filtresinin, bujilerin bakımları düzenli yapılmalı; aracın ateşleme sistemi iyi çalışmalı. Eğer aracınız normalden fazla yakıt tüketiyorsa, oksijen sensörü arızasından şüphelenebilirsiniz. Mutlaka aracınızı servisinize götürerek bu soruna çözüm bulmanızı öneririz. Dizel araçlarda ise pompa ve enjektör ayarının sağlıklı olması, yakıt tüketimi için önem taşıyor. Doğru motor yağı kullanmamak ve yağ kirlendiğinde değiştirmemek, motor sürtünmesini ve benzin tüketimini artırır. Aracın yağının temiz olması çok önemlidir. 

Peki ya vitesi boşa almak?

Aracınızla yokuş aşağı giderken vitesi boşa almanın yakıt tüketimini azalttığını mı düşünüyorsunuz? Maalesef bu yanlış bir bilgi. Nedeni de vites boştayken de aracın motor hareketi için yakıt pompalamaya devam etmesi. Uzmanlar, ayağı gazdan çekerek düşük viteste yokuş inmenin daha az yakıt tükettiğini belirtiyor. Aracı yüksek devirde veya düşük devirde kullanmak yani aracı hıza ve yol şartlarına uygun viteste kullanmamak yakıtın bir diğer düşmanı. Dizel araçlarda ise ani kalkış ve durmalarda yakıt tüketimi artabiliyor.

Lastikler ve lastik havaları uygun olmalı

Lastiklerin, yüzde 20-30 oranında yakıt tüketimine etkisi olduğu söyleniyor. Mevsime uygun lastik kullanımı da yakıt tüketimini yüzde 5-10 oranında etkiliyor. Aracın boyutuna uygun olmayan lastik kullanmak veya kötü lastik kullanmak normalden fazla yakıt tüketimine neden olan bir diğer sorun. Ayrıca lastiklerin havası normal düzeyde tutulmalı, havası azalmış lastikle araç kullanmak yakıt tüketimini artırabilir.

Rüzgar ve klima

Araçların üzerine monte edilebilen port bagajlar, bisiklet taşıma mekanizmaları, kamp malzemesi kutuları gibi aparatlar, aracın ağırlığını ve rüzgar direncini, dolayısıyla da yakıt tüketimini artırıyor. Aynı zamanda çok yüklü bir araç da daha fazla yakıt harcıyor. Evet, herkesin bildiği üzere sık klima kullanımı yakıtın normalden fazla harcanmasına neden oluyor. Fakat unutmayın ki, sıcak bir havada uzun yolda giderken cam açmak, aracın daha çok yakıt tüketmesine neden olabiliyor. Hıza ve mevsime göre doğru seçeneği tercih etmek önemli. 

Ne zaman ve ne kadar benzin?

Araca benzin almak için daha serin olan sabah saatlerini tercih edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanların sayısı az değil. Bunun nedeni de soğukta benzinin sıkışması ve buharlaşmaması. Depoyu tam doldurmamak ve aynı benzin istasyonundan yakıt almak da diğer tasarruf önerileri. Bazı uzmanlara göre de yakıt pompasının ısınmasını engellemenin birinci kuralı, aracın benzin seviyesini çeyrek depo altına düşürmemek.

Yakıt tasarrufu yaparak araç kullanabilmek için şunlara dikkat etmenizi öneririz:

● Motor, buji, yağ ve hava filtrelerinin bakımını düzenli yaptırın.

● Motor yağı değişimine dikkat edin, araca uygun yağı kullanın.

● Lastiklerin havasını düzenli kontrol edin. Gerektiğinde değiştirin, mevsime uygun lastik kullanın.

● Aracı uygun viteste sürmeye dikkat edin.

● Cam açık araç kullanmayın, klimayı yüksek devirli çalıştırmayın.

● Aracı çok ağır yüklerle kullanmayın, araç üstü taşıma aparatlarını az kullanmaya çalışın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER