26 Nisan 2024, Cuma
spot_img

İlhami Koç: Doğal afet riski fiyatlara yansıyabilir

Doğal afetlerin sigorta sektörü üzerinde ağır etki yaratığını belirten Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, “Afetler sürekli olursa dönüp fiyat analizlerini yeniden yapmak durumunda kalacağız” diyor.

HAYATIMIZ SİGORTALI
Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç

İlhami Koç, Hayatımız Sigortalı’nın sorularını yanıtlarken “Prim büyümesinde 10 yılı ortalaması olarak yıllık yüzde 22’lik bir büyüme gerçekleşti. Hangi sektör ortalamada yıllık yüzde 22 büyümüştür? Çok azdır. Bence sigorta hızlı büyüyor, iyi bir sektör. Bu hızlı büyümenin gerekçelerini hepimiz biliyoruz. Bir kere sektörün kendi iç dinamikleriyle büyümesi var. Yaşam tarzının değişmesinin getirdiği olumlu etkiler var. Şehirleşmeyle ve bireyselleşmeyle beraber artık geleneksel aile içi dayanışma ve güvencenin yerini gerçek sigortacılık alıyor. Bu anlamda büyüme var ve hızlı” diye konuştu.

Sigorta için sapma yılı 2017

2017’de bu büyüme çizgisinden sapma meydana geldiğini ifade eden İlhami Koç şu görüşleri ifade etti: “Bu yüksek büyüme trendinde geçtiğimiz yıl bir sapma var” dedi. “Yaklaşık yüzde 8 civarında bir büyüme gözleniyor. Bunun sebebi de öncelikle trafikteki rakamlar. Trafik sigortası zaten sektörün ciddi bir büyüklüğünü oluşturuyor. Tavan fiyat uygulaması nedeniyle fiyatlar bir anda aşağı inince prim rakamları büyümedi ve sektörün büyümesi yüzde 8’ler civarında kaldı. Ayrıca trafik de ikiye ayrıldı ve bir tanesi havuzun dışında kaldı, diğeri havuzun içine alındı. Havuzun dışındaki bölümde ayrıca tavan fiyat uygulaması var. İkili bir yapılanmaya gidildi trafikte. Şöyle dersek doğru olur, sektörün önemli bir parçası olan trafik serbest piyasa fiyatlandırma sisteminin dışına çıktı. Bu doğrudur yanlıştır buna girmek istemiyorum. Kamunun bunu yapmasının haklı nedenleri de var kuşkusuz.”

“Doğal afetler hiç bu kadar etkilememişti”

Sektörü etkileyen bir başka faktörün de doğal afetlerin sigorta sektörü üzerinde beklenmeyen bir ağır etki yaratması olduğunu vurgulayan Koç, “Tüm arkadaşlarımızın görüşü şu ki; bu sene beklenmeyecek ölçüde normalden çok fazla doğal afet meydana geldi. Sel, dolu ki olağanüstü bir şeydi bizim için, geçtiğimiz yıl çok fazla oldu. Ticari yangın türü işler de çok fazla yaşandı. Mesela konut sigortasında geleneksel bir takım hasarlar vardı. Ama dolu felaketi konutları, konut sigortası tarafını bu sene çok fazla etkiledi. Geçmişte bu denli iz bırakan bir hasar olmadı. En azından ben hatırlamıyorum. Araç tarafında da durum farklı değil” dedi.

Fiyatlara yansır mı bilinmez

32-33-34-35-36-KAPAKHABERI (1).QXD:Layout 1
“Kazaların şiddetinde olumlu gelişmeler var”

2018’in performansı üzerinde 2017’deki olağanüstü gelişmelerin etkisinin doğal bir yansıması olacağını ifade eden Koç, “Şöyle ki bu doğal afetler konusu dünyada da tartışılıyor. Sigortacılıkta doğal afetlerin bu kadar etkisi olacağını bilmiyordum doğrusu. Sigorta sektörü doğal afetleri geçmişe dönük olaylardan yola çıkarak fiyatlıyor normalde. Fakat iklim değişiklikleri her tarafı etkiliyor. Bizde böyle de, başka yerlerde farklı mı? Dünyanın başka yerlerinde de benzer şeyler oluyor. Örneğin ABD’deki Irma ve Harvey kasırgalarını düşünelim. Orada sürekli kasırga oluyordu ama bu kadar ağır etkiler yaratmamıştı.

Bizim dünyamızdan baktığımızda 1986 yılından beri İstanbul’dayım, böyle bir dolu hatırlamıyorum. İşin kötüsü iklim uzmanları bunun tekrarlanacağını söylüyorlar. O zaman sigorta sektörü olarak biz bu öngörüleri fiyatlara nasıl yansıtacağız ona bakmamız gerekiyor. Bir yansıma olur mu diyecek olursanız bir defalık olursa yansımaz. Ama bir daha bir daha olursa dönüp fiyat analizlerini yeniden yapmak durumunda kalacağız. 2018’e girerken kafamızı meşgul eden konu bu tür doğal afetler devam edecek mi sorusu olmalı”

İyi gelişmeleri de görelim

‘Doğal afetler hiç bu kadar etkilememişti’

Bu olağanüstü durumlara karşın sigorta sektöründeki iyi gelişmeleri de görmezlikten gelinmemesi gerektiğini hatırlatan İlhami Koç, “Örneğin trafikte kazaların sayısında, kazaların şiddetinde olumlu gelişmeler var. Araçların güvenlikleri arttı. Eskiden yolların kenarına çekilmiş bir sürü araba görürdünüz. Sadece hararet yapmış pozisyonda ne çok arabayla karşılaşırdık. Şimdi bu manzaralar yok denecek noktada. Araba teknolojileri gelişti. Kazalar azaldı, kırık çizik gibi hasarlar kontrol edilebilir sınırlarda. Rakamsal olarak bu tabloyu destekleyen bir veri sunamam ama araçlar artık akıllı sistemlerle donatılmış durumda. Otonom arabalarda nerde ne zaman fren basacağına bile akıllı sistemler karar veriyor” dedi.

Aman! Cep telefonuna dikkat

Ancak konu cep telefonuna gelince; bir uyarıda bulunmadan geçemeyeceğini söyleyen Koç, “Cep telefonu kullanımı ve trafik çok tehlikeli bir ikili. Trafikte veya sürüş halinde iken cep telefonu kullanmak inanılmaz tehlikeler sunuyor. Her yerde konuşulan bir konu. Hayatımızın her tarafında cep telefonları var, ama trafikte çok büyük riskler yaratabiliyor” dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER