26 Nisan 2024, Cuma
spot_img

Sigorta şirketlerinin kaptanları iş başında

ŞERİFE KAYA | HAYATIMIZ SİGORTALI

Sigorta şirketlerinin genel müdürlük koltuğuna biri oturuyor, biri kalkıyor… Sürekli bir sirkülasyonun yaşandığı üst düzey yönetimde yıllarca görevde kalan isimler ise bu istikrarın sırrını merak ettiriyor.

Ramazan Ülger, Ceyhan Hancıoğlu, Arif Aytekin, Bülent Karan, Özgür Obalı, Ayşe Figen Gardet ve diğerleri… Bir zamanlar genel müdür yardımcısı ya da pazarlama müdürü olan bu kişiler, şimdi aynı şirketin genel müdür koltuğunda oturuyor. Her biri dümenin başına geçti ve görev aldıkları sigorta şirketlerinin verimliliğini, büyüklüğünü, dolayısıyla karlılığını artırmayı hedefliyor. Çalışanlarının deneyimlerini göz ardı etmeyen şirket içi transferlere önem veren şirketlerden biri Groupama. 2009 yılında Groupama Sigorta ve Groupama Emeklilik’te Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başlayan Ramazan Ülger, 2012 yılından itibaren şirketin genel müdürü olarak görev yapıyor. 2009’da HDI Sigorta’ya Teknik Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan Hancıoğlu, farklı görevlerde bulunduktan sonra 2013’te HDI Sigorta’ya Genel Müdür olarak atandı. 2006 yılında Halk Sigorta’ya giriş yapan Bülent Karan, 2007’de Genel Müdür Yardımcılığına yükseldi ve Temmuz 2016’da vekaleten yürütmeye başladığı Genel Müdürlük görevine, Aralık 2016’dan itibaren asaleten atandı. 2007 yılında, meslek hayatına AIG Sigorta’da devam eden Ayşe Figen Gardet 2016 yılında ve 2008’de Allianz Sigorta’da Satış ve Pazarlama Direktörü olarak göreve başlayan Arif Aytekin ise 2010’da Genel Müdürlük koltuğuna oturanlardan.

Şirket el değiştirse de görevinden vazgeçmedi

Kimi zaman sigorta şirketleri, yatırımcı bir şirkete satılsa da bazı genel müdürler görevine aynen devam ediyor. Mesela bir zamanlar ismi Fiba Sigorta olan Sompo Japan Sigorta’nın Genel Müdürü Recai Dalaş, tam 2001 yılından beri aynı şirketin kaptanı. Dalaş, genel müdürlük koltuğuna oturduğunda dünyaya gelen bebekler şimdi üniversiteye hazırlanıyor dersek yeridir. Sektörde en uzun süre genel müdür unvanıyla görev alan isimler arasında kendisi. MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven de 2007 yılının Mart ayında DenizEmeklilik ve Hayat Genel Müdürü olarak atanmıştı. Yurtseven, DenizEmeklilik ve American Life’ın, MetLife Emeklilik ve Hayat çatısı altında birleşmesinin ardından aynı görevi yürütmeye devam ediyor. Allianz Emeklilik ile Allianz Yaşam ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez de şirket ismi değişse de genel müdür unvanıyla görev almaya devam edenlerden. 2009 itibarıyla Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü olan Türkölmez, 2013’ten beri aynı görevi Allianz Yaşam ve Emeklilik şirketinde sürdürüyor. Türkölmez, 2015 yılından itibaren de Allianz Hayat ve Emeklilik’in başında. Turins Sigorta’nın Genel Müdürü olan Muammer Süleyman Sağıroğlu, 2016 yılının son aylarında çok uluslu Gulf Insurance Group K.S.C.P’nin yatırımı ile “Gulf Sigorta” olarak Türkiye pazarına hizmet vermeye başladığında da görevini sürdürdü. Sağıroğlu, şimdi Gulf Sigorta Genel Müdürü olarak görev alıyor.

İşte göreve geliş tarihleri itibarıyla sigorta sektörünün en kıdemli genel müdürleri:

2001

Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş

2007

MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven

2008

Aegon Türkiye Genel Müdürü Uğur Tozşekerli

2009

Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Bülent Koç

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen

Allianz Yaşam ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez

2010

Allianz Sigorta Genel Müdürü Arif Aytekin

Acıbadem Sigorta Genel Müdürü Gökhan Gürcan

2011

BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir

Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin

2012

Atradius Türkiye Ülke Müdürü Taner Işık

Dubai Starr Sigorta Genel Müdürü Göktuğ Gür

Ergo Türkiye CEO’su Theodoros Kokkalas

Groupama Sigorta Genel Müdürü Ramazan Ülger

SBN Sigorta Genel Müdürü Recep Duray

Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız

Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu

2013

Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek

HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu

Orient Sigorta Genel Müdürü Kurt Ebik

Turkland Sigorta CEO’su Hülya Püdün

2014

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü M. Uğur Erkan

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker

Unico Sigorta Genel Müdürü Cenk Tabakoğlu

Liberty Sigorta Genel Müdürü Defne Türkeş

2015

Axa Sigorta ve Axa Hayat Emeklilik CEO’su Guilllaume Lejeune

Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez

JLT Türkiye CEO’su Servet Gürkan

Ray Sigorta Genel Müdürü Koray Erdoğan

Aon Türkiye CEO’su Ferhan Özay ve Selda Oknas

2016

Doğa Sigorta Genel Müdürü Coşkun Gölpınar

Ethica Sigorta Genel Müdürü Cemal Ererdi

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı

Gulf Sigorta Genel Müdürü Muammer Süleyman Sağıroğlu

Ziraat Sigorta Genel Müdürü Emin Çubıkcı

Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Karan

Mapfre Sigorta Genel Müdürü Alfredo Muñoz

2017

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer

Halk Emeklilik Genel Müdürü Ömer Faruk Öztürk

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Fırat Kuruca

Işık Sigorta Genel Müdürü Mehmet Ust

Başarılı bir yönetici olmak için… Genç yaşta genel müdür ve CEO olmak isteyen yöneticilerin özellikle yönetsel olgunluğa erişmesi gerekiyor. Aynı zamanda yenilikçi, bilgili, azimli, vizyoner, yılmayan, güvenilir olmak da gerekiyor. Bunların yanı sıra teknolojik ve fikirsel gelişimin içinde yer almak da önemli. Çünkü yeni nesilden kopuk olmamak liderleri çok güçlü kılıyor. Bu liderler, mevcut sistemi eleştirmekten çok, heyecanlı önerilerde bulunabiliyor ve çok farklı kanaldan kaynak kullanabiliyorlar. Özetle dünyayla aynı hızda değişebiliyorlar… Bu da yöneticileri başarılı kılıyor.

2009 yılından beri Neova Sigorta Genel Müdürü olarak görev almam aslında uzun sayılmaz, ama günümüz sigorta sektörü için uzun bir süre olarak kabul ediliyor. Sekiz yıldır aynı şirketin Genel Müdürlüğünü yürütüyor olmamın en büyük sırrı iyi bir ekiple çalışıyor olmam. Sektörde bazı şirketlerin üst yönetimlerinde görev değişimlerinin ise birçok sebebi var. Şirketlerin ortaklık yapısındaki değişimler sebebiyle değişen yöneticiler de var, ama en önemli sebep tabii ki finansal tablolar. Özellikle hayat dışı sigorta sektörü uzun yıllardır çok istikrarsız sonuçlar açıklıyor ve kötü sonuçlar üst yönetim değişikliklerine yol açıyor. Bu değişiklikler kimi şirketlerde iyi sonuçlar verirken kimi şirketlerde sonucu değiştirmeyebiliyor. Oysa sigortacılık uzun soluklu bir iş ve istikrar başarının önemli anahtarlarından bir tanesi. Kurumsal yapısı oturmuş şirketlerde üst yönetim değişikliği çok hissedilmeyebilir ancak şirketlerimizin birçoğu henüz tam kurumsallaşmış durumda değil. Dolayısıyla yönetimdeki istikrar önemli ve gerekli. Sektörün finansal tabloları 2016 itibarıyla artık daha istikrarlı bir döneme girecektir ve bundan sonra yönetici değişimlerini daha az göreceğimizi düşünüyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER