27 Nisan 2024, Cumartesi
spot_img

Alacak sigortasında sıra orta büyüklükteki işletmelerde

Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Karan, KOBİ’lerin can simidi haline gelen sistemin, orta büyüklükteki işletmelerin de yararlanması için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası, 1 Ocak 2019 itibariyle yürürlüğe girmiş ve oluşturulan Havuz’un yönetimi de Halk Sigorta’ya verilmişti. SigortaMedya olarak geçen 11 aylık süreçte ne gibi gelişmelerin olduğunu okuyucularımızla paylaşmak istedik. Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Karan, KOBİ’ler için can simidi haline gelen sistemin, orta büyüklükteki işletmelerin de yararlanması için hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Karan, Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası’nın firmaların yapmış olduğu herhangi bir teminata bağlanmamış vadeli satışlardan doğan borcun ödenmeme riskini teminat altına alan sigorta ürünü olduğunu belirtti. Karan, “Bu ürün ile doğrudan KOBİ segmentine yönelik bir çalışma başlatılmış oldu. Bu şekilde KOBİ’lerin tahsilat riskleri minimize edilmiş, tahsilat riski nedeniyle azalan vadeli satışlar için de bir fırsat ortamı oluşturuldu” dedi.

“24.12.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile 01.01.2019 itibariyle başlayan Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası sistemi başladığı günden beri KOBİ’lerin yoğun ilgisiyle karşılaştı” diyen Karan, süreci şöyle değerlendirdi: “Sistem’in başladığı günden bugüne kadar yaklaşık 10 bin başvuru aldık. Yine sistemin başladığı günden bugüne kadar yaklaşık 11 milyon TL prim üretimi gerçekleştirildi. 5 binden fazla poliçe tanzim edilirken, 17 bin alıcıya ait 1.4 milyar TL’lik risk teminat altına alınmış oldu. Sistem’in ilk etabı olarak adlandırılan ve henüz sadece mikro ve küçük işletmelerin bu sistemden yararlanabildiği göz önüne alındığında, söz konusu rakamlarla ilginin ne denli yoğun olduğu daha rahat anlaşılabilmektedir.”

İkinci etabı geliyor

Önümüzdeki dönemde de bu ilginin daha da artacağını belirten Bülent Karan, “Ülkemizdeki ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarında Sistem’in tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca yine meslek kuruluşlarından da talepler geldikçe Sistem’i anlatmak için toplantılar düzenliyoruz. Bununla birlikte, önümüzdeki yıl içerisinde Sistem’in ikinci etabını da devreye alarak orta büyüklükteki işletmelerin de sistemden yararlanması için çalışmalar devam etmektedir” diye konuştu.

Doğru bir sistem

KOBİ’ler için can simidi oldu

Ticaretini güven içerisinde yapmak, güvenli ve doğru bir şekilde büyümek, finansal yapısını güçlendirmek ve tahsilat gibi konularla uğraşmamak isteyen KOBİ’ler için Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası’nın çok doğru bir sistem olduğunu vurgulayan Karan, şunları söyledi: “Bu sistem ile KOBİ’ler; ticaretlerini güven içerisinde yapabilmekte, yeni çalışmaya başlayacakları alıcıların finansal durumlarını öğrenerek işlerini güvenle büyütebilmekte, bilançolarını güçlendirerek aynı zamanda daha güçlü bir finansal yapıya ve dolayısıyla daha rahat finansmana ulaşabilmekte ve tahsilatlarla uğraşmayarak, kendi işlerine odaklanabilmektedirler. Tüm bu açılardan bakıldığında, Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası KOBİ’ler için can simidi oldu diyebiliriz.”

Karan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi uzun zamandır KOBİ’lerimizin beklediği ve ihtiyacı olan bir sistemdi. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu ihtiyacı görerek sistemi geliştirmiş ve KOBİ’lerimizin hizmetine sunmuştur. Ülkemiz ekonomisinin önemli bir unsuru olan KOBİ’lerin sağlıklı büyümesi, varlıklarını uzun yıllar devam ettirebilmesi ve ülke ekonomisine katkılarının arttırılması için bu sistem çok faydalı olmaktadır. Özellikle ticarette artan rekabette bu sistem KOBİ’leri bir adım öne geçirecektir. Ayrıca başta T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere, piyasadan alınan geri bildirimlerle bu sistemin geliştirilmesi için çalışmalara devam edilmektedir.”

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası’nın kapsamı

  • Tüzel kişiliklere (şahıs şirketi, adi ortaklık vb. dâhil) yapılan satışlar.
  • Peşin, kredi kartlı, bankanın teminatı (Teminat mektubu, DBS, teyitli akreditif vb.) altında olmayan satışlar ile yurtiçinde kamu kurumları haricindeki satışlar.
  • Vadeli faturaların açık hesap, çek veya senet karşılığı satışlar.
  • Sigortalı ile alıcı arasında bir satış sözleşmesi var ise; sözleşmede satış vadesinin belirtildiği, satış sözleşmesinin var olmadığı durumlarda ise; sigortalı ile alıcı arasında kararlaştırılan satış vadesinin fatura üzerinde belirtildiği satışlar.
  • Dövize endeksli faturalar veya sözleşmeler kapsamındakiler hariç olmak üzere, fatura veya faturaları Türk Lirası cinsinden kesilen satışlar.
  • Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, odalar ve borsalar, meslek birlikleri, dernekler, vakıflar, kamu iktisadi kuruluşları haricinde kalan alıcılara yapılan satışlar.

Havuz’da 16 şirket var

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası için oluşturulan Havuz’un yönetimini Halk Sigorta yapıyor. Havuz’da şu şirketler yer alıyor:

  • Halk Sigorta
  • Güneş Sigorta
  • Ziraat Sigorta
  • Aksigorta
  • Allianz Sigorta
  • Anadolu Sigorta
  • Axa Sigorta, Bereket Sigorta
  • Euler Hermes Sigorta
  • Eureko Sigorta
  • Magdeburger Sigorta
  • Mapfre Sigorta
  • Neova Sigorta
  • Quick Sigorta
  • Sompo Japan Sigorta
  • Şeker Sigorta

HAYATIMIZ SİGORTALI / HAZİRAN 2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER