26 Nisan 2024, Cuma
spot_img

Atilla Benli: Yol haritamızı Vizyon 2024 ile belirledik

Üye şirketleri ve paydaşlarıyla birlikte 2024’e kadar reform niteliğindeki adımları hayata geçirmek üzere hazırlıklarını tamamlayan TSB, sigorta ürünlerini geliştirip sigortalanma oranını artırarak sektöre ve Türkiye ekonomisine sağladığı katkıyı büyütmeyi hedefliyor.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, sektörün gücü ve gelecek planlarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Benli, sigorta sektörünün 403 milyar TL’lik fon kapasitesiyle ekonominin itici güçlerinden biri olduğunu belirterek sektörün, Türkiye’nin uzun vadeli finansman ihtiyacına önemli bir katkı sunduğunu söyledi.

Sigorta sektörünün Türkiye’de büyük potansiyel barındırdığının altını çizen Benli, “Ülkemizde sigortacılıkta penetrasyon oranı her yıl artsa da daha iyi yerlere gelebilmesi mümkün. 85 milyon vatandaşımıza sigorta güvencesini daha iyi anlatmayı, sigortalanmayı ve sigorta okuryazarlığını hızla artırmayı hedefliyoruz. Penetrasyon oranı dünya genelinde yüzde 7,4 iken, ülkemizde yüzde 2,2 civarında. Bu oranı yükseltmek amacıyla, ‘Vizyon 2024’ projesiyle yol haritamızı belirledik. Yeni dönem Yönetim Kurulu üyelerimiz Uğur Gülen, Ahmet Yaşar, Taylan Türkölmez ve Cemal Kişmir ile birlikte bu yolda güçlü adımlarla ilerleyeceğiz.” dedi.

Prim üretimi hedefimiz 299 milyar TL

Vizyon 2024 projesi ile ilgili konuşan Benli, “Bu proje ile sektörümüzün potansiyelini gerçekleştirmesinin önündeki yapısal zorluk ve bariyerlere işaret ederek, atılması gereken adımları belirledik. Türkiye’nin ihtiyaçlarını, en iyi uygulamaları ve dünyadaki örnekleri analiz ederek reform fikirlerini oluşturduk. Detaylı hesaplar yaparak ilgili branşların 2024 prim üretimleri ve poliçe adetlerine ilişkin beklentilerimizi ortaya koyduk. Buna göre planlanan reformların da hayata geçirilmesiyle 2024’e kadar brüt prim üretimini 299 milyar TL’ye ulaştırmayı; penetrasyon oranını yüzde 3,5’e çıkarmayı hedefliyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Trafik ve sağlık sigortalarındaki maliyet artışı devam edecek

Benli, trafik ve sağlık sigortalarında artan maliyetlerin sektöre etkisine de dikkat çekerek sağlık sigortalarında muayene ücretleri, ilaç fiyatları ve tıbbi malzeme fiyatları gibi pek çok kalemdeki artış nedeniyle maliyetlerin yükseldiğini söyledi. Trafik sigortalarında 2021 yılında maliyetlerde öngörülemeyen bir artış yaşandığını ve 2022’de de seyrin bu yönde devam etmesinin beklendiğini aktaran Benli, “Trafik sigortalarında, gelişmiş ülkelerde düzenleyici otoritelerce teşvik edilen ‘eşdeğer parça’ kullanımının bizde de teşvik edilmesi ve böylece maliyetlerin azaltılması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca tazminat hesaplamalarında standardizasyonun sağlanması büyük önem arz ediyor. Trafik Kanunu’nda ve Trafik Sigortası Genel Şartları’nda yapılan değişikliklerle tazminat hesaplamalarında standardizasyon sağlandı. Bu durumun devam etmesi maliyetlerin öngörülebilir şekilde yönetilmesini sağlayacaktır.” diye konuştu.

COVID-19 nedeniyle 661 milyon TL tazminat ödendi

Kredi Hayat Sigortaları ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) konularının gündemlerindeki diğer önemli maddeler olduğunu dile getiren Benli, 2021 yılında Kredi Bağlantılı Hayat Sigortası ile 132 bin sigortalının 1,6 milyar TL tutarındaki kredi borcunun sigorta şirketleri tarafından kapatıldığını aktardı.

Benli, COVID-19 kaynaklı ölümler nedeniyle üstlenilen tazminat tutarının 661 milyon TL olduğunu ifade ederek “Bu tutar hayat şirketlerinin toplam üstlendiği tazminatlarının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturdu. Sağlık sigortası teminatları kapsamında olmamasına rağmen, şirketler COVID-19 kaynaklı tazminat ödemeleriyle bir kez daha sigortalıların zor günlerinde yanlarında oldu. Hem sigortalıları hem de bankaları olası riskler karşısında daha korunaklı kılan bu ürünün pek çok açıdan kritik bir görev üstlendiğinin daha iyi anlaşılması gerekiyor.” dedi.

BES katılımcı sayısı 13 milyonu aştı

Benli, emeklilik şirketlerinin yatırım danışmanlığı yapabilmesine imkân tanıyan son düzenlemeleri “Emeklilikte refah artışına ve uzun dönemli birikim bilincine önemli bir katkı” olduğunu söyleyerek BES ile ilgili şunları söyledi:

“Son iki yılda devletimizin teveccühleri ile önemli bir safhaya geçildi. Uzun vadeli tasarruflarda BES’in ilk tercih edilen ürünlerden olmasının heyecanı içindeyiz. Emeklilik Gözetim Merkezi, 15 Nisan’da OKS dâhil sistemdeki toplam katılımcı sayısının yeni bir eşiği daha aşarak 13,6 milyon seviyesine ulaştığını açıkladı. BES ve OKS’de toplam fon büyüklüğü devlet katkısı dâhil olmak üzere toplam 285 milyar TL’ye ulaştı. Devletin sisteme verdiği destek 28 milyar TL’ye çıkarken, 18 yaş altı çocukların sistemdeki fon büyüklüğü de devlet katkısı dâhil 785 milyon TL’yi aştı. Sistemdeki 18 yaş altı çocuklarımızın sayısı da 302 binin üzerine çıktı.”

Konut BES ile ilgili çalışmalar sürüyor

Katılımcıların BES’te birikim yaparken konut sahibi olmalarının teşvik edilmesi amacıyla Konut BES ile yurt dışında yerleşik kişi ve şirketlerin tasarruflarını Türkiye’de değerlendirmesine olanak sağlayacak Yuvam BES uygulamasına ilişkin mevzuat değişikliklerinin planlandığını aktaran Benli, “Biz de hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER