27 Nisan 2024, Cumartesi
spot_img

Azerbaycan Sigorta Pazarı Türk şirketleri bekliyor

Sigortayı tüm sektörler için “olmazsa olmaz” bir ihtiyaç olarak tanımlayan Azerbaycan Türkiye İş Adamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın “Sigortayı ve sigortacıyı kendinizin büyük ortağı, risklerinizi omuzunda götüren bir arkadaşınız gibi görün. Sizden alacağı primin onun için çok büyük bir önemi olmadığını, sizi korumak için size bir şemsiye, bir koruma kalkanı oluşturabilmek adına bu hizmeti sunduğunu bilin.” dedi.  

Türkiye’deki sigorta şirketlerini Azerbaycan’a davet eden, Azerbaycan Türkiye İş Adamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın: Yeni sigorta şirketlerinin gelmesi konusunda pazarımız açıktır. Kurallar ve kanunlar müsaittir. Özellikle Türkiye için Azerbaycan pazarına girmek çok uygun. Türkiye’deki sigorta şirketlerini ve ajansları bekliyoruz. Her türlü yerel desteği sağlarız – dedi.

Azerbaycan’a ilk ziyaretini 1992 yılında turist olarak yapan Azerbaycan Türkiye İş adamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın, yaklaşık 27 yıldır Azerbaycan’da yaşıyor, iş yapıyor yatırımlarına devam ediyor.

“1994 yılına geldiğimizde Azerbaycan’da bir iş hayatının gerekliliğine karar verdim” diyen Yangın, ilk gittiği andan itibaren Azerbaycan’a hizmet etmeyi kendine amaç edinmiş bir iş insanı. Uzun süre ülkeye yabancı sermeye getirmek için uğraşan Yüzde 100 Yabancı Sermaye Kanunu’nun çıkarılmasına katkı sağlayan Yangın, şimdilerde sigorta sektörünün Azerbaycan’da yaygınlaşması için emek veriyor. Youtube’da yayınlanan Sigorta Ekranı programına konuk olan ve Sigorta Uzmanı Ahmet Salih Şanlıtürk’ün sorularını yanıtlayan Azerbaycan Türkiye İş Adamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın, iş dünyası için sigortanın önemini anlattı, Türk sigorta şirketlerini Azerbaycan’a, Azerbaycanlı iş adamlarını da sigorta yaptırmaya davet etti.

Hedefimiz Azerbaycan’a dünya sigortacılığını getirmek

Sigorta sektörünün Azerbaycan’da büyümeye devam ettiğine ancak yeterli düzeyde olmadığına dikkat çeken Yangın, “İnsanlar sigorta hakkında pek bilgileri olmadan yaşıyorlar. İnsanlara A’dan Z’ye sigortayı yeniden anlatmalıyız. Daha başarı basamağının ilk sırasındayız ve bunu geliştirmeliyiz. Bizim hedefimiz Azerbaycan sigortacılığı değil, dünya sigortacılığının, Azerbaycan’a getirilmesi olmalıdır.  Dünyada bu iş nasıl yapılıyorsa Azerbaycan’da da öyle yapılmalıdır.” dedi.
Sigorta sektörünün kapsamının genişletilmesi, sigorta şirketlerinin sayısının arttırılması gerektiğine vurgu yapan Yangın, “Brokerlik müessesesi Azerbaycan’da gelişmiyor. Brokerlerin şirketlere gidip ‘sigorta olursanız ne olur, olmazsanız ne olur, neden sigorta olmalısınız’ tüm detayları anlatmaları gerekiyor. Şimdi Azerbaycan sigorta pazarı 800 milyon manat’lık bir seviyeye ulaştı. Ama ben sayılarla konuşmak yerine insanların neden sigortalı olması gerektiğini anlatmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki sigorta şirketlerini ve ajansları bekliyoruz

Kendisinin bir sigorta şirketi olmadığını ve herhangi bir sigorta şirketine de ortak olmadığını belirten Yangın “Ben her şeyimi sigorta yaptıran bir insanım. Sigorta üyesiyim ve sigortalı olmayı da seviyorum. Ben şirketimde A’dan Z’ye her şeyi sigortalatıyorum. İşçilerimi, sahada riskli iş yapan çalışanlarımı sigortalıyorum. Çünkü onların sağlığı benim için çok önemli.” diye konuştu.


Türkiye’deki sigorta şirketlerini Azerbaycan’a davet eden Yangın, sigorta firmalarına şöyle seslendi: “Yeni sigorta şirketlerinin gelmesi konusunda pazarımız açıktır. Kurallar ve kanunlar müsaittir. Özellikle Türkiye için Azerbaycan pazarına girmek çok uygun. Türkiye’deki sigorta şirketlerini ve ajansları bekliyoruz. Her türlü yerel desteği sağlarız. Hatta benim tabirimle sokağın bütün bilgilerini vermeye razıyız.  Bunun için herhangi bir danışmanlık ücreti de istemiyoruz.”

Sigortayı da, sigortalı olmayı da sevdirmeliyiz

Sigortalama sırasında yanlış beyan ile oluşan ve hasar sırasında çeşitli mağduriyetlere sebep olan eksik sigortaya da değinen Yangın, bu konuda sigortacıları da uyardı: 
“Sigortacı senin, malının değerini bilmez. Malının değerini, sen bilirsin. Senin beyanını esas alır. Ben bu konuda sigortacı arkadaşlarımızın da çalışma yapmasını istiyorum. Eğer beyan edilen malın değeri sigorta eksperinin veya brokerin onaylamayacağı bir rakamsa sigortalıyı uyarsınlar.  ‘Sevgili kardeşim sen bunu sigorta yapıyorsun ama Allah korusun bir hasar anında benimle ihtilafa düşersin. Seni bugünden uyarıyorum. Senin malının değeri bu değil’ desinler.. Sigortayı da, sigortalı olmayı da sevdirmeliyiz. Yani biz hep beraber sigortayı anlatmaya devam etmeliyiz.”

“Sigorta gibi mucizevi bir korunmaya ihtiyaç var”

 “Sigortasız bir sistemin, ticaretin yaşayamayacağına inanan, savunan birisiyim. Azerbaycan’da sigorta sektörünün  daha iyi yerlere gelebilmesi için çalışmalarımı yürütüyorum, iş adamlarıyla, bankacılarla konuşuyorum.” diyen Yangın, ATİB’in çalışmaları hakkında bilgi verdi. “ATİB, üyeleri arasında, sigortacılar var. Hepsi çok donanımlı arkadaşlar. Sigorta konusunda yasaların izin verdiği ölçüde çok iyi çalışıyorlar. Yasa yapıcılara tekliflerde bulunuyoruz” diyen Yangın, “Millet bizim malımıza devletin hazinesi olarak bakar, aslında bende öyle bakarım. Malın fatura sahibi ben olabilirim ama bu milli bir maldır, milli servettir. Bu milli servet her zaman jandarma, polis, asker tarafından korunmaz.  Sigorta gibi mucizevi bir korunmaya ihtiyaç vardır.” şeklinde konuştu

Sigorta okuryazarlığı öğretilmeli


Azerbaycan’da sigortanın ne olduğunun tam olarak bilinmediğine dikkat çeken Yangın, sigorta okuryazarlığı konusunda yapılması gerekenleri şöyle özetledi: “Azerbaycan’da sigorta tanıtımı yetersiz. Sigorta hakkında televizyon programları yapılmalı. Hatta üniversitelerin iktisat bölümlerinde ekonomiyle alakalı bölümlerde sigorta konusunda dersler verilmeli. Tecrübeli arkadaşlarımız okulu bitirmek üzere olan gençlere sigortayı anlatmalı.”

Azerbaycan pazarında yapılması gerekenleri anlatan Yangın, yatırımcılara da önemli ip uçları verdi.

Yangın şöyle devam etti: “Azerbaycan insanı zekidir, IQ’su normal insanlara göre yüksektir. Ancak sigorta şirketlerinin geçmişten gelen, üzerlerindeki negatif gölgeyi silmeleri gerekiyor. Bu gölge; yanlış beyanla başlayan ve yanlış hasar ödemesiyle devam eden sistemin, sigortalanmış tarafa yansıyan olumsuz etkisinin bir sonucudur. Nasıl oldu bu? Sen az ödensin diye az beyan ettin. Bu sigorta okuryazarlığında körlüktür.”

Sigortalı olmayı kendinize hedef edinin!

Şu anda Azerbaycan’da sigorta pazarı yeterince büyük olmadığı için sigorta primlerinin yüksek olduğunu ifade eden Yangın, “Bizim hep birlikte çalışıp, Azerbaycan’daki sigorta hacmini büyütmemiz lazım.  Sigorta pazarını büyütürsek, sigorta primleri düşer. Bu bir etki tepki meselesidir.” dedi.

İşadamlarına ve serbest meslek sahiplerine çağrıda bulunan Yangın “Sigortalı olmayı kendinize hedef edinin. Sigortanın gideri, primi sizi rahatsız etmez. Size çok güzel, emniyetli bir gelecek hazırlar. Takdir Allah’ındır ama aklı veren de Allah’tır. Sigortadan kaçmayalım. Sigorta okuryazarlığını artırmalıyız, çalışmalar yapmalıyız. Bu hepimizin hedefi olmalıdır.” şeklinde konuştu. “Her birimiz sigortalı olmazsak,  büyük bir fırsatı elimizle itmiş oluruz” diyen Yangın, sigorta okuryazarlığının önemini anlatmaya devam etti: “İlla hasar olacak diye bir şart yok. Allah korusun, hasar bir kere oluyor ve o bir kerede de sigorta yanınızda olmalı. Hafta içi,  hafta sonu,  bayram fark etmeksizin yanımızda oluyor. Ama ne kadar beyan ettiyseniz sigorta o kadar yanınızda oluyor. Sigortalı sigortacıyı doğru bilgilendirmeli. Bu yüzden sigorta okuryazarlığını da anlatmak ve geliştirmek gerekiyor.”

Eğitimli sigortacılara ihtiyacımız var

Sigorta sektörünün Azerbaycan’da büyümesi için bu alanda eğitim almış sigortacılara ihtiyaç duyulduğunu, Anadolu Üniversitesi Azerbaycan Programlarının’da bu konuda en büyük destekçileri olduğunu söyleyen Yangın, eğitim çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
“Azerbaycan, ülkesi için gelecek 5 yılda neyi planlıyorsa, hangi sektörlerde büyümeyi hedefliyorsa Anadolu Üniversitesi o sektörlerde bölümler açıyor veya kapatıyor.

Bankacılık ve Sigortacılık alanında fakültesi var. Öğrenci işlerimizin başında olan Araz Hatemov, bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Sigortacı, arkadaşların eğitimlerini, üniversitede tamamlatıyor.  İşin başı eğitim. Sigorta pazarında broker artsın diyoruz ama kiminle artsın? Sigortaya önce kendisi inanan, güvenen, hasarın da sigortalanabildiğini bilen eğitimli insana ihtiyacımız var.”

Sigorta herkesi yarınından rahat uyutur

Sigortanın tüm sektörler ve meslekler için olmazsa olmaz bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Yangın, “Mesleğiniz ne olursa olsun, ne iş yaparsanız yapın, sigorta mutlaka yaptırın. Örneğin  Quba’da bir elma bahçeniz varsa, sigorta onun neyine lazım demeyin. Hava şartlarından stokuna, üretimden lojistiğe, ürün tüketiciye ulaşınca kadar sigortanın olmayacağı bir alan yoktur. Sigorta herkesi yarınından rahat uyutur.” dedi.

Yangın, sigortanın hayatı nasıl kolaylaştırdığını anlatmaya şöyle devam etti:  “Mesela bir üzüm bağınız var. O gece çok yağmur yağmış, sizin uykunuz biter. Eğer sigortanız varsa sigortacınız sabahleyin sizi arar ve ‘geçmiş olsun, ben sizin yanınıza geliyorum’ der ya da birini görevlendirir. Sigorta, böyle yapılmalıdır. Azerbaycan’da sigortacılığın kapsamı alanı genişliyor. Başka bir şansımız yok. Sigortayı ve sigortacıyı kendinizin büyük ortağı, risklerinizi omuzunda götüren bir arkadaşınız gibi görün. Sizden alacağı primin onun için çok büyük bir önemi olmadığını, sizi korumak adına size bir şemsiye, bir koruma kalkanı oluşturmak için bu hizmeti sunduğunu bilin.”

Türkiye’deki sigorta şirketlerini Azerbaycan’a davet ediyorum.

Program boyunca sigortalı olmanın faydalarını anlatan Yangın “Sigortasız olma durumunu anlatmak bile istemem” diyerek iş adamlarına çağrıda bulundu. Cemal Yangın “Sigortalı olmak isteyenler biran önce doğru beyanla, eksik sigorta yapmadan, sigortalı hale gelsinler. Sigortasız oluşan hasar çok büyük. Normal bir iş adamının bu hasarı tekrar yerine koyması çok uzun yıllar alır. Arkadaşlarımın hepsini sigortalı olmaya davet ediyorum. Türkiye’deki sigorta şirketlerini Azerbaycan’a davet ediyorum. Bugün 800 milyon manat büyüklüğünde olan Azerbaycan sigorta pazarının, önümüzdeki bir yıl için 2 milyar manat’lık bir pazara dönüşmesini diliyorum. 3-4 milyarlık  bir pazar haline geldiğinde primler de  düşecektir” şeklinde konuştu.

Azerbaycan’a gelmekten korkmayın

Cemal Yangın’ın konuk olduğu “Türk iş adamlarının Azerbaycan sigorta pazarından beklentileri neler?” konulu Sigorta Ekranı programına bağlanan Sigorta Uzmanı Ali Bayramov  “Can Türkiye’den sigortacılık konusunda öğreneceğimiz çok şey var. Eminim ki; bu yayından sonra Türkiye’den Azerbaycan’a sigortacılar gelecektir. Şirketler Azerbaycan’a gelmekte tereddüt ediyorlar. Buraya gelmekten korkmayın. Bilin ki; burada herhangi bir zorluk yaşadığınızda biz sizin yanınızda olacağız. Burada yaşayabileceğiniz herhangi bir hasar da bilin ki; yanınızda Azerbaycan Türkiye İş adamları Birliği (ATİB) var, biz varız.” dedi.

Sigorta Medya Türkiye – www.sigortamedya.com.tr

Sigortalı Azerbaycan – https://sigortaliazerbaycan.com/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER