Hayat sigortası sadece kredi alırken değil, her zaman lazım

0
158

Toplumun büyük bir kesiminin çoğunlukla kredi alırken tanıştığı ve yaptırdığı hayat sigortası sadece vefat durumunda değil, birikimden emekliliğe kadar birçok konuda güvence sunuyor. Risk ağırlıklı ve birikimli hayat sigortaları olarak iki başlıkta ele alınan hayat sigortalarının bir diğer önemli yanı ise vergi avantajı sunması.

VELİ KARADENİZ / SİGORTAMEDYA

Hayatımızı sigortalamak… Pandemi ile birlikte bireylerin gelecek kaygıları da arttı. Genel olarak sigortanın amacı; kişileri uğrayacakları maddi kayıptan önceki haline döndürmek için teminat sağlamak olarak açıklanabilir. Hayat sigortaları dendiği zaman ise akla önce bir bireyin kaybedilmesinden doğacak risklere karşı verilen güvence geliyor. Fakat zaman içinde gelişen ve ürün çeşitliliği artan hayat sigortaları sadece vefat durumunda değil kişilerin emeklilik dönemlerinde onlara destek olacak bir yatırım aracı haline gelmeye başladı. Bu sayede yatırım aracı boyutu da kazanan hayat sigortalar; ‘risk ağırlıklı ve birikimli hayat sigortaları’ olarak iki başlıkta ele alınıyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) sigorta bilinirliğini artırmaya yönelik hazırladığı “İyi ki Sigortalıyım” video serisinin altıncısında da ‘Hayat Sigortaları’ ele alındı. İçerikleri Sigortamedya tarafından hazırlanan programda sektörün önde gelen isimleri hayat sigortalarında son dönemde yaşanan gelişmelere ve avantajlarına dikkat çekiyor.

Sadece sigortalıyı değil, kanuni varisleri de koruyor

“Hayat sigortası sadece sigortalıyı değil aynı zamanda onun kanuni varislerini de koruyor” diyen BNP Paribas Cardif Genel Müdürü ve TSB Başkan Yardımcısı Cemal Kişmir; “Bu poliçe, kanuni varislerin hayat standartlarını sürdürmelerine olanak sağlıyor. Hayat sigortalarının bir diğer önemli bir kısmı ise vergi avantajı sağlamasıdır. Hayat sigortası için ödenen primler gelir vergisi matrahından düşülebiliyor. Böyle baktığımız zaman hayat sigortası finansal güvence, vergi avantajı ve sigortalının kanuni varisler için bir risk güvencesi olarak hayatımızda yer alıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kişmir, programda kredi alımı sırasında yaptırılan hayat sigortaları ile ilgili ise şu bilgileri verdi: “Alınan kredi konut, araç, özel veya ihtiyaç kredisi olabilir. Bu kredinin vadesi boyunca sigortalının başına teminatlarla alakalı herhangi bir risk geldiğinde hayat sigortası şirketi alınan krediyi ödüyor. İş kaybı veya vefat durumu farklı senaryolar var. Vefat gerçekleştiğinde varislerin kalan krediyi ödemesi söz konusu olabiliyor. Burada da sigorta devreye giriyor ve krediyi bankaya ödüyor. Varisler de bu problemle karşılaşmamış oluyor. Sigortalının başına işsizlik veya geçici iş göremezlik gelebilir. Bu durumda krediyi alan sigortalı, kalan kredi taksitlerini ödeme zorluğu yaşayabiliyor. Bu noktada yine sigorta devreye girip, bankaya olan boru ödüyor.”

Anadolu Hayat Emeklilik Genel müdürü Yılmaz Ertürk:

Gelecek kaygınızdan hayat sigortası ile kurtulun

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, pandeminin sağlığın bize ne kadar önemli olduğunu ziyadesiyle hatırlattığına dikkat çekerek; “Bir anda ortaya çıkan sıkıntılar gelecek ile ilgili kaygılarımızı gündeme getirdi. Gelecek ile ilgili bu kaygıları gidermenin en önemli enstrümanlarından bir tanesi de riskleri güvence altına alacak sigortaları edinmektir. Hayat sigortaları bu tür risklere cevap verecek ürünlerden bir tanesi” dedi.

Masraf olarak görülmemeli

Pandemi döneminin tasarruf anlamında da bireylere önemli katkıları olduğunu belirten Ertürk; “şöyle devam etti: “Geçmişte yapılan tasarrufların ne kadar önemli olduğunu hep birlikte anladık. Özellikle birikimli hayat sigortaları, tasarruf yapılan ürünler arasında yer alıyor. Bu kapsamda herkese hayat sigortaları yaptırmayı tavsiye ediyoruz. Hayat sigortaları bir masraf olarak görülmemeli. Çünkü hayat sigortaları tam anlamıyla bir yatırımdır. Birtakım risklerle her zaman karşılaşabiliyoruz. Bu riskler aniden ortaya çıkabiliyor. Hayat sigortaları bir anlamda vefat söz konusu olduğu takdirde yakınlarımıza, eş ve çocuklarımıza mali açıdan rahatlama sağlayacak hizmetleri beraberinde getiriyor. Hem yaşamla ilgili kaygıları gidermek hem de tasarruf yapmak anlamında hayat sigortası çok önemli.”

BES ve birikimli hayat sigortası birbirinden farklı

Programda Bireysel Emeklilik Sistem (BES) ile birikimli hayat sigortası arasındaki farka da değinen Ertürk; bu farkları ise şöyle sıraladı: “Bireysel emeklilik planlarında mevcut mevzuat gereği minimum 18 yaş sınırı var. 18 yaş ve üzeri olan kişiler bireysel emeklilik sisteminden istifade edebiliyor. Birikimli hayat sigortalarında ise 18 yaş altı için de birtakım ürünler söz konusu. Başka bir farklılık; bireysel emeklilik sisteminde emekli olabilmeniz için minimum 10 yıl ödeme yapmanız gerekiyor ve yaşınız da 56 olmalı. Birikimli hayat sigortalarında ise yine asgari bir prim yatırma süresi olmakla beraber yaş kuralı yok. Prim ödeme süresi ile yaşın tavan alındığı türden mekanizmalar devreye giriyor.”

“Diğer bir farklılık bireysel emeklilikten emekli olunduğunda vade bitiminde ödeyeceğiniz vergi oranı yüzde 5 iken; birikimli hayatta bu oran yüzde 10 olarak belirlendi. Bir başka farklılık birikimli hayat sigortalarında yaşam tam veya kalıcı sakatlık gibi; risklere karşı güvenceniz olmakla beraber bireysel emeklilik planlarında bu türden bir güvence bulunmuyor. Bireysel emeklilik planlarında devir söz konusu olmuyor. Ancak birikimli hayat planında ise haklarınızı devrede biliyorsunuz. Bir taraftan yaşam, tam veya kalıcı sakatlık gibi risklere karşı güvence almak isteyen; bir taraftan da birikim yapmak isteyenler açısından birikimli hayat sigortaları daha iyi bir çözüm oluyor. Aynı anda iki farklı ihtiyacı gidermiş oluyorsunuz. BES’te ise sadece birikim söz konusu. BES’in bir farkı da devlet katkısının yer alması.”

AXA Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay:

Neden hayat sigortası yaptırmalıyız?

AXA Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, ise programda; “Neden hayat sigortası yaptırmalı?” sorusuna cevap verdi.

Bu kapsamda bir hayat sigortasından sigortalının yakınlarının faydalanabileceğine dikkat çeken Küntay; bunları şu şekilde sıraladı: “Hayatınızı kaybetmeniz durumunda yakınlarınıza bir toplu para bırakma imkânı olur. Şimdi kaderci toplum yapımız göz önünde bulundurulduğunda bu imkân genellikle çok önemsenmiyor. Ancak biraz düşünüldüğünde önemi ortaya çıkar. Şimdi hepimiz araçlarımızı en uygun primle sigortalatmaya çalışıyoruz. Varlıklarımızı koruma altına almak kuşkusuz ki önemlidir ama şöyle düşünelim; aracınız yansa, hayat kalitemizi etkilenir ama hayat devam eder. Oysa hayatınızı kaybedersiniz arkada bıraktıklarınızın sizin yokluğunuzda maddi problemleri ile uğraşmalarına izin vermemek gerekir. Hayat sigortaları, çocuklarınızın eğitim masraflarını karşılayabilecek bir tutarı onlara bırakmanızı sağlar. Sevdiklerinizin gelir getirecek bir mülk edinmesini sağlayabilir. Kredi koruma ürünlerinde kredi borcunuzun ödenmesini garanti eder. İşte böyle baktığımız zaman hayat sigorta şirketleri size öncelikle; bu kendinizi iyi ve rahat hissetme duygusunu sunuyor. Dolayısıyla hayat sigortaları sevdiklerinizin ve kendinizin güvenceye alınmasının yanı sıra birikim yapmanıza da olanak sağlar.”

Sigorta duayeni Abdullah Karacık:

Küçük primlerle büyük gelir elde etme imkânı sunuyor

Sigorta duayeni Abdullah Karacık ise hayat sigortalarını programda temel iki çıkış noktalarıyla ele alıyor. Karacık, “Bir tanesi verilen primlerin yönlendirilmesi. Yani tasarrufların ne oranda geri döneceği insanları yakından ilgilendiriyor. İkincisi de herhangi bir ölüm veya kalıcı sakatlık neticesinde geriye kalanların korunması açısından” diyor. Büyük birikimleri olanların bunu bankaya yatırabildiğini, borsada değerlendirebildiğini veya gayrimenkul alabildiğini belirten Karacık; şöyle devam etti: “Küçük birikimi olan insanların ise böyle bir şansı yok. Dolayısıyla o küçük birikimleri de aynen büyük bir birikim elde edeceği kazancı verebilmek lazım. Hayat sigortasının birinci önemli konusu bu… Kâr paylı sistemde onları yatırımları iyi çalıştırdığınız vakit müşteriyi enflasyona karşı da korumuş oluyorsunuz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz